fbpx

Indepartarea alunitelor

Timp de lectura: 2 minute

Alunitele cu trasaturi clinice si dermatoscopice atipice, care au si un scor de risc ridicat, pot fi indepartate chirurgical fara nici un risc.

De curand, examinez orice nev (alunita) cu aspect dermatoscopic atipic prin microscopie confocala de reflectanta (biopsie virtuala) pentru a determina daca excizia este neaparat necesara. De multe ori, examinarea clinica si dermatoscopica „pacaleste ochiul” si alunita este excizata, fara a fi insa necesar acest lucru. Astfel cresc atat morbiditatea pacientilor, care raman cu cicatrici uneori inestetice, cat si costurile asociate fiecarui caz. Printr-o evaluare rapida prin microscopie confocala, putem hotara daca alunita trebuie neaparat indepartata sau nu.

Daca se hotaraste totusi indepartarea, alunita se excizeaza sub anestezie locala cu o margine de piele de 1-2 mm de jur imprejurul ei, pentru siguranta. Defectul tegumentar rezultat se coase cu fire de sutura, fie resorbabile (care se topesc) fie ne-resorbabile, de la caz la caz. Asa cum am mentionat si mai sus, indepartarea alunitelor in cabinetul medicului dermatolog dupa un examen clinic si dermatoscopic al acestora nu asociaza riscuri, asa cum se perpetueaza in mod eronat (din nefericire nu doar în România).

Dupa indepartare este recomandat ca alunita sa fie trimisa spre a fi analizata in laboratorul de histopatologie, pentru certificarea diagnosticului de nev (si pentru a fi siguri ca in acea alunita nu existau modificari microscopice cu trasaturi maligne).

Cicatricile care raman se estompeaza treptat in lunile dupa indepartarea alunitelor si sunt mult mai putin evidente decat leziunea initiala, putand fi si mai usor ascunse cu ajutorul machiajului, spre exemplu, decat alunita in sine. Sunt situatii in care unele alunite pot fi excizate si prin alte modalitati, consultatia la medicul dermatolog fiind momentul oportun in care puteti cere informatii despre toate posibilitatile.

Programeaza-ma acum!

Programeaza-te astazi la o consultatie si recupereaza sanatatea pielii tale!