Ce este zona zoster ?
Zona zoster (herpes-zoster) e o eruptie eritemato-veziculoasa (cu mici “băşicuţe” cu lichid pe un fond rosu-aprins) localizata, dureroasa, provocata de reactivarea virusului varicelo-zosterian (VZV).
Eruptia are o distributie dermatomerica (vezi imaginea alaturata), adica este limitata la teritoriul de distributie cutanata a unuia sau a doi nervi senzitivi alaturati. Virusul varicelo-zosterian, cunoscut si sub numele de herpesvirus tip 3, este un virus ADN (imagine mai jos) din ordinul Herpesvirales.
La cine apare zona zoster?
Orice persoana care in trecut a facut varicela (“vărsat de vânt”) este supusa riscului de a face zona zoster (ZZ). Zona zoster este intalnita la persoanele cu imunitatea scazuta, cel mai frecvent la adulti si batrani dar afectiunea poate sa apara si la copii. Riscul de a face al doilea episod de zona zoster este de aproximativ 1%. Cu alte cuvinte, in marea majoritate a cazurilor, cei care au facut deja zona zoster se pot astepta sa nu mai faca si al doilea episod.
Care sunt cauzele zonei zoster?
Dupa infectia primara cu VZV (atunci cand ne imbolnavim de varicela/vărsat de vânt) virusul nu paraseste niciodata in totalitate organismul si ramane dormant/latent in ganglionii nervosi dorsali spinali. Aceasta perioada de latenta este variabila (cativa ani de zile sau chiar toata viata) iar la un moment dat se poate reactiva, migrand de-a lungul fibrelor nervoase senzitive pana cand ajunge la piele si provoaca zona zoster.
Nu s-a descoperit deocamdata de ce virusul prefera anumite fibre nervoase insa sunt cunoscuti anumiti factori declansatori, cum ar fi:
- Presiune la nivelul radacinilor nervoase spinale (diverse cauze)
- Radioterapie la nivelul radacinilor nervoase afectate
- Interventii chirurgicale la nivelul coloanei vertebrale
- Diverse infectii
- Traumatisme
- Contactul cu o persoana bolnava de varicela sau zona zoster
Care sunt manifestarile zonei zoster?
Tabloul clinic din zona zoster variaza in functie de varsta si de starea generala de sanatate a pacientului. Distributia durerii variaza in functie de dermatomul afectat. Durerea, uneori severa, este de obicei primul simptom aparut si poate fi localizata sau poate iradia la distanta. In unele cazuri poate sa apara alterarea starii generale, febra si cefalee. Adenopatia loco-regionala (ganglioni limfatici mariti) dureroasa este un semn relativ frecvent in aceasta faza.
Eruptia
Eruptia eritemato-veziculoasa caracteristica zonei zoster isi face aparitia la 1-3 zile de la debutul durerii. Aceasta eruptie incepe cu aparitia de papule (mici ridicături ale pielii) rosii grupate ca intr-un buchet. Leziuni noi continua sa apara pe traiectul nervului senzitiv afectat pe parcursul mai multor zile, leziunile trecand de obicei prin 3 faze de evolutie: vezicule/bule (“băşicuţe” cu lichid), pustule (“băşicuţe” cu “puroi”), apoi ulceratii si in final cruste hematice (coji de sange).
Nervii senzitivi din zona trunchiului, gatului, fruntii (oftalmic) si zonei lombo-sacrate sunt cei mai frecvent afectati, indiferent de varsta. Posibilitatea afectarii oftalmice creste cu inaintarea in varsta. Ocazional eruptia poate sa apara pe buze, urechi sau zona genitala. Uneori zona zoster se poate manifesta doar prin durere, in absenta eruptiei caracteristice. Aceasta situatie particulara poarta numele de zona zoster “sine eruptione” si este intalnita cel mai des la copii.
