fbpx

O „radiografie” a ingrijirii tegumentelor

Am scris acest (lung) articol pentru a va prezenta (in primul rand celor care si-au smuls din timpul personal pentru a participa si carora pe acesta cale doresc sa le multumesc!) analiza critica a rezultatelor unui sondaj efectuat in perioada 15 – 26 Ianuarie 2017.

Intrebarile se refereau la metodele de ingrijire a tegumentelor, in special pe timpul iernii. In cele 12 zile in care a fost activ, chestionarul a atras interesul a 92 de persoane (constituind astfel un lot substantial), ale caror caracteristici si raspunsuri vor fi analizate in cele ce urmeaza, pastrand bineinteles confidentialitatea datelor personale.

Dupa cum am mentionat mai sus, in total, au raspuns la chestionar 92 de persoane cu varste cuprinse intre 18 si 58 de ani. Media de varsta a respondentilor a fost de 30,65 ± 7,18 ani, esantionul fiind asadar unul tanar.

sex participanti bar graph barbati femei

Marea majoritate a respondentilor au fost femei (N=83). Trebuie sa va marturisesc ca, avand in vedere tema chestionarului, ma asteptam la un asemenea raport (aprox. 10 la 1). Felicitari barbatilor ce au avut curajul de a-si testa cunostintele in materie de ingrijire a pielii prin intermediul acestui chestionar!

punctaj total respondenti grafic histograma

Punctajul total obtinut de fiecare participant a avut valori cuprinse intre 6 puncte si 10 puncte (din maxim 10). Distributia valorilor ce se poate observa si in figura de mai sus este una normala,  doar 6 persoane din 92 „picand” testul si doar 7 persoane obtinand punctajul maxim (Felicitarile mele!). Valoarea punctajului mediu pentru intregul grup a fost de 7,13 ± 1,63 puncte.

grafic punctaj mediu barbati vs femei

La analiza punctajului mediu in functie de sexul participantilor am observat un aspect foarte interesant: punctajul mediu obtinut de barbati a avut o valoare de 6,67 ± 1,87, cu doar 0,5 puncte mai mica decat a celui obtinut de femei (7,18 ± 1,87). Mai mult, aceasta diferenta nu a atins semnificatie statistica (p= 0,37). Motivele pentru care au fost obtinute aceste rezultate pot fi doar speculate. Fie numarul mult mai mare al femeilor ce au raspuns la intrebari a atras dupa sine “regresia catre medie” fie au raspuns la intrebari doar barbatii care erau foarte siguri pe cunostintele lor de ingrijire a pielii. Cert este ca, in grupul respondentilor atat femeile cat si barbatii s-au descurcat la fel de bine in ceea ce priveste “probarea” cunostintelor despre ingrijirea pielii.

Un aspect care in mod evident este putin cunoscut este cel legat de utilizarea sapunurilor antibacteriene pentru ingrijirea pielii. Din cei 92 de respondenti 44,6% (deci aproape jumatate) au fost de parere ca folosirea de sapunuri antibacteriene este benefica pentru piele. Dintre acestia insa, doar 4 persoane folosesc sapun pentru toaleta fetei, obicei care usuca si imbatraneste prematur tenul.

grafic sapun antibacterian comparativ stacked bars

Dintre persoanele ce considera (in mod eronat) benefica utilizarea sapunurilor antibacteriene sunt mai putini cei care isi curata fata corespunzator (46,25%), procentul fiind semnificativ (?²= 6,1; p= 0,047), fata de ceilalti la care am gasit ca 53,75% utilizeaza solutii de curatare blande (apa micelara, geluri de curatare speciale).

Am constatat cu bucurie ca majoritatea persoanelor (80 din 92, adica 87%) isi curata fata corespunzator folosind fie solutii ce nu necesita clatire (apa micelara), fie geluri de curatare special concepute pentru fata. Nu uitati insa sa repetati acest proces si dimineata. Servetele demachiante nu sunt o alegere rea pentru curatarea fetei (7 persoane au ales servetelele demachiante ca raspuns corect): sunt comod de utilizat, isi fac treaba pana la un anumit punct, insa nu ofera avantajele solutiilor de curatare dedicate (curatare blanda, mentinerea pH-ului fiziologic al pielii, lipsa sapunurilor emulsionante, etc).

