Ce se intampla cu o ALUNITA RUPTA?

Cu siguranta stii ca nu-i bine sa traumatizezi alunite (nevi). Si totusi, ce se intampla cu o alunita rupta? Care sunt riscurile? Ce trebuie sa faci? Vezi in video-ul de mai jos ce-i cu alunitele traumatizate si care sunt urmarile.

Cred ca ai auzit sau citit undeva ca daca rupi sau tai o alunita, se transforma in cancer. Citeste mai departe ca sa afli daca e chiar atat de periculos sa rupi o alunita.

Cu totii stim ca alunitele nu sunt cancer. Sunt benigne. Melanomul este, in schimb, cel mai agresiv cancer de piele si poate cel mai agresiv overall.

Alunitele sau nevi tipice si atipice sau displazice

Ce se intampla cu o alunita rupta?

Studiile ne spun ca melanomul asociat cu alunitele pre-existente este de obicei subtipul extensiv in suprafata.

Melanomul aparut pe alunite reprezinta doar o treime din toate cazurile de melanom. 

Prin comparatie cu melanomul aparut pe piele sanatoasa, cancerul din alunite apare la pacienti mai tineri, foarte des undeva pe trunchi si este asociat cu un numar foarte mare de alunite, ochi deschisi la culoare si un istoric de arsuri solare frecvente.

Vestea buna e ca poate fi descoperit din timp prin examinare cu dermatoscopul, daca alunita si cancerul nu sunt suprapuse prea mult.

Prin biopsie virtuala insa, putem detecta melanomul dezvoltat intr-o alunita, chiar daca ele sunt perfect suprapuse.

Cancerul dezvoltat pe alunite este de obicei (dar nu intotdeauna) mai putin agresiv decat cel aparut pe piele sanatoasa iar studiile au aratat rate mai bune de supravietuire in cazurile astea.

Care sunt riscurile?

Dupa toata vorbaraia asta, ai vazut ca nu am pomenit despre traumatisme? E adevarat… nu e indicat sa rupi, sa freci sau sa tai alunite. Pe de alta parte, de ceva timp studiile au demonstrat ca traumatismele locale ale nevilor nu insemna automat ca alunita a plecat spre cancer.

Ce sa faci daca ai rupt o alunita?

Daca ai rupt, julit, taiat, zgariat o alunita mergi la medicul dermatolog pentru o dermatoscopie. In timpul consultatiei vei afla si daca alunita trebuie doar urmarita sau daca trebuie indepartata.

Programeaza-ma acum!

Programeaza-te astazi la o consultatie in cabinet sau ONLINE si recupereaza sanatatea pielii tale!