Ce este microneedling-ul?
Microneedling-ul, denumit si terapie de inductie a colagenului, este o procedura minim invaziva neablativa ce presupune utilizarea unui dispozitiv cu ace pentru a crea un traumatism controlat in piele, in scop de rejuvenare.
Eficienta terapiei este sustinuta prin studii stiintifice, rezultatele obtinute prin microneedling fiind, in acest moment, necontestate. Motorul de indexare PubMed a generat, la data scrierii acestui articol, nici mai mult nici mai putin de 2347 de rezultate (studii, recenzii, studii de caz, etc) la o simpla cautare pentru termenul „microneedling”.
Exista mai multe dispozitive de microneedling ale caror ace sunt fabricate din diverse materiale: silicon, sticla, metal, polimeri, etc. Dermapen 4 utilizeaza micro-ace metalice (33G cu diametrul de 0,296 mm) ce pot patrunde in piele pana la o adancime de 2,5 mm (atentie, vorbesc aici despre dispozitivul medical si nu despre Dermapen-ul „de salon cosmetic” care are adancimea de penetrare limitata la 1mm), minimalizeaza sangerarile si permite o recuperare rapida (de cateva zile). Dispozitivul a fost perfectionat de-a lungul mai multor generatii de aparate pentru a fi atat precis cat si confortabil in utilizare pentru medic si pacient.
Microneedling-ul efectuat de un profesionist in domeniul esteticii este considerata una din cele mai sigure proceduri de rejuvenare. Spre deosebire de peeling-urile chimice, dermabraziune sau tratamentele LASER, microneedling-ul produce o trauma minima pielii tratate.
Cum functioneaza microneedling-ul?
Fiecare ac inteapa perpendicular pielea si creaza un micro-canal in ea. Dispozitivul, datorita frecventei inalte de vibratie poate produce aprox. 1300 de micro-canale pe secunda. Aceste micro-canale se inchid spontan dupa cateva minute, astfel incat bariera epidermica isi pastreaza integritatea.
Acele dispozitivului ating colagenul din derm si vasele de sange din piele, astfel declansand o cascada inflamatorie care conduce la eliberarea de factori de crestere trombocitari (cum ar fi transforming growth factor-alpha si beta (TGF β-3)), proteine tisulare, factori de crestere fibroblastici, etc. Toate aceste molecule determina neocolagenogeneza (adica formarea de colagen propriu, natural), producerea de noi fibre de elastina (acele fibre care ofera elasticitate pielii) si capilare.
Neovascularizatia si neocolagenogeneza determina ameliorarea cicatricelor, imbunatatirea texturii, elasticitatii si hidratarii pielii.
Cand facem microneedling?
Microneedling-ul poate fi utilizat cu succes in tratamentul:
- cicatricelor (inclusiv cele hipertrofice) provocate de acnee, interventii chirurgicale sau arsuri termice
- vergeturi
- riduri superficiale si profunde
- tulburari de pigmetare (melasma, vitiligo, etc)
- laxitate tegumentara (piele care „atarna”)
- caderea parului (diverse tipuri de alopecii)
Ce beneficii aduce microneedling-ul?
- Amelioreaza aspectul cicatricelor post-acneice, post-chirurgicale, dupa arsuri, varicela sau traumatisme.
- Amelioreaza ridurile, imbunatateste elasticitatea, textura, hidratarea si uniformizeaza pigmentarea pielii atat la nivelul fetei cat si a altor zone ale corpului.
- Riscul de hiperpigmentare si cicatrizare anormala este mai scazut decat in cazul procedurilor invazive, fiind deci o procedura sigura si in cazul persoanelor cu pielea mai inchisa la culoare.
- Poate fi utilizat si pe pielea subtire si/sau sensibila (cum ar fi pleoapele).
- Procedura poate fi efectuata in cabinet si nu necesita conditii speciale.
- Procedura de microneedling este bine tolerata de catre pacienti.
- Microneedling-ul este o procedura cost-eficienta si poate fi utilizata pe zone unde peeling-ul sau resurfacing-ul cu laser nu sunt indicate (ex. periocular).
- Spre deosebire de resurfacing-ul cu laser, in microneedling epidermul ramane intact, procedura fiind astfel repetabila, la nevoie.
- Tratamentul cu microneedling nu determina o delimitare clara intre pielea tratata si cea netratata, asa cum se intampla in cazul altor proceduri de resurfacing, nemaifiind astfel necesara procedura de „pierdere” a marginilor zonelor tratate in pielea netratata.
- Pacientii isi pot relua activitatile cotidiene in cateva zile (de obicei 2-3 zile), in functie de adancimea de penetrare a acelor. Prin comparatie, dermabraziunea sau resurfacing-ul cu laser sunt asociate cu timp de recuperare post-procedural mai lung.
La ce sa ma astept de la procedura de microneedling?
