Am nevoie de putin Botox, va rog!
In practica mea zilnica, foarte multi pacienti imi cer, inca din primele momente ale consultatiei, o anumita procedura estetica. Majoritatea nu sunt insa corect (sau complet) informati si nu stiu sigur daca respectiva procedura le va indeplini asteptarile.
Rolul consultatiei in medicina estetica
Prioritatea mea la consultatie este evaluarea completa a pacientului, in scopul identificarii precise a problemei. In timpul acestei consultatii nu le voi spune pacientilor ceea ce vor sa auda. Le voi spune ceea ce este corect si indicat, bineinteles, cu argumente. Iau intotdeauna in considerare punctele de vedere ale pacientului, dar acestea trebuie sa corespunda realitatii si indicatiei medicale.
„Frumusetea se afla in ochii privitorului” si sunt perfect constient de diversitatea frumosului, dar exista totusi cateva „norme estetice profesionale” de la care n-ar trebui sa se abata nicio interventie estetica.
Indiferent de dorintele pacientilor, sunt de parere ca prezervarea aspectului natural in urma oricarei proceduri estetice este esentiala.
Procedurile estetice realizate doar din dorinta de a indeplini visul pacientului (fara a tine cont de indicatie sau posibilitati tehnice) esueaza, unele chiar dramatic, fiind urmate de consecinte estetice si functionale serioase pentru pacienti.
Consultatia are rolul de a identifica particularitatile fiecaruia, pentru ca medicul apoi sa coreleze dorintele pacientului cu posibilitatile terapeutice existente.
Comunicarea dintre medic si pacient este esentiala
Indiferent despre ce procedura estetica este vorba, pacientul trebuie sa fie informat asupra tuturor aspectelor, pozitive si negative. Va reamintesc ca nicio interventie estetica nu are doar avantaje.
Abia apoi, pacientul si medicul trebuie sa cantareasca impreuna beneficiile si riscurile si sa decida asupra efectuarii sau nu a interventei estetice.
Dar totusi, nu puteti sa imi faceti asa?
Uneori indicatia