Alunitele cu trasaturi clinice si dermatoscopice atipice, care au si un scor de risc ridicat, pot fi indepartate (=excizate) chirurgical fara nici un risc.
Inainte de excizie
In prezent, eu examinez orice alunita cu aspect dermatoscopic atipic prin microscopie confocala de reflectanta (biopsie virtuala). Am ales aceasta metoda pentru a determina, cu precizie, daca excizia este neaparat necesara. Sunt multe situatii in care examinarea clinica si dermatoscopica „pacaleste ochiul” si alunita este excizata. Uneori insa acest lucru nu este necesar. Prin excizii inutile cresc atat morbiditatea pacientilor, care raman cu cicatrici uneori inestetice, cat si costurile asociate fiecarui caz. Printr-o evaluare rapida prin microscopie confocala, putem hotara daca alunita trebuie neaparat indepartata sau nu.
Excizia
Daca se hotaraste totusi indepartarea, alunita se excizeaza sub anestezie locala (de regula utilizez Lidocaina) cu o margine de piele de 1-2 mm de jur imprejurul ei, pentru siguranta. Lipsa acelui mic fragment de piele se rezolva cu fire de sutura. Firele pot fi resorbabile (care se topesc singure si nu necesita indepartare) sau ne-resorbabile (fire pe care trebuie sa le scot dupa 7, 10 sau 14 zile, in functie de zona de pe corp). Folosesc fire diferite in situatii diferite, de la caz la caz.
Asa cum am mentionat si mai sus, indepartarea alunitelor in cabinetul medicului dermatolog dupa un examen clinic si dermatoscopic al acestora nu asociaza riscuri, asa cum se perpetueaza in mod eronat (din nefericire nu doar în România).
Histopatologie?
Dupa indepartare, eu recomand ca alunita sa fie trimisa spre a fi analizata in laboratorul de histopatologie. Aceasta analiza certifica diagnosticul de nev si ne asigura pe amandoi ca acea alunita nu avea modificari maligne.
Examinarea histologica ne ofera si siguranta ca am indepartat in intregime alunita. Unele alunite (mai ales cele congenitale/din nastere) patrund profund in piele. Daca nu indepartam complet alunita, in cateva luni aceasta se reface. Alunita nou formata se numeste nev recurent si seamana clinic foarte bine cu un melanom. Nevul recurent trebuie, in opinia mea, tratat si el, tot prin excizie.
Faptul ca trimit o alunita la biopsie nu inseamna automat ca am impresia ca e ceva in neregula cu ea. O sa va comunic intotdeauna daca alunita e suspecta, chiar inainte sa o indepartez.
Dupa excizie
Firele de sutura neresorbabile trebuie indepartate, in functie de zona anatomica, la 7 sau 14 zile. Mai jos puteti urmari cum se scot firele de sutura, asta ca sa va treaca frica de aceasta procedura. Va rog sa nu amanati indepartarea firelor de sutura pentru ca veti avea cicatrici inestetice.
Cicatricile care raman se estompeaza treptat in cateva luni dupa indepartarea alunitelor si sunt mult mai putin evidente decat leziunea initiala, putand fi si mai usor ascunse cu ajutorul machiajului, spre exemplu, decat alunita in sine.
Sunt situatii in care alunitele pot fi excizate si prin alte modalitati, consultatia la medicul dermatolog fiind momentul oportun in care poti cere informatii despre cea mai buna metoda in cazul tau.
In unele cazuri (selectionate prin dermatoscopie), in care alunita nu prezinta deloc pigment (adica are culoarea pielii sau este chiar roz sau rosiatica), ea poate fi indepartata de pe piele prin vaporizare cu laser CO2. Aceasta procedura este sigura (daca alunita e verificata bine inainte de procedura) si cicatricea va fi discreta, aproape invizibila, ceea ce nu se poate spune intotdeauna despre cicatricile post-excizie chirurgicala. Procedura se face sub anestezie locala pentru confortul pacientilor. Aveti mai jos un video care demonstreaza procesul de indepartare a unei alunite cu laserul CO2.