fbpx

Lichenul plan – cauze, simptomatologie, tratament si complicatii

Ce este lichenul plan?

Lichenul plan este o afectiune inflamatorie cronica ce afecteaza pielea si/sau mucoasele. Exista mai multe forme clinice (posibilitati de manifestare) de lichen plan, care insa arata aproximativ la fel atunci cand sunt examinate sub microscop (au trasaturi histopatologice asemanatoare, cu un proces de baza comun).

La cine apare lichenul plan?

Aproximativ una din o suta de persoane la nivel mondial sufera de lichen plan. Cel mai des afectati sunt adultii cu varsta peste 40 ani.

Aproape jumatate din pacienti prezinta si afectare a mucoasei orale, manifestare care este insa mai frecventa la femei decat la barbati.

Unul din zece pacienti cu lichen plan au si unghiile afectate de aceasta boala.

De ce apare lichenul plan?

Lichenul plan este o afectiune autoimuna mediata prin limfocitele T (un subtip de globule albe, celule ale imunitatii), in care propriul sistem imun ataca anumite proteine din structura celulelor pielii si mucoaselor.

Factorii care contribuie la aparitia de lichen plan includ:

 • Predispozitia genetica
 • Stressul psiho-afectiv (reprezinta un puternic factor declansator)
 • Traumatisme ale tegumentelor (inclusiv fenomen izomorf Koebner)
 • O infectie virala sistemica (hepatita C)
 • Alergii de contact (la materialele de obturatii dentare in cazul lichenului plan oral)
 • Medicamente (saruri de aur, quinina, quinidina, etc) ce pot provoca eruptii “lichenoide”
 • Boala grefa-contra-gazda, o complicatie la pacientii cu transplant de maduva osoasa

Cum se manifesta lichenul plan?

Numarul leziunilor aparute poate fi mic sau foarte mare si pot fi afectate numai pielea, numai mucoasele sau atat pielea cat si mucoasele.

Manifestarile clinice ale lichenului plan variaza in functie de forma de prezentare.

Principalele forme clinice de lichen plan includ:

I. Lichen plan cutanat

Lichenul plan cutanat reprezinta forma “clasica” de prezentare a acestei afectiuni. Pacientii acuza de obicei prurit (senzatie de mancarime) intens la nivelul leziunilor. Manifestarile clinice includ:

 • Papule (pete iesite in relief, care se simt la trecerea cu mana peste ele) poligonale, lucioase, dure la palpare, ce prezinta pe suprafata striuri subtiri si albe numite striuri Wickham
 • In literatura medicala in limba engleza caracteristicile clinice ale lichenului plan sunt rezumate la “cei 5 P”:
  • papule (diametru de 2-5 mm),
  • purple (mov-violet),
  • poligonale,
  • plane,
  • prurit (intens).
lichen plan cutanat mana barbat articulatie interior

Lichen plan cutanat forma "clasica" - imagine din arhiva personala

lichen plan cutanat gamba femeie

Lichen plan cutanat pe gambe - Imagine de Warfieldian (Own work) [CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons

 • Forma de lichen plan hipertrofic poate sa prezinte scuame suprapuse leziunilor
Lichen plan hipertrofic – imagini din arhiva personala
 • Lichenul plan bulos este o forma rara
 • Dimensiunile leziunilor variaza de la foarte mici pana la aprox. 1 cm
 • Papulele pot fi diseminate, grupate, liniare, dispuse sub forma de cercuri sau semicercuri
 • Leziunile apar cel mai frecvent la nivelul articulatiilor mainilor, zonei lombare a spatelui si gleznelor, dar pot sa apara oriunde pe suprafata pielii
 • Culoarea leziunilor de lichen plan depinde de fototipul pacientului: leziunile recente sunt mov-violet, cu exceptia palmelor si plantelor unde au culoarea galben-bruna
 • Dupa remisiune (care poate dura cateva luni) papulele lasa in urma macule (pete care nu se simt la trecerea cu mana peste ele) brun-gri, ce vor pali cu trecerea timpului (acest proces poate dura chiar si 1 an)

II. Lichen plan oral

Cea mai des afectata mucoasa este cea orala/bucala. Lichenul plan oral apare frecvent pe interiorul obrajilor si pe marginile limbii, insa uneori poate afecta si gingiile sau buzele.

