Am scris acest (lung) articol pentru a analiza critic rezultatele unui sondaj efectuat in perioada 15 – 26 Ianuarie 2017 avand ca subiect ingrijirea tegumentelor.
Intrebarile se refereau la cunostintele despre ingrijirea tegumentelor, in special pe timpul iernii. In cele 12 zile in care a fost activ, chestionarul a atras interesul unui lot substantial (92 de persoane). Caracteristicile si raspunsurile lor vor fi analizate in cele ce urmeaza, pastrand bineinteles confidentialitatea datelor personale.
Cine a raspuns la chestionar?
Carevasazica, in total, au raspuns la chestionar 92 de persoane cu varste cuprinse intre 18 si 58 de ani. Media de varsta a respondentilor a fost de 30,65 ± 7,18 ani, esantionul fiind deci unul tanar.
Majoritatea respondentilor au fost femei (N=83). Trebuie sa va marturisesc ca, avand in vedere tema chestionarului, ma asteptam la un asemenea raport (aprox. 10 la 1). Felicitari barbatilor ce au avut curajul de a-si testa cunostintele in materie de ingrijirea tegumentelor!
Punctajul total obtinut de fiecare participant a avut valori cuprinse intre 6 puncte si 10 puncte (din maxim 10). Distributia valorilor ce se poate observa si in figura de mai sus este una normala, doar 6 persoane din 92 „picand” testul si doar 7 persoane obtinand punctajul maxim (Felicitarile mele!). Valoarea punctajului mediu pentru intregul grup a fost de 7,13 ± 1,63 puncte.
La analiza punctajului mediu in functie de sexul participantilor am observat un aspect foarte interesant: punctajul mediu obtinut de barbati a avut o valoare de 6,67 ± 1,87, cu doar 0,5 puncte mai mica decat a celui obtinut de femei (7,18 ± 1,87). Mai mult, aceasta diferenta nu a atins semnificatie statistica (p= 0,37). Motivele pentru care au fost obtinute aceste rezultate pot fi doar speculate.
Fie numarul mult mai mare al femeilor ce au raspuns la intrebari a atras dupa sine “regresia catre medie”, fie au raspuns la intrebari doar barbatii care erau foarte siguri pe cunostintele lor de ingrijire a pielii. Atat femeile cat si barbatii s-au descurcat la fel de bine in ceea ce priveste cunostintele despre ingrijirea tegumentelor.
Sapunuri antibacteriene?
Un aspect care in mod evident este putin cunoscut este cel legat de utilizarea sapunurilor antibacteriene pentru ingrijirea pielii. Din cei 92 de respondenti 44,6% au fost de parere ca folosirea de sapunuri antibacteriene este benefica pentru piele. Dintre acestia insa, doar 4 persoane folosesc sapun pentru toaleta fetei, obicei care usuca si imbatraneste prematur tenul.
Dintre persoanele ce considera benefica utilizarea sapunurilor antibacteriene sunt mai putini cei care isi curata fata corespunzator (46,25%), procentul fiind semnificativ (?²= 6,1; p= 0,047), fata de ceilalti la care am gasit ca 53,75% utilizeaza solutii de curatare blande (apa micelara, geluri de curatare speciale).
Cum iti cureti fata?
Am vazut cu bucurie ca majoritatea persoanelor (80 din 92, adica 87%) isi curata fata corespunzator folosind solutii fara clatire (apa micelara) sau geluri de curatare special concepute. Nu uitati insa sa repetati acest proces si dimineata.
Servetele demachiante nu sunt o alegere rea pentru curatarea fetei (7 persoane au ales servetelele demachiante ca raspuns corect): sunt comod de utilizat si isi fac treaba pana la un anumit punct. Nu ofera insa avantajele solutiilor de curatare dedicate (curatare blanda, mentinerea pH-ului fiziologic al pielii, lipsa sapunurilor emulsionante, etc).
