Sfaturi pentru tratamentul scabiei

Parazitul ce provoaca scabie este foarte rezistent. Recomandarile de mai jos va vor ajuta sa scapati cat mai eficient de scabie (raie).

scabie parazit sarcoptes scabiei parazitoza epizoonoza piele tunel
Imagine originala de W. Linsenmaier [Public domain], via Wikimedia Commons

Daca va temeti ca ati putea avea scabie apelati, fara rusine, la ajutorul medicului dermatolog

Unele persoane evita sa ceara ajutor de la medic gandindu-se ca aceasta boala este rusinoasa si ca medicul ii va trata cu superioritate. De fapt, chiar si cele mai curate si ingrijite persoane se pot imbolnavi de raie.

Aceasta parazitoza externa apare la persoane de toate varstele, rasele si situatiile financiare. Parazitul patrunde prin pielea fina, subtire (de exemplue cea dintre degete), asadar persoanele ingrijite care folosesc creme ce fac pielea catifelata au mai multe sanse sa faca scabie daca vin in contact cu parazitul.

Trebuie tratate toate persoanele cu care ati avut contact apropiat. Raia este extrem de contagioasa.

tunel sapat de sarcoptes scabiei in piele umana
Tunel sapat de parazit in piele – Imagine originala de Michael Geary (Own work) [Public domain], via Wikimedia Commons

Chiar daca dumneavoastra va tratati insa cei cu care locuiti sau aveti contact nemijlocit raman netratati, riscati sa va reinfestati cu parazitul ce provoaca scabie. Chiar si persoanele ce nu prezinta semne si simptome pot avea parazitul pe piele.

Cineva care nu a mai avut scabie in trecut poate sa nu prezinte simptomatologie specifica chiar si 2-6 saptamani.

Daca medicul dermatolog va prescrie un tratament de aplicat pe piele (topic) faceti neaparat dus sau baie inaintea aplicarii tratamentului.

Dupa spalare, aplicati tratamentul prescris pe pielea curata, uscata. Pentru a fi eficiente, tratamentele pentru scabie trebuie sa ramana pe piele circa 8-14 ore. Daca medicul dumneavoastra nu v-a recomandat altfel, dupa cele 8-14 ore spalati mixtura/crema/unguentul. Acesta este motivul pentru care tratamentele pentru scabie se aplica de obicei seara, inainte de culcare.

Aplicati tratamentul pe tot corpul, de la gat in jos.

Nu uitati sa aplicati tratamentul si in jurul unghiilor, in santul inter-fesier si intre degetele de la picioare. In cazul nou-nascutilor, copiilor si varstnicilor trebuie acordata o grija suplimentara scalpului, tamplelor si fruntii. Tratamentul nu trebuie aplicat pe nas, buze, pleoape si nici in jurul ochilor sau gurii.

Daca va spalati pe maini dupa aplicarea tratamentului, acestea trebuie tratate din nou.

noduli de scabie pe pielea de pe mana
Noduli de scabie – Imagine originala de Fhgd (Own work) [CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons

Sarcoptes scabiei prefera pielea mainilor, prin urmarea tratarea lor este de importanta majora. Aplicati mixtura/crema/unguentul si intre degetele de la maini.

In ziua in care incepeti tratamentul pentru scabie spalati hainele, lenjeria intima, lenjeria de pat si prosoapele.

Parazitii responsabili de aceasta boala pot supravietui cateva zile fara a fi pe piele. Daca un singur parazit supravietuieste puteti face raie din nou. Pentru a preveni acest lucru trebuie sa spalati cu grija hainele, lenjeria de pat, paturile, prosoapele si orice alte obiecte de imbracaminte folositi in mod curent conform recomandarilor:

> programati masina de spalat pe temperatura inalta (90 grade)

> daca unele articole de imbracaminte nu pot fi spalate la masina de spalat mergeti cu ele la curatatorie (avertizati personalul curatatoriei ca hainele au paraziti de scabie) sau sigilati-le intr-un sac de plastic minim 7 zile

> articolele de imbracaminte care nu au atins pielea de mai mult de 7 zile nu trebuie neaparat spalate; daca totusi nu sunteti sigur in privinta vreunui articol de imbracaminte, spalati-l!

In ziua inceperii tratamentului aspirati intreaga locuinta.

Treceti cu aspiratorul in mod repetat peste covoare, pardosea si peste mobila tapitata, folosind capetele adecvate.

Animalele de companie NU au nevoie de tratament.

Deoarece parazitul ce provoaca scabie la oameni nu poate supravietui pe pielea pritenilor nostri necuvantatori, animalele de companie au scapat, nu au nevoie de tratament.

Acum scabia (raia) poate fi diagnosticata rapid si precis, iar tratamentul poate fi inceput imediat

Imagine din Lupu M, Voiculescu VM, Vajaitu C, Orzan OA. In vivo reflectance confocal microscopy for the diagnosis of scabies. BMJ Case Reports. 2021 Jan 25;14(1).

Diagnosticul scabiei prin vizualizarea directa a parazitului care o provoaca este practic una din cele mai eficiente metode de confirmare a infestarii.

Am experienta personala in diagnosticul scabiei prin biopsie virtuala, fiind chiar autorul unor articole stiintifice care confirma aceasta metoda de diagnostic.

Pentru a putea beneficia de aceasta metoda rapida si complet neinvaziva trebuie doar sa va programati pentru un consult in cadrul Centrului Medical Panduri – Clinica Arcul de Triumf. Programarile se fac telefonic.

Programeaza-ma acum!

Programeaza-te astazi la o consultatie in cabinet sau ONLINE si recupereaza sanatatea pielii tale!