Aspectele clinice pot fi:

lichen plan pe limba femeie batrana

Lichen oral - Imagine de Department of Dermatology, Mayo clinic, Rochester, Minnesota (Lehman report 2009) [CC BY 3.0], via Wikimedia Commons

Lichen plan mucoasa orala bucala striuri Wickham

Lichen oral - Imagine de James, Candice, Mai (http://bohone09.wikispaces.com/Group+1) [CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons

 • Striuri albicioase nedureroase, organizate ca “dantela” sau asemanator unei ferigi (striuri Wickham)
Imagine din „Vajaitu C, Voiculescu VM, Draghici C, Solomon I, Lupu M. Coexistence of Psoriasis, Vitiligo and Oral Lichen Planus – a New Variant of Multiple Autoimmune Syndrome? Maedica (Bucur). 2018 Dec;13(4):336-339. Greek, Modern. doi: 10.26574/maedica.2018.13.4.336. PMID: 30774735; PMCID: PMC6362885.”
 • Eroziuni si ulceratii (rani) dureroase persistente (lichen plan eroziv)
 • Roseata difuza si descuamare a gingiilor (gingivita descuamativa)
 • Inflamatie gingivala localizata (gingivita) adiacenta obturatiilor dentare (plombelor) din amalgam

III. Lichen plan vulvar

Lichenul planul vulvar poate afecta labiile mari, labiile mici si introitusul vaginal si se poate manifesta prin:

 • Striuri albicioase nedureroase, organizate ca “dantela” sau asemanator unei ferigi (striuri Wickham)
 • Eroziuni si ulceratii dureroase persistente (lichen plan eroziv)
 • Zone cicatriciale cu aderente, disparitia labiilor mici si stenoza (ingustarea) introitusului vaginal
 • Vaginita descuamativa dureroasa ce impiedica contactul sexual, insotita sau nu de scurgeri vaginale
 • Se poate asocia cu lichenul scleros genital la nivelul vulvei, o afectiune inflamatorie ce afecteaza de obicei femeile cu varsta peste 50 ani

IV. Lichenul plan pe penis

Lichenul plan penian se manifesta prin aparitia papulelor lichenoide clasice (descrise la lichenul plan, mai sus) care formeaza, in mod caracteristic, un inel in jurul glandului. Alte forme clinice ce pot sa apara (mai rar) pe organul genital masculin includ striuri albicioase, forma sclero-atrofica, si forma eroziva de lichen plan.

V. Lichen pe alte mucoase

Lichenul plan eroziv poate afecta si pleoapele, glandele lacrimale, conductul auditiv extern, esofagul, laringele, vezica urinara si anusul.

VI. Lichenul plano-pilar

Lichenul plano-pilar este caracterizat de aparitia de mici ridicaturi rosii la nivelul foliculilor pilosi de pe pielea capului sau, mai rar, pe alte parti ale corpului.

Aceste leziuni conduc la distrugerea foliculului pilos si, in timp, se ajunge la dezvoltarea unor zone de scalp fara par (zone de alopecie).

lichen planopilar scalp barbat
Lichen planopilar – imagine din arhiva personala

Alopecia frontala fibrozanta este o forma particulara de lichen plano-pilar care afecteaza regiunea anterioara a scalpului, fruntea si sprancenele.

VII. Lichenul plan al unghiilor

lichen plan unghii pterigium
Lichen plan unghial cu pterigium – Imagine de Department of Dermatology, Mayo clinic, Rochester, Minnesota (Lehman report 2009) [CC BY 3.0], via Wikimedia Commons

Atunci cand boala se manifesta la nivelul unghiilor pot fi afectate una sau mai multe unghii, uneori fara sa fie afectata pielea inconjuratoare.

Lichenul plan subtiaza lama unghiala care in timp se poate deforma considerabil (cu aparitia de santuri si striuri).

In unele cazuri unghiile afectate isi pot schimba culoarea, se pot ingrosa sau dezlipi de patul unghial (onicoliza). In formele avansate este distrusa cuticula si se formeaza o punte cicatriciala numita pterigium. In mod frecvent este afectata si cresterea unghiilor (cad, cresc mai lent sau se opresc complet din crestere) si mai rar dispar complet (anonichie).

VIII. Lichen plan pigmentar

Lichenul plan pigmentar se manifesta clinic prin aparitia de pete brun-gri, slab delimitate, la nivelul fetei, gatului sau trunchiului, fara a trece printr-o faza inflamatorie (faza in care aceste leziuni sunt roz-rosii sau violet).

Lichen plan pigmentar inversat – imagine din LUPU M et al. LICHEN PLANUS PIGMENTOSUS INVERSUS IN A 67-YEAR-OLD WOMAN. CASE REPORT. The Medical-Surgical Journal. 2019 Mar 29;123(1):91-6.

Poate fi declansat de expunerea la soare dar poate sa apara si in zone ferite de soare (ex. in axile). Aceasta forma clinica poate afecta si buzele, provocand o zona de hiperpigmentare la nivelul buzei superioare sau inferioare.

IX. Eruptie post-medicamentoasa lichenoida

Eruptiile post-medicamentoase lichenoide se refera la rash-urile cutanate ce apar dupa administrarea anumitor medicamente si care seamana cu lichenul plan.

De obicei este afectata doar pielea (manifestarile fiind similare cu forma clasica de lichen plan) dar pot fi afectate si mucoasele.

