fbpx

Despre cresterea parului

Cresterea parului (castigul zilnic in lungime) are valori diferite in functie de zona corpului. Rata de crestere zilnica a parului de pe scalp este de aproximativ 0,4 mm. La femei, parul de pe scalp si cel de pe corp creste mai repede, respectiv mai incet, comparativ cu barbatii. Activitatea foliculilor pilosi este intermitenta, ciclica. La fel si cresterea parului!

Faza de activitate, numita si anagen, dureaza 3 ani sau mai mult. Faza de repaus, numita si telogen, dureaza in medie 3 luni. Faza de tranzitie, numita catagen, are o durata medie de 3 saptamani.

In orice moment, 84% din foliculuii pilosi ai scalpului se afla in faza de anagen, 14% sunt in telogen si intre 1-5% sunt in catagen. Stiind ca scalpul uman detine aproximativ 100.000 de fire de par, nu este surprinzator numarul de fire de par care sunt pierdute zilnic (intre 60-100).

ciclul de crestere al firului de par - cresterea parului

Din punct de vedere histologic, foliculul pilos are 3 parti majore: partea inferioara, ce se extinde de la baza foliculului pana la muschiul ridicator al firului de par; istmul, ce se extinde la insertia muschiului ridicator al firului de par si pana la deschiderea ductului glandei sebacee; infundibulul, ce se intinde la deschiderea ductului sebaceu pana la orificiul folicular.

Daca va confruntati cu o problema de cadere a parului nu ezitati sa cereti ajutorul medicului dermatolog. Chiar daca in multe cazuri aceasta problema poate fi temporara, in anumite situatii ea nu se rezolva spontan si poate duce la pierderi semnificative, uneori fara posibilitatea recuperarii complete. Medicul dermatolog va poate ajuta sa identificati cauza caderii parului si in multe cazuri poate restabili “echilibrul” ciclului cresterii firelor de par.