Pe de alta parte, nu exista nicio metoda de curatare mai nociva pentru ten decat spalarea acestuia cu sapun. Sapunul usuca pielea foarte mult pentru ca emulsioneaza si indeparteaza TOATE grasimile de pe piele. Indeparteaza inclusiv grasimile cu rol in functiile de bariera si protectie antimicrobiana. Prin urmare, nu va sfatuiesc sa va spalati fata cu sapun!
Sa faci sa nu faci bai fierbinti? Asta e intrebarea…
Una din intrebarile „capcana” a fost cea referitoare la baile fierbinti pe timpul iernii. In timp ce foarte multi (52,2%) au stiut ca apa fierbinte indeparteaza lipidele si uleiurile normale ale pielii si o deshidrateaza lasand-o astfel vulnerabila la iritatii, eczeme si fisuri, se pare ca preferinta pentru bai fierbinti NU dicteaza si modul de ingrijire al pielii dupa dus sau baie.
Datele mele arata ca nu exista diferente semnificative (p= 0,063) in modul de ingrijire al pielii dupa baie intre persoanele care fac bai fierbinti (N= 36) si cele care prefera baile mai putin fierbinti (N= 31). Ambele categorii folosesc cu preponderenta creme emoliente.
Am obtinut si aici rezultate contradictorii: desi doar doua persoane considera baile fierbinti ca fiind “secretul pielii fine ca de bebelus” mult mai multi (N= 44) au recunoscut ca agreeaza baile fierbinti pe timpul iernii. Asemanator altor obiceiuri, desi recunoastem ca ceva nu este benefic, totusi il facem pentru ca este placut.
Mai multe femei decat barbati fac bai fierbinti iarna (50,43% vs 46%), diferenta nefiind nici mare si nici semnificativa statistic.
Datele colectate arata ca bautorii de ceai verde fierbinte obisnuiesc sa poarte manusi sau fular pe timpul iernii (?²= 4,56; p= 0,033) si nu utilizeaza in mod frecvent sapunuri antibacteriene (?²= 5,49; p= 0,019). Asadar, desi consumul de ceai verde are un efect diuretic (datorita continutului de cofeina) si contribuie la uscarea pielii, persoanele ce il consuma compenseaza prin celelalte masuri de protejare a pielii, reusind doar sa echilibreze balanta.
Daca am si concluzii? Bineinteles.
In urma analizei statistice concluziile pot fi rezumate in felul urmator:
Informatiile cu privire la ingrijirea tegumentelor sunt cautate mai ales de oamenii tineri (varsta medie de 30 de ani), in special femei (raport femei/barbati aprox. 10/1) care detin cunostinte medii (punctaj mediu = 7) cu privire la modalitatile corecte de protectie si ingrijire a tegumentelor.
Aproape jumatate dintre persoanele intrebate nu stiu ca folosirea sapunului antibacterian poate fi daunatoare pielii. Dintre acestea, semnificativ mai putine persoane utilizeaza metode potrivite de ingrijire a tenului.
Baile fierbinti pe timpul iernii sunt preferate de femei, dar se pare ca propensiunea catre bai fierbinti nu dicteaza si modul de ingrijire al pielii. Majoritatea respondentilor utilizeaza in mod corect creme emoliente dupa baie.
Printre bautorii de ceai verde fierbinte se afla si cele mai multe persoane care folosesc manusi sau fular pe timpul iernii pentru protectia pielii impotriva deshidratarii si iritatiilor.
Cea mai importanta concluzie este aceea ca, cel putin in segmentul de populatie evaluat, metodele de ingrijire corespunzatoare a pielii sunt relativ bine cunoscute si aplicate.
M-as bucura ca intr-o analiza a raspunsurilor unui numar mare de persoane sa intalnim aceleasi rezultate pozitive.
In final vreau sa va multumesc voua, celor care si-au rapit din timpul lor personal pentru a raspunde la intrebari. Fara ajutorul vostru nu am fi putut realiza aceasta radiografie a ingrijirii tegumentelor.