Simptomatologia generala si durerea cedeaza treptat pe masura ce eruptia tegumentara paleste. In cazul in care nu apar complicatii copiii si adultii tineri se recupereaza complet in 2-3 saptamani, la batrani evolutia pana la remisiune durand mai mult, in jur de 3-4 saptamani.
Ce complicatii pot sa apara in zona zoster?
Complicatiile zonei zoster pot fi:
- Afectarea simultana a mai multor dermatoame sau eruptii bilaterale, simetrice
- Vezicule profunde ce se vindeca greu
- Slabiciune musculara (prezenta la aprox. 5% din pacienti)
- Paralizie faciala
- Afectarea organelor interne (tub digestiv, plamani, creier – encefalita)
Zona zoster aparuta in primele luni de sarcina poate afecta fatul dar din fericire aceste cazuri sunt rare. In schimb, fatul se poate infecta cu VZV mai tarziu in cursul sarcinii cu aparitia zonei zoster in primul an de viata.
Nevralgia post-zosteriana
Nevralgia post-zosteriana este persistenţa sau recurenţa durerii in aceeasi zona, pe o durata de timp mai mare de 30 de zile de la debutul zonei zoster. Prevalenta nevralgiei post-zosteriene creste odata cu inaintarea in varsta si apare cu precadere in afectarile faciale. Durerea poate avea caracter de arsura continua, sensibilitate exagerata la atingere sau durere intepatoare/lancinanta. Uneori, in locul durerii se instaleaza un prurit (mancarimi de piele) persistent foarte dificil de controlat, de natura neuropatica.
Tratamentul in zona zoster
Tratamentul antiviral specific reduce intensitatea durerii si scurteaza simptomatologia DACA este inceput la maxim 3 zile dupa debutul zonei zoster. Antiviralele eficiente in zona zoster sunt Valaciclovirul (Valtrex), famciclovirul si brivudina (Brival), dozele si durata administrarii fiind variabile de la caz la caz, motiv pentru care consultatia la medicul dermatolog este foarte importanta. Administrarea concomitenta de corticosteroizi sistemici (Prednison, Medrol, etc) are, conform unor studii, beneficii in ceea ce priveste reducerea intensitatii simptomatologiei.
Leziunile active de ZZ sunt contagioase si persoanele care intra in contact cu ele (si nu au avut in antecedente varicelă/vărsat de vânt) vor contracta virusul.
In tratamentul zonei zoster sunt recomandate:
- Anestezice topice (lidocaina, anestezina, etc)
- unguente/creme cu capsaicina (extract din ardei iute)
- Antidepresive triciclice (amitriptilina)
- Antiepileptice (gabapentin, pregabalin)
- Stimulare nervoasa electrica transcutanata sau acupunctura
- Injectarea de toxina botulinica la nivelul zonei afectate
Antiinflamatoarele nesteroidiene (AINS – Ibuprofen, Naproxen, Diclofenac, etc) si derivatele opioide (Codeina, Morfina, Tramadol, etc) nu s-au dovedit a fi eficiente si deci nu sunt recomandate in mod uzual. Ibrupofenul poate chiar determina o hemoragie in interiorul veziculelor.
Preventia zonei zoster
Persoanele varstnice au un risc deosebit de crescut de a dezvolta complicatii severe in urma unui episod de zona zoster. Din acest motiv a fost dezvoltat un vaccin (Zostavax) care se adreseaza in special persoanelor trecute de 60 de ani si care poate reduce la jumatate incidenta zonei zoster la acesta categorie de varsta. Chiar in cazul in care persoanele vaccinate fac zona zoster, simptomatologia este mult mai blanda si riscul de dezvoltare al nevralgiei post-zosteriene este mult diminuat.
Daca si dumneavoastra aveti simptomatologie asemanatoare cu cea descrisa mai sus, nu intarziati sa contactati un medic dermatolog deoarece intarzierea tratamentului poate duce la complicatii foarte serioase.