fbpx

Tratamentul papiloamelor

Timp de lectura: 4 minute

Papiloame? Ce sunt papiloamele ?

Papiloamele sunt mici excrescente tegumentare benigne, de consistenta moale, de culoarea pielii dar pot fi si pigmentate (brun deschis, brun inchis) care atarna de pe suprafata pielii ca globurile in pomul de Craciun printr-un mic „piciorus”/tija. Nu toate formatiunile de acest tip sunt insa papiloame.

aspectul clinic al papiloamelor
Papiloame (imagine din arhiva personala)

Aceste tumori cutanate benigne mai sunt cunoscute si sub numele de: acrocordoane, polipi fibroepiteliali, fibroame moi pedunculate sau filiforme.

Fibrom moale gigantic – imagine din arhiva personala

Papiloame apar in masura egala atat la barbati cat si la femei odata cu inaintarea in varsta. Dupa cum spuneam, ele pot avea culoarea pielii sau pot fi mai inchise la culoare (cafenii, brune, cenusii) si au in mod obisnuit dimensiuni intre 1 mm si 5 cm.

papiloame
Fibrom moale – imagine din arhiva personala

Se gasesc cel mai frecvent pe zonele de frecare ale pielii (axile, gat, inghinal, pleoape, si uneori decolteu). Papiloame vad mult mai frecvent la persoanele obeze (unde si frecarea piele pe piele este mult mai mare) si la cele care sufera de diabet zaharat tip 2 sau sindrom metabolic. Histologic sunt compuse din fibre de colagen aranjate intr-o maniera dispersata si vase sanguine, inconjurate de de epiderm de diferite grosimi.

Uneori papiloamele pot fi confundate cu alunitele, keratozele seboreice sau verucile (negii) virale.

De ce apar papiloamele ?

acrocordoane papiloame fibroame moi piele gat pliuri frecare - papiloamelor
By Jmarchn (Own work) [CC BY-SA 3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], via Wikimedia Commons

Etiologia (cauza aparitiei) papiloamelor este un subiect „usor” controversat. In timp ce o perioada lunga de timp aceste leziuni inestetice au fost considerate de origine virala (implicate fiind unele subtipuri ale virsului HPV – human papilloma virus), in prezent exista teorii pertinente conform carora etiologia papiloamelor este multifactoriala avand insa la baza o cauza comuna: insulinorezistenta din cadrul disfunctiilor metabolice (obezitate, sindrom metabolic, diabet zaharat).

Actualmente se considera ca urmatorii factori joaca un rol important in aparitia papiloamelor:

  • Frecarea (si iritatia produsa) piele pe piele – mai ales in zonele de plica ale corpului (gat, axilar, inghinal, etc)
  • Niveluri crescute de factori de crestere, mai ales in timpul sarcinii sau la persoanele ce sufera de anumite tulburari endocrinologice (ex. acromegalie/gigantism)
  • Rezistenta la insulina (din obezitate, sindrom metabolic, diabet zaharat)
papiloame
Papilom cu un comedon in interior – imagine din arhiva personala

Desi aparent cauza papiloamelor a fost elucidata, intreg mecanismul prin care presupusii factori ar produce aceste excrescente tegumentare localizate nu este cunoscut.

Cum se trateaza papiloamele ?

Papiloamele se indeparteaza de pe piele din motive estetice si tratamentul lor este sigur si fara riscuri. Interventia se realizeaza sub anestezie locala prin electroexcizie cu ajutorul electrocauterului sau ablatie prin radiofrecventa de 4Mhz, iar vindecarea se face intr-o saptamana (desi timpul de vindecare are o anumita variatie de la pacient la pacient si difera in functie de dimensiunea initiala a papiloamelor si regiunea anatomica tratata) de obicei fara urme pe piele.

papiloame
Papiloame axilare anesteziate, inainte de electrocauterizare – imagine din arhiva personala

Imediat dupa procedura poate sa apara eritem localizat si o senzatie de disconfort (mai ales la contactul cu hainele), fenomene care cedeaza insa in orele ce urmeaza interventiei.

Pentru detalii suplimentare referitoare la procedurile de indepartare pentru papiloame contactati-ma pentru a stabili o programare.

Programeaza-ma acum!

Programeaza-te astazi la o consultatie si recupereaza sanatatea pielii tale!