15 MITURI despre bolile cu transmitere sexuala

Orice adult activ sexual este supus riscului de a contracta, la un moment dat, o boala cu transmitere sexuala. Vom denumi aceste boli BTS sau ITS (infectii cu transmitere sexuala).

boli venerice venerologie organe genitale externe barbat

Este deci important sa stiti cum sa va protejati. Exista multe mituri despre bolile cu transmitere sexuala care ingreuneaza mult diferentierea intre “fictiune” si realitate in ceea ce priveste originea, manifestarile, modalitatile de transmitere si tratamentul acestora. In materialul asta vreau sa combat cateva dintre ele, astfel incat tu sa fii in siguranta.

Iata care sunt unele din cele mai comune mituri despre bolile cu transmitere sexuala.

1. Pot sa-mi dau seama daca cineva sufera de o BTS doar uitandu-ma la el/ea.

FALS! De multe ori este imposibil sa ne dam seama daca cineva sufera de o BTS doar uitandu-ne la acea persoana. Chiar si dermato-venerologilor le este greu uneori. Singura modalitate de a afla cu siguranta daca o persoana sufera sau nu de o BTS este prin efectuarea unor analize de laborator specifice. Cele uzuale cum ar fi hemograma, probele hepatice, probele renale, etc sunt aproape inutile in acest sens).

2. Daca am contractat o BTS pot sa-mi dau seama singur de acest lucru.

FALS! Prezenta unei ITS poate determina aparitia simptomatologiei specifice, insa foarte multe persoane nu prezinta absolut nici un simptom. Lucrul asta poate fi spus despre aproape toate categoriile de BTS-uri (virale, bacteriene, parazitare, fungice) asadar, revenind la primul mit, singura modalitate de a afla cu siguranta daca suferi sau nu de o BTS este prin efectuarea analizelor de laborator specifice.

3. Cea mai sigura metoda de diagnostic pentru herpesul genital este prin analize de sange.

FALS! Cel mai indicat lucru in cazul in care suspectezi ca tu sau partenerul tau are herpes genital este sa mergi la o consultatie la medicul dermato-venerolog. Mergi acolo cat inca exista leziuni pe piele sau mucoase (vezicule/basicute sau rani). Medicul va recolta o proba exact din locul afectat si o va trimite la laborator pentru a testa pentru prezenta virusului herpetic (HSV). Acesta este cel mai sensibil si specific test pentru identificarea herpesului genital dar are inconvenientul ca nu se poate face decat in momentul in care exista leziuni pe piele.

4. Nu pot contracta o BTS daca fac doar sex oral.

FALS! Unele ITS pot fi transmise cu usurinta in timpul sexului oral. Spre exemplu, Chlamydia sau gonoreea (blenoragia sau sculamentul) pot infecta, in timpul sexului oral, oro-faringele femeilor al caror partener sufera de aceste afectiuni. In cazul in care partenerul are herpes labial activ (de obicei HSV 1) in momentul sexului oral infectia herpetica poate fi transmisa in zona genitala (afla ca virusii herpetici HSV 1 si HSV 2 nu sunt limitati doar la anumite zone anatomice – adicat tipul 1 poate sa apara si genital si tipul 2 poate sa apara si pe buze sau fata). Exista bineinteles si alte ITS ce pot fi transmise prin intermediul sexului oral. Cea mai eficienta metoda de a preveni transmiterea unei BTS in timpul sexului oral (desi nici aceasta nu este 100% eficienta) este folosirea unei metode de bariera (prezervativ).

5. Odata ce am fost diagnosticat, tratat si vindecat de o BTS nu pot s-o mai fac a doua oara.

FALS! Chiar si dupa vindecarea completa a unei BTS, persoana in cauza se poate reinfecta prin contact sexual neprotejat cu un/o partener/a care sufera de acea boala. Trecerea printr-o BTS nu ofera imunitate pacientului..

6. Folosirea a doua prezervative in loc de unul singur ofera protectie dubla impotriva BTS-urilor.

FALS! De fapt, folosirea a doua prezervative creste dramatic sansele ca ambele prezervative sa se rupa in timpul contactului sexual, din cauza frecarii dintre ele. In cazul prezervativelor deci, doua NU SUNT mai eficiente decat unul singur.

7. Pentru a transmite infectia herpetica unul din parteneri trebuie sa aiba leziuni active, “proaspete” cum ar fi basicute, ulceratii circulare, etc.

PARTIAL ADEVARAT! Virusurile herpetice pot fi transmise chiar daca in momentul contactului sexual nu exista eruptie activa. Cu toate acestea, cea mai mare rata de transmisie este in perioada dinaintea unei eruptii sau in timpul unei eruptii herpetice. Transmiterea infectiei herpetice intr-o perioada de acalmie, fara simptomatologie, este rara.

8. Pot lua o boala cu transmitere sexuala de pe capacul de la toaleta sau de pe un prosop murdar.

PARTIAL ADEVARAT! Acesta este probabil cel mai raspandit mit cu privire la BTS-uri. Pana si denumirea acestei categorii de afectiuni, boli cu transmitere sexuala, subliniaza modalitatea de transmitere: contactul sexual. Chiar si in eventualitatea in care lichidele biologice (sange, urina, sperma, secretii vaginale, saliva, etc) ale unei persoane ajung pe capacul vasului de toaleta sau pe prosoape, nici o bacterie sau virus nu poate supravietui acolo mult timp. Prin urmare, aceste afectiuni se dobandesc prin contact sexual, nu prin contactul cu capacul de toaleta. Exista bineinteles exceptia in care omenii folosesc la comun lame de ras pentru epilat genital sau jucarii de tip sexual, sau cazurile in care o mucoasa lezata intra in contact cu secretii proaspete de pe anumite suprafete. Acestea sunt insa exceptia, nu regula.