Pe de alta parte, nu exista nicio metoda de curatare mai nociva pentru ten decat spalarea acestuia cu sapun. Sapunul usuca pielea foarte mult pentru ca emulsioneaza si indeparteaza TOATE grasimile de pe piele, inclusiv cele cu rol in functiile de bariera si protectie antimicrobiana a acesteia.

grafic bai fierbinti comparativ

Una din intrebarile „capcana” a fost cea referitoare la baile fierbinti pe timpul iernii. In timp ce majoritatea (52,2%) au stiut ca apa fierbinte indeparteaza lipidele si uleiurile normale ale pielii si o deshidrateaza lasand-o astfel vulnerabila la iritatii, eczeme si fisuri, se pare ca preferinta pentru bai fierbinti NU dicteaza si modul de ingrijire al pielii dupa dus sau baie. Datele arata ca nu exista diferente semnificative (p= 0,063) in modul de ingrijire al pielii dupa baie intre persoanele care fac bai fierbinti (N= 36) si cele care prefera baile mai putin fierbinti (N= 31), ambele categorii folosind cu preponderenta creme emoliente. Am obtinut totusi si aici rezultate contradictorii: desi doar doua persoane considera baile fierbinti ca fiind “secretul pielii fine ca de bebelus” mult mai multi respondenti (N= 44) au recunoscut ca agreeaza baile fierbinti pe timpul iernii. Acest lucru se poate explica prin faptul ca asemanator altor obiceiuri, desi recunoastem ca nu este benefic, totusi il practicam pentru ca este placut.

grafic bai fierbinti femei vs barbati

Mai multe femei decat barbati fac bai fierbinti iarna (50,43% vs 46%), diferenta de 4,4% nefiind insa una foarte mare si nici semnificativa statistic in teste.

grafic ceai verde fierbinte femei vs barbati

Datele colectate arata ca bautorii de ceai verde fierbinte obisnuiesc sa poarte manusi sau fular pe timpul iernii (?²= 4,56; p= 0,033) si nu utilizeaza in mod frecvent sapunuri antibacteriene (?²= 5,49; p= 0,019). Asadar, desi consumul de ceai verde are un efect diuretic (datorita continutului de cofeina) si contribuie la uscarea pielii, persoanele ce il consuma compenseaza foarte mult prin celelalte doua masuri de protejare a pielii reusind astfel sa echilibreze balanta.

In urma analizei statistice concluziile pot fi rezumate in felul urmator: informatiile cu privire la ingrijirea pielii sunt cautate mai ales de oamenii tineri (varsta medie de 30 de ani), in special femei (raport femei/barbati de aprox. 10/1) care, intr-un moment oarecare din timp detin cunostinte medii (punctaj mediu = 7) cu privire la modalitatile corecte de protectie si ingrijire a tegumentelor.

Aproape jumatate dintre persoanele intrebate nu stiu ca folosirea sapunului antibacterian pentru toaleta pielii poate fi daunatoare si dintre acestea semnificativ mai putine persoane utilizeaza metode potrivite de ingrijire a tenului.

Baile fierbinti pe timpul iernii sunt preferate de femei, dar se pare ca propensiunea catre bai fierbinti nu dicteaza si modul de ingrijire al pielii, marea majoritate a respondentilor utilizand in mod corect creme emoliente dupa baie. Printre bautorii de ceai verde fierbinte se afla si cele mai multe persoane care folosesc manusi sau fular pe timpul iernii pentru protectia pielii impotriva deshidratarii si iritatiilor.

Cea mai importanta concluzie este aceea ca, cel putin in segmentul de populatie evaluat, metodele de ingrijire corespunzatoare a pielii sunt relativ bine cunoscute si aplicate. M-as bucura ca intr-o analiza a raspunsurilor unui numar mare de persoane sa intalnim aceleasi rezultate pozitive.

Distribuiti si pe

Shares