fbpx

Biopsia cutanata

Timp de lectura: 5 minute

Ce este biopsia cutanata?

Biopsia cutanata e o investigatie utilizata frecvent in diagnosicul bolilor de piele. Poti sa o privesti ca pe o analiza de sange – e la fel de dureroasa… Este in schimb unica procedura care poate apropia diagnosticul clinic de un diagnostic de certitudine, fiind astfel foarte importanta in diagnosticul afectiunilor dermatologice, mai ales in cel al cancerului de piele.

Biopsia cutanata este o manevra relativ simpla, rapida, precisa si fara riscuri pentru pacient, uneori absolut necesara, deoarece in unele cazuri abordarea terapeutica depinde de rezultatul acestei proceduri.

Biopsia presupune recoltarea, sub anestezie locala (eu prefer sa utilizez Lidocaina cu epinefrina), a unui mic fragment de piele/mucoasa care ulterior este trimis catre laboratorul de histopatologie unde este „feliat” si examinat la microscop pentru obtinerea unui diagnostic cat mai precis.

Biopsia cutanata este ajutorul medicului dermatolog fie pentru a avea certitudinea ca anumite modificari ale pielii sunt benigne („alunite ciudate”, pete care se modifica), pentru a diferentia unele boli de piele intre ele, sau pentru a avea siguranta diagnosticului inaintea inceperii unui tratament.

Ce tipuri de biopsie cutanata exista?

Exista mai multe tipuri de biopsie cutanata. Tipul de biopsie ales de medic este strans legat de dimensiunea, localizarea anatomica (tegument, mucoasa, unghie) si caracteristicile clinice ale leziunii tegumentare (eruptie, ulceratie, tumora).

1.Biopsia de tip „shave” este cea mai simpla si mai putin agresiva dintre toate metodele. Ea se efectueaza prin „raderea” straturilor superficiale ale pielii, asadar rana care rezulta fiind asemanatoare unei julituri si nu e nevoie de sutura (copci). Este foarte utila pentru ca este MINIM invaziva dar poate fi utilizata doar atunci cand problemele se afla la suprafata pielii.

biopsia cutanta de tip shave ca metoda de diagnostic in bolile de piele
Biopsia tip „shave”

2. Biopsia de tip „punch” consta in perforarea pielii cu un instrument numit preducea care este de fapt un cilindru metalic cu marginea foarte ascutita, in urma acestei proceduri rezultand o rana rotunda sau ovalara, ceva mai profunda decat la biopsia de tip „shave” care poate fi inchisa cu un fir (sau mai multe) de sutura, in functie de marimea defectului produs. Acest tip de biopsie este folosit in special atunci cand se doreste obtinerea unei probe pentru evaluarea unor fenomene ce se produc in profunzimea pielii.

3. Biopsia incizionala presupune folosirea unei lame de bisturiu pentru a recolta un fragment de tesut dintr-o leziune de dimensiuni crescute (formatiune tumorala voluminoasa, leziune extensiva, leziune pe mucoase). Asemanator biopsiei de tip „punch” defectul rezultat in urma manevrei poate fi inchis cu un fir de sutura sau poate fi lasat sa se vindece singur.

4. Biopsia excizionala presupune indepartarea in totalitate a leziunii in cauza, urmata de trimiterea ei pentru examen histopatologic. Acest tip de biopsie se practica intotdeauna cu margini de siguranta laterale si in profunzime. Marginile sunt stabilite in functie de evolutia, aspectul clinic (uneori si dermatoscopic) si diagnosticul prezumtiv al leziunii.

Ce se intampla inaintea biopsiei cutanate ?

Inainte de orice procedura chirurgicala (deci si de biopsia cutanata) are loc o evaluare, moment in care este important sa-mi comunicati alte afectiuni de care suferiti, daca sunteti alergic la anestezic sau alte medicamente. Deoarece manevra de biopsie cutanta este una sangeranda, este de asemenea important sa ma anuntati din timp daca urmati un tratament cu anticoagulante (medicamente de subtiere a sangelui; ex. Sintrom, Trombostop, Pradaxa, etc) sau antiagregante plachetare (ex. Aspirina, Plavix, etc).

La sfarsitul acestei evaluari o sa va rog sa semnati un formular de consimtamant informat, procedura de rutina pentru orice interventie chirurgicala. Inainte de procedura puteti consuma alimente si lichide cu maxim o ora inainte, fiind interzis consumul de alcool, tutun si substante cu influenta asupra sistemului nervos central (droguri, substante halucinogene, etc). Daca nu stabilim impreuna altceva, va incurajez sa va administrati medicatia cronica (pentru hipertensiune arteriala, diabet, hipercolesterolemie, etc) atat inaintea biopsiei cat si dupa.

Cum este anestezia ?

Pentru ca este o manevra chirurgicala, veti avea nevoie de anestezie. Anestezia va fi locala (doar in locul din care urmeaza sa fie prelevata biopsia) si poate fi obtinuta fie prin injectarea in piele a unei mici cantitati de anestezic, fie prin aplicarea unei creme anestezice in cazul biopsiilor de tip „shave”. Anestezicul intra in actiune din primele secunde si inafara momentului initial al anesteziei procedura este nedureroasa.

Recoltarea fragmentului de piele in sine dureaza cateva secunde. Indiferent de metoda folosita pentru biopsie aceasta este o procedura simpla si sigura care dureaza foarte putin (aprox. 25 minute in care este inclus timpul de evaluare).

La ce ma pot astepta dupa biopsie ?

Dupa ce efectul anestezicului va trece (adica dupa aproximativ 1 ora), poate sa apara un usor disconfort (sub forma de intepaturi, arsura, durere) in zona in care a fost practicata biopsia cutanata. Aceste fenomene sunt de intensitate redusa si se vor ameliora in maximum doua zile. Daca disconfortul persista, trebuie sa ma contactati pentru a evalua situatia.

Exista riscuri ?

Investigarea unei afectiuni cutanate prin biopsie are riscuri minime si nu determina efecte secundare importante:

  • sangerare usoara,
  • durere de intensitate mica,
  • eritem persistent,
  • senzatie de „strangere”,
  • mancarimi

Aceste riscuri sunt mult mai mici comparativ cu biopsierea unui organ intern (ficat, plaman, rinichi, etc). Biopsia cutanata este o manevra chirurgicala simpla, minim invaziva, ce poate fi usor practicata chiar in cabinetul medicului dermatolog.

Voi avea cicatrici ?

Nu. Datorita dimensiunilor reduse ale defectului pielii in urma acestei proceduri, „urmele” se sterg in aproximativ 2-3 luni, ramanand doar o pata discreta pe piele. Desigur, exista intotdeauna riscul formarii de cicatrici hipertrofice/cheloide/atrofice in cazul pacientilor predispusi la astfel de cicatrizari „vicioase”.

Din aceste motive va incurajez sa imi spuneti (inainte de procedura) daca pielea dvs are tendinta (sau aveti deja) de a forma cicatrici anormale, mari, rosii, dure, dureroase. In acest caz voi lua masurile necesare scaderii riscului de cicatrizare vicioasa.

Din experienta mea personala pot sa va spun ca aceasta investigatie de care poate va e frica, e nedureroasa, foarte usor de suportat (am avut chiar si pacienti de 98 ani) si VA POATE SALVA VIATA!

Programeaza-ma acum!

Programeaza-te astazi la o consultatie si recupereaza sanatatea pielii tale!