9. Daca fac dus si ma spal cu gel de dus antibacterian dupa un contact sexual sunt protejat de o eventuala boala cu transmitere sexuala.

FALS! Nu te baza pe faptul ca spalatul imediat dupa un cotact sexual neprotejat va preveni aparitia unei BTS – nu functioneaza niciodata! Cea mai buna modalitate de a reduce riscul aparitiei unei BTS este folosirea unei metode de protectie de tip bariera (ex. prezervativ).

10. Daca ambii parteneri sexuali au HIV nu trebuie sa foloseasca prezervative deoarece ambii au aceeasi infectie.

FALS! Un aspect putin cunoscut este existenta mai multor tulpini si variante de virus HIV. Daca doua persoane infectate cu tulpini diferite de HIV fac sex neprotejat, ambii pot deveni seropozitivi pentru ambele tulpini de HIV. Fenomenul se numeste superinfectie si este deosebit de periculos Tratamentul unei persoane seropozitive cu mai mult de o tulpina de HIV este mult mai dificil si complicat. Folosirea prezervativului pentru a reduce acest risc va preveni in acelasi timp si transmiterea altor BTS-uri.

11. Folosirea contraceptivelor orale protejeaza impotriva transmiterii BTS-urilor.

FALS! Anticonceptionalele orale nu opresc contractarea unei BTS. Cea mai eficienta metoda de protectie impotriva BTS-urilor este prezervativul. Folositi prezervative la fiecare contact sexual vaginal, anal sau oral.

12. Daca analizele pentru o ITS sunt negative inseamna ca am scapat.

FALS! Lucrurile nu sunt chiar atat de simple. Un rezultat negativ la un test pentru o anumita BTS poate intr-adevar sa semnifice absenta bolii, insa, orice infectie are o perioada de incubatie in care, pe langa lipsa simptomatologiei si titrul (concentratia) anticorpilor din sange este sub pragul detectabil de aparatura de laborator (organismul nu a apucat inca sa reactioneze la virus, bacterie, protozoar, etc). In cazul virusurilor, cum ar fi HSV, HPV, virusuri hepatitice (A,B,C,D) sau HIV, pot trece luni intregi pana la pozitivarea testelor de laborator. Asadar, vorbind la modul general, in cazul unui test negativ la o persoana cu istoric de expunere la o anumita infectie este necesara o retestare la aprox. 3 luni de la prima testare.

13. Exista tratamente eficiente pentru ORICE infectie cu transmitere sexuala.

FALS! Unele BTS cum ar fi chlamydia, gonoreea, sifilisul pot fi tratate FOARTE eficient cu antibiotice. Altele, cum sunt infectia herpetica sau infectia HIV nu pot fi cu adevarat vindecate niciodata. Tratarea BTS-urilor opreste si aparitia complicatiilor acestora care, in unele cazuri pot avea un impact important asupra starii generale de sanatate (infertilitate, pierderea vederii, auzului, etc).

14. Cele mai frecvente boli cu transmitere sexuala sunt oricum bacteriene, deci exista tratament.

FALS! Conform statisticilor de la nivel mondial, in momentul de fata cea mai frecventa BTS este infectia cutaneo-mucoasa genitala cu virusul HPV. Aceasta infectie virala se transmite prin raport sexual vaginal, anal si oral si o persoana se poate infecta chiar daca partenerul/a nu are semne vizibile de boala. HPV reprezinta de fapt o familie de virusi cu foarte multi membri. Unii dintre acestia sunt cauza condiloamelor acuminate (cunoscute si ca negi genitali sau vegetatii veneriene) in timp ce alti membri pot cauza diverse cancere (ex. cancerul de col uterin la femeie si cancerul penian la barbati). In profilaxia si controlul infectiei HPV sunt utile utilizarea prezervativului, examenele Babes-Papanicolau regulate si, in unele cazuri, imunizarea prin vaccinare.

15. Sifilisul poate fi transmis prin obiecte de uz casnic (furculite, cutite, linguri, pahare, farfurii, etc), capace de toaleta si bazine de inot.

FALS! N-o sa iei sifilis de pe paharul cuiva decat daca are sancru sifilitic pe buze sau pe limba. Dar da, contactul oricarei parti a corpului cu un sancru poate sa inoculeze Treponema Pallidum in acel loc. Iarasi, aici vorbim despre exceptii insa sifilisul este o afectiune bacteriana extrem de contagioasa care se transmite prin contact sexual vaginal, anal si oral.

Pentru ca vezi cat de multe informatii inselatoare exista in jungla online, cel mai important sfat pe care ti-l pot oferi este: daca ai avut un contact sexual neprotejat si banuiesti ca ai putea fi „beneficiarul” unei boli cu transmitere sexuala, fa-i o vizita medicului dermato-venerolog pentru o consultatie si cateva investigatii.

Fereste-te sa citesti si mai ales sa crezi mituri despre bolile cu transmitere sexuala. Cel mai bine e sa afli ca totul e ok de la un medic.

Programeaza-ma acum!

Programeaza-te astazi la o consultatie si recupereaza sanatatea pielii tale!