fbpx

Tratamentul molluscum contagiosum

Din nefericire nu exista inca un tratament specific pentru molluscum contagiosum. Vestea buna este ca, chiar si netratata (in conditiile unei imunitati normale), afectiunea este autolimitata si se rezolva de la sine intr-un interval variabil de timp.

tratament molluscum contagiosum piele
Leziuni de molluscum contagiosum – Imagine de Dave Bray, MD, Walter Reed Army Medical Center [Public domain], via Wikimedia Commons

Tratament molluscum contagiosum

Metodele de tratament minim invazive,se practica sub anestezie locala injectabila (cel mai des cu Lidocaina – Xilina), anestezie prin refrigerare (aplicarea de gheata pentru cateva secunde pe locul de interventie), aplicarea de creme anestezice, si includ:

> extragerea „miezului branzos” al leziunilor cu un ac steril (ATENTIE! Daca aceasta manevra de „scobire” a leziunilor este efectuata personal de catre pacient comporta un risc foarte mare de auto-inoculare, cu aparitia de noi leziuni ca si consecinta directa)

> crioterapie

> chiuretaj si electrocauterizare superficiala

> vaporizare laser

Tratamentele medicale, non-invazive includ:

> antiseptice (apa oxigenata, Betadine solutie)

> podofilotoxina (substanta interzisa la femeile gravide si de evitat la copii)

> hidroxid de potasiu

> acid salicilic (in concentratii adecvate devine un keratolitic puternic)

Un lucru de retinut este ca tratamentele medicale, desi aproape la fel de eficiente precum cele minim-invazive, dureaza in medie o perioada mai indelungata si necesita o foarte buna aderenta din partea pacientilor. In cazul in care pacientii nu respecta intocmai instructiunile de aplicare sansele de esec al tratamentului sunt foarte mari.

Pentru mai multe detalii si pentru a afla care este cel mai potrivit curs terapeutic pentru dumneavoastra nu ezitati sa ma contactati pentru a stabili o programare.