Microneedling-ul este, in general, bine tolerat. Procedura dureaza cateva minute, in functie de dimensiunea ariei de tratat si de severitatea problemei.
- Veti fi rugati ca in ziua in care se efectueaza procedura sa nu aplicati pe piele lotiuni, machiaj sau alte produse topice.
- Dupa discutia cu medicul dermatolog referitoare la procedura, la potentialele beneficii si riscuri, vi se va cere sa semnati un formular de consimtamant informat, o procedura standard in orice cabinet medical
- Apoi vi se va aplica, pe pielea ce urmeaza sa fie tratata, un anestezic local (topic, sub forma de crema).
- Tegumentele vor fi tratate apoi cu dispozitivul de microneedling, in cazul meu Dermapen 4.
- Adancimea de penetrare a acelor, precum si frecventa de vibratie a aparatului vor fi alese de catre medicul dermatolog in functie de problema tratata dar si de gradul de toleranta al pacientului.
- Fiecare intepatura va produce un micro-canal, stimuland astfel regenerarea pielii in profunzime.
- Imediat dupa procedura, cat timp canalele sunt inca deschise, medicul va aplica anumite substante pe pielea dumneavoastra. Aceste produse (DP Dermaceuticals™) special concepute pentru proceduri de microneedling sunt alese in functie de rezultatul dorit.
- Procedura se repeta la circa. 4-6 saptamani, cam aceasta fiind perioada de timp necesara regenerarii colagenului.
- Zonele tratate, profunzimea de penetrare a acelor si frecventa vibratiei sunt inregistrate intr-o fisa personala pt fiecare pacient, astfel incat stim tot timpul de unde am plecat si unde suntem in momentul actual
Ingrijirea pielii dupa procedura de microneedling
- Desi procedura este bine tolerata, dupa tratament pot sa apara xeroza (uscaciune), descuamare (cojite), roseata sau edem, fenomene ce pot sa dureze cateva zile, in functie de adancimea de penetrare a acelor in piele si de sensibilitatea personala.
- Utilizarea fotoprotectiei SPF 50+ este OBLIGATORIE in cele 4 saptamani ce urmeaza procedurii.
- Dupa microneedling pentru tratamentul cicatricelor post-acneice fata trebuie curatata cu un gel special, recomandat de medicul dermatolog, si in dimineata urmatoare pot fi aplicate creme hidratante si fond de ten.
- Deoarece micro-canalele se inchid repede, infectiile cutanate post-microneedling sunt foarte rare.
- In cazuri selectionate, voi recomanda aplicarea anumitor emoliente sau creme antibiotice.
- Efectele de rejuvenare incep sa se vada la aprox. 14 zile dupa procedura si se mentin pana la 6-8 luni.
- Cicatricele post-combustionale (arsuri) si cele post-chirurgicale raspund greu la tratament, motiv pentru care va fi nevoie sa asteptati 6 – 12 luni pentru a vedea rezultatele finale ale tratamentului.
De cate proceduri de microneedling am nevoie?
Numarul procedurilor de microneedling variaza in functie de afectiunea tratata dar si de raspunsul personal la tratament. Cicatricele post-acneice moderate vor avea nevoie de 3-4 sedinte de tratament. Cicatricele post-combustionale sau vergeturile pot necesita pana la 5 sedinte de tratament.
Mai jos am postat un tabel al afectiunilor ce pot fi tratate cu ajutorul microneedling-ului (acestea fiind doar cateva dintre ele, indicatiile microneedling-ului fiind mult mai diverse si mai complexe), durata sedintei de tratament, numarul orientativ de sedinte necesare si intervalul de timp intre sedinte.
Afectiune | Durata sedinta | Numar sedinte | Interval intre sedinte |
---|---|---|---|
Riduri superficiale si profunde | 30 minute | 4 | 6 saptamani |
Acnee | 10-20 minute | 4-6 | 2-4 saptamani |
Cicatrice | 30 minute | 4-5 | 6 saptamani |
Vergeturi | 60 minute | 4-6 | 6 saptamani |
Hiperpigmentare | 20-30 minute | 3-6 | 2-4 saptamani |
Pori mariti | 20 minute | 4 | 5 saptamani |
Pot sa apara si reactii adverse?
In general, pielea isi revine rapid dupa procedura. Exista insa si posibilitatea aparitiei unor reactii adverse:
- edem (umflaturi) si exudare (zemuire) a tegumentelor tratate
- infectii bacteriene sau virale (herpes simplex)
- milia (mici chisturi albe, care pot fi insa indepartate cu usurinta)
- agravarea temporara a acneei
Imagini inainte si dupa Dermapen 4 – coming soon!
Pentru a afla daca problema ta de piele poate fi tratata prin microneedling si pentru orice alte detalii referitoare la acest tratament, contacteaza-ma pentru a stabili o programare.