Numeroase medicamente pot produce astfel de eruptii, cele mai frecvente fiind insa:

 • sarurile de aur
 • hydroxicloroquina (Plaquenil)
 • captopril (antihipertensiv foarte des utilizat)
 • quinina si diuretice tiazidice

Cum se stabileste diagnosticul de lichen plan?

In cele mai multe cazuri lichenul plan este diagnosticat clinic, pe baza manifestarilor sale. In unele cazuri insa, medicul dermatolog va poate propune efectuarea unei biopsii virtuale sau chiar a unei biopsii cutanate pentru a confirma diagnosticul.

Aceasta procedura nu este dureroasa sau insotita de complicatii si ajuta enorm in stabilirea diagnosticului, aspectul lichenului plan la microscopul optic fiind caracteristic.

In cazul pacientilor cu lichen oral ce afecteaza gingiile se pot recomanda si teste alergologice (de tip patch) in vederea evidentierii unei alergii la mercur.

Exista tratament pentru lichen plan?

Optiunile de tratament in lichenul plan sunt numeroase, in unele cazuri insa nu este necesar nici un tratament (afectiunea poate sa intre in remisiune spontana).

1) Tratament local

 • dermatocorticoizi super-potenti, aplicati topic doar la indicatiile medicului dermatolog
 • inhibitori topici de calcineurina (tacrolimus/pimecrolimus)
 • retinoizi topici
 • infiltratii intralezionale cu corticosteroizi

2) Tratament sistemic (pentru leziuni generalizate, afectare locala severa sau rezistenta la tratament local)

Corticosteroizi sistemici (1-3 luni) +

 • Acitretin
 • Hydroxychloroquina
 • Methotrexat
 • Azathioprina
 • Mycophenolate mofetil
 • Fototerapie UV-B

In cazurile de lichen plan gingival si alergie de contact la mercur, schimbarea obturatiilor (plombelor) din amalgam cu unele din materiale moderne poate duce la rezolvarea problemelor.

Printre tratamentele anecdotice se numara cure prelungite de antibioterapie sistemica sau tratament cu pioglitazona (un medicament antidiabetic oral).

Ce complicatii pot sa apara in lichenul plan?

Carcinom spinocelular limba lichen plan oral
Carcinom spinocelular al limbii – Imagine de Welleschik (Own work) [CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons

Lichenul pan eroziv cu evolutie indelungata poate, in cazuri izolate, sa conduca la aparitia de carcinoame spinocelulare ale cavitatii orale (cancer al cavitatii orale), vulvei sau penisului.

Semnele de alarma pentru dezvoltarea unei malignitati in aceste zone sunt aparitia unui nodul care se mareste progresiv sau a unei ulceratii/eroziuni (rana) cu margini ridicate/burjonate care nu se mai vindeca, chiar si cu tratament corespunzator. Aparitia acestui tip de cancer este mai frecventa la fumatori, la cei cu istoric personal de cancer si la pacientii cu infectie HPV (human papillomavirus).

Ce prognostic au pacientii cu lichen plan?

La majoritatea pacientilor, lichenul plan cutanat are tendinta sa dispara spontan dupa cativa ani de evolutie. Lichenul plan ce afecteaza mucoasele este persistent si poate sa dureze chiar si peste 10 ani. Remisiunea spontana este imprevizibila si exista intotdeauna posibilitatea unei recurente.

Cicatricele lasate in urma evolutiei sale sunt permanente, mai ales zonele fara par, in cazul lichenului plano-pilar. Eruptiile post-medicamentoase lichenoide se remit lent dupa oprirea administrarii medicamentelor provocatoare.

Dupa cum vedeti, lichenul plan este o afectiune autoimuna cu multe fete care uneori poate pune o adevarata problema de diagnostic. Deseori calitatea vietii pacientilor care sufera de lichen plan este afectata datorita pruritului sever dar si datorita aspectului inestetic al leziunilor.

Pentru a gestiona cu succes manifestarile acestei afectiuni este indicat sa cereti ajutorul unui medic dermatolog si sa respectati atat planul de tratament cat si vizitele de control stabilite.

Personal, am vazut si am experienta in diagnosticul si tratamentul tuturor formelor de lichen plan. In timp, am publicat de asemenea numeroase articole stiintifice ce abordeaza toate aspectele acestei boli: epidemiologie, clinica, investigatii paraclinice (imagistice, analize de laborator, aspect histologic) si de tratament.

Pentru detalii suplimentare si/sau sfaturi referitoare la tratament contactati-ma pentru a stabili o programare sau solicitati o sedinta de consultanta online prin platforma de teledermatologie.

Programeaza-ma acum!

Programeaza-te astazi la o consultatie in cabinet sau ONLINE si recupereaza sanatatea pielii tale!