fbpx

Dermatoscopia

Timp de lectura: 5 minute

Ce este dermatoscopia?

Dermatoscopia (microscopia de suprafata) este o metoda non-invaziva de diagnostic al leziunilor pigmentare si nu numai, care, in mainile unui clinician experimentat creste foarte mult sansele unui diagnostic corect. Metoda poate fi considerata o „prelungire a privirii medicului”, avand in vedere ca, utilizand dermatoscopia, dermatologul „vede” la aproximativ 1,5 mm in profunzimea pielii.

Dermatoscopia s-a dovedit atat de eficienta incat, in unele tari, medicii de familie urmeaza cursuri de dermatoscopie, in scopul imbunatatirii screening-ului pentru cancerele de piele.

Exista mai multe tipuri de dermatoscopie? Adica?

Exista doua mari tipuri tehnice de dermatoscopie: de contact (intre placa dermatoscopului si suprafata leziunii/piele se foloseste un ulei de imersie, solutie alcoolica sau gel de ecografie) sau fara contact. Ambele variante pot fi executate cu sau fara lumina polarizata, ceea ce de fapt duce la 4 mari tipuri tehnice de dermatoscopie.

Instrumentul medical numit dermatoscop este alcatuit dintr-un sistem de lentile cu marire de 10-20x, este echipat cu o sursa de lumina proprie si este folosit in cazul dermatoscopiei de contact impreuna cu o substanta de imersie, care are rolul eliminarii reflexiilor luminii de la nivelul stratului cornos (cel mai superficial strat epidermic) al pielii. Pigmentul leziunii este perceput ca avand culori diferite (negru, brun, bej, albastru) in functie de adancimea la care se gaseste.

De asemenea cu ajutorul dermatoscopiei pot fi analizate si leziuni inflamatorii (inflamoscopie), infectii parazitare cutanate (entomodermoscopie – in rozacee, scabie, etc) dar si leziuni ale unghiilor (onicoscopie) sau parului (tricoscopie).

Dermatoscopie clasica sau dermatoscopie digitala?

Dermatoscopia digitala (video-dermatoscopia) presupune inregistrarea imaginilor produse de dermatoscop in memoria unui calculator si astfel permitand transferul lor prin Internet, lucru important pentru urmarirea periodica a pacientului, pentru o consultatie de tip second-opinion cat si pentru compararea lor ulterioara.

Acest aspect ii ofera un avantaj major asupra dermatoscopiei clasice, in care imaginile sunt observate de catre medic in timp real dar, in marea majoritate a cazurilor, nu sunt inregistrate pentru evaluare ulterioara sau comparatii. Pe de alta parte, inafara de sistemele de videodermatoscopie de top (si care sunt si foarte costisitoare), imaginea produsa de un dermatoscop analog (cum ar fi Heine Delta) este net superioara in ceea ce priveste detaliile observabile celor produse de videodermatoscop.

Cum evalueaza dermatologul o leziune prin dermatoscopie?

In ceea ce priveste aspectul dermatoscopic al unei leziuni se urmaresc atat arhitectura globala a leziunii cat si eventualele asimetrii, prezenta sau absenta pigmentului melanic, prezenta, tipul si distributia vaselor de sange (vascularizatia). In urma dermatoscopiei leziunea fie primeste indicatie chirurgicala, fie de urmarire, cu intervale diferite de timp (la 3, 6 sau 12 luni) stabilite de medicul dermatolog in fiecare caz in parte.

Deoarece folosesc tehnici de captare a imaginilor de ultima generatie (dermatoscop Heine Delta 20T si aparate digitale Nikon pentru captare, stocare si urmarire) calitatea imaginilor obtinute este ireprosabila, pastrandu-se si cele mai mici detalii pentru o analiza completa.

Dermatoscopul Heine Delta 20T – imagine preluata de pe site-ul Heine, accesibila aici

TBSE (total body skin examination) reprezinta metoda prin care sunt verificate toate alunitele unei persoane si in urma careia se alcatuieste o „harta” clinico-dermatoscopica a acestora (mole-mapping). Aceasta metoda este utila mai ales in cazul persoanelor cu sindromul nevilor atipici, ce necesita controale periodice pentru toata viata si poate fi realizata la indicatia medicului sau la cererea pacientului.

Alte situatii in care „mole-mapping”-ul este util sunt:

  • persoane cu foarte multe alunite (peste 50 – 100 de alunite);
  • nevi pe toracele posterior, dificil de urmarit direct de catre pacient;
  • istoric personal de cancer de piele (mai ales melanom cutanat);
  • istoric familial de melanom;
  • numeroase alunite si piele deschisa la culoare ce a suferit arsuri solare repetate;
  • persoane ingrijorate in privinta anumitor alunite (datorita unor schimbari recente ale aspectului lor);

Pacientul se afla in pozitia unica de a aprecia daca o leziune pigmentara si-a modificat sau nu caracterisiticile. „Tiparul” alunitelor proprii este o trasatura observata zilnic doar de dumneavoastra. Este asadar datoria dumneavoastra de a semnala medicului dermatolog orice ingrijorare, oricat de mica ar fi ea, cu privire la vreuna din leziunile de pe piele.

Inaintea inceperii evaluarii prin dermatoscopie (este valabil pentru orice procedura care implica fotografiere si/sau filmarea) vi se va cere sa semnati un consimtamant informat, prin care sa confirmati ca sunteti de acord cu fotografierea si stocarea imaginilor intr-o baza de date, precum si faptul ca ati inteles importanta urmaririi in cazul anumitor leziuni ce pot fi problematice.

Cateva exemple de imagini dermatoscopice pentru diferite tipuri de leziuni:

Trebuie avut in vedere ca nicio investigatie diagnostica nu are sensibilitate si specificitate de 100%. Asadar, nici dermatoscopia nu asigura diagnosticul in toate cazurile, uneori fiind nevoie de mijloace mai sofisticate (vezi biopsia virtuala) sau chiar biopsie cutanata.

Programeaza-ma acum!

Programeaza-te astazi la o consultatie si recupereaza sanatatea pielii tale!