Carcinomul bazocelular?
Carcinomul bazocelular, cel mai frecvent cancer la om, apare de obicei pe pielea expusa la soare. Acest cancer de piele este foarte comun la persoane in varsta. De-a lungul timpului insa, am intalnit carcinoame bazocelulare si la pacienti de 30-40 ani, fara sa fie vorba despre tumori sindromice (asociate unor sindroame sau afectiuni genetice care sa predispuna persoane tinere la astfel de cancere de piele).
Tratamentul chirurgical este sigur, rapid si eficient !
Imaginile de mai sus arata rezultatul tratamentului chirurgical al unui carcinom bazocelular nodulo-ulcerativ de pe pleoapa inferioara a unui barbat de 81 de ani. In cazul leziunilor de sub 2 cm interventia sub anestezie locala este usor de suportat chiar si de persoane de 95 de ani (personal am avut astfel de pacienti).
Tratamentul chirurgical al carcinomului bazocelular are ca obiectiv indepartarea completa a tumorii maligne cu o „margine de siguranta” variabila (3-5 mm), aleasa in functie de:
- localizarea anatomica (anumite zone de pe corp prezinta un risc mai ridicat de recidiva – mai ales zona fetei)
- dimensiunile tumorii (cu cat este mai mare, cu atat marginile trebuie sa fie mai largi)
- subtipul histopatologic (estimat dupa aspectul clinic, dermatoscopic si cel vazut la biopsia virtuala, daca se efectueaza) – unele subtipuri histologice (micronodular, infiltrativ, morfeiform) necesita margini mai largi pt ca se raspandesc subtil in pielea aparent sanatoasa
Rezultatele tratamentului chirurgical al carcinomului bazocelular
De regula, aspectul post-operator la numai 30 zile este foarte bun, atat din punct de vedere estetic cat si functional. Cicatricile postoperatorii trec printr-un proces de remodelare ce poate sa dureze pana la 1 an. In tot acest timp aspectul lor se poate imbunatati semnificativ.
Exemplul clar este cazul de mai jos, unde, unde dupa aprox. 2 ani de la interventie cicatricea este aproape invizibila.
Examinarea histopatologica dupa operatie este OBLIGATORIE! Doar in acest mod putem afla daca intr-adevar am indepartat toata tumora iar tu esti in siguranta!
Daca si tu (sau cineva apropiat) ai o rana care nu se vindeca, un „neg” aparut recent care sangereaza daca il atingi mai tare, sau pur si simplu esti ingrijorat in privinta unei leziuni, programeaza-te la un consult!
Acum am si posibilitatea efectuarii unei biopsii virtuale inainte de operatie. Aceasta investigatie imi confirma diagnosticul chiar dinaintea interventiei si intram in sala de operatii stiind foarte bine ce si cum sa facem. Examinarea histopatologica a leziunii excizate ramane obligatorie chiar si in acest caz!
Autoexamineaza-ti pielea la intervale regulate (aproximativ 3 luni) si asigura-te ca ceri ajutorul medicului dermatolog daca observi ceva bizar.