fbpx

Tratamentul chisturilor sebacee si lipoamelor

Timp de lectura: 3 minute

Chisturi sebacee si lipoame? Ambele sunt tumori benigne foarte frecvente ce pot fi rezolvate usor, rapid si sigur prin metode chirurgicale. Cititi mai departe despre fiecare in parte si ce optiuni de tratament exista pentru a le indeparta definitiv.

Chisturi sebacee

Chisturile epidermice, denumite in mod obisnuit eronat chisturi sebacee, sunt tumori subcutanate benigne, hemisferice, de multe ori fara a prezenta modificari semnificative la nivelul pielii de deasupra lor.

chisturi sebacee epidermic fata barbat lipoame
Chist epidermic preauricular – imagine din arhiva personala

Ele apar cel mai des la nivelul scalpului, trunchiului si la nivelul fetei, in zonele cu o densitate mare a glandelor sebacee, dar de-a lungul timpului am intalnit astfel de tumori cam oriunde pe corp (gat, urechi, pleoape, degete de la maini sau picioare, organe genitale, etc).

Aparitia unor chisturi sebacee in zone „neobisnuite” se datoreaza, de cele mai multe ori, invaginarii epidermului la nivelul dermului in urma unui traumatism de tip intepatura.

Ele contin un material alb-galbui „branzos”, „cretos”, cu un miros aparte, compus din keratina si sebum care este imbracat intr-o capsula/”camasa” formata din celule epiteliale. Aceste chisturi sunt practic niste comedoane (puncte negre) uriase, de altfel comedonul traumatizat prin stoarcere/exprimare in mod repetat fiind si punctul de plecare pentru chistul epidermic.

Chisturile epidermice pot creste in dimensiuni si pot rupe peretii, varsandu-si continutul in derm, moment in care apare o puternica reactie inflamatorie urmata de obicei si de suprainfectie bacteriana sau fungica.

In acel moment interventia chirurgicala de incizie si drenaj devine obligatorie, fara insa a avea garantia ca chistul nu se va reface din resturile de capsula ce pot ramane in piele. Aceste chisturi se opereaza sub anestezie locala, nu prezinta nici un fel de risc si daca este intervenit la momentul oportun (inainte sa se produca ruptura camasii chistului) pot fi indepartare in totalitate, fara sanse de „recidiva” in acelasi loc.

chisturi sebacee - operatie
A. Chist epidermic in regiunea laterocervicala – inainte de interventie. B. Defect chirurgical post-excizional C. Sutura simpla intrerupta fire 5.0, neresorbabile – acestea vor fi indepartate dupa 7-8 zile.

La persoanele ce dezvolta in mod repetat chisturi sebacee/pilare in diferite regiuni anatomice (cel mai adesea pe scalp) ar putea fi benefica o strategie de preventie a aparitiei lor prin folosirea de sampoane si solutii specifice.

Lipoame

Lipoamele sunt acumulari subcutanate de tesut adipos (grasime), sunt benigne si se pot localiza oriunde pe corp. Se pot prezenta ca tumori izolate sau multiple care produc denivelari ale pielii ce le acopera. Lipoamele pot creste in timp si devin inestetice. Indepartarea lor se face de cele mai multe ori din motive estetice, rare fiind cazurile in care un lipom comprima structuri anatomice si genereaza simptomatologie (lipoame cu durere spotana sau la palpare, senzatie de intepatura sau arsura a pielii, senzatie de presiune, etc).

Interventia de excizie pentru lipoame relativ mici (< 6-8 cm) se realizeaza sub anestezie locala, printr-o mica incizie la nivelul pielii, procedura fiind lipsita de riscuri. Pentru lipoame mai mari poate fi necesara mentinerea pentru cateva zile a unui tub de dren, care asigura evacuarea post-operatorie a eventualelor secretii, tub de dren ce va fi indepartat de catre medic in cadrul consultatiilor de urmarire.

Programeaza-ma acum!

Programeaza-te astazi la o consultatie si recupereaza sanatatea pielii tale!