fbpx

Melasma

Ce este melasma ?

Melasma reprezinta o tulburare de pigmentare frecventa si dificil de tratat, in acelasi timp fiind si o problema estetica importanta. Melasma se caracterizeaza prin aparitia de pete hiperpigmentate (cafenii-brune) la nivelul fetei.

De ce apare melasma ?

Deoarece cauzele de aparitie a melasmei pot fi multiple, consultatia la medicul dermatolog este obligatorie.

Melasma apare in mod „fiziologic” la peste jumatate din femeile gravide si poarta denumirea de cloasma sau „masca de sarcina”. In timpul sarcinii melasma apare datorita modificarilor hormonale specifice gravidiei. Aceasta se remite de obicei spontan la cateva luni dupa nastere. Melasma ce apare in afara sarcinii are o componenta genetica (piele mai inchisa la culoare) la care se adauga expunerea la soare, tratamente cu anticonceptionale orale, diverse medicamente fotosensibilizante, afectiuni tiroidiene nedescoperite, terapii estro-progestative si chiar ca urmare a folosirii unor produse cosmetice (prin mecanisme de fotosensibilizare si fototoxicitate).

Debutul acestei afectiuni este silentios si leziunile sunt asimptomatice, localizandu-se cel mai frecvent la nivelul fruntii, obrajilor si buzei superioare.

Cum se trateaza melasma ?

In cadrul consultatiei la medicul dermatolog veti fi supusa unei evaluari amanuntite ce include: determinarea fototipului cutanat, identificarea cauzei sau cauzelor (inclusiv componenta hormonala) si determinarea extensiei afectiunii. Tratamentul trebuie inceput cat mai precoce cu putinta, iar pe perioada tratamentului utilizarea zilnica a cremelor de fotoprotectie cu factor inalt (SPF 50+) si spectru UVA si UVB este obligatorie.

Terapii topice

Prima optiune terapeutica este reprezentata de produsele topice depigmentante. Exista o gama larga de creme depigmentate ce contin diverse substante active (retinoizi, acid azelaic, precipitat de mercur, etc), cu diferite mecanisme de actiune (fie pe melanocite, fie pe melanozomi, etc). De avut in vedere este si faptul ca unele substante au fost interzise spre a fi folosite ca agenti depigmentati in Uniunea Europeana. [Desmedt, B., Courselle, P., De Beer, J.O., Rogiers, V., Grosber, M., Deconinck, E. and De Paepe, K. (2016), Overview of skin whitening agents with an insight into the illegal cosmetic market in Europe. J Eur Acad Dermatol Venereol, 30: 943–950. doi:10.1111/jdv.13595] Pentru a putea obtine rezultate vizibile in urma aplicarii tratamentelor topice, acestea trebuie utilizate de 2 ori pe zi, un minimum de 2 luni.

Proceduri dermatologice

Variantele de tratament minim-invazive sunt reprezentate de microdermabraziune (peeling mecanic superficial cu eficienta crescuta), peeling-uri chimice (superficiale sau medii cu TCA, acid glicolic, solutie Jessner), terapii laser (IPL, PDL, Nd:YAG) cu rezultate variabile.

Nici una din metodele prezentate anterior nu are sanse de reusita de 100%, melasma fiind, dupa cum spuneam si la inceputul acestui articol o afectiune dificil de tratat. Trebuie sa subliniez faptul ca in timpul tratamentului fotoprotectia zilnica este obligatorie.

Programeaza-ma acum!

Programeaza-te astazi la o consultatie si recupereaza sanatatea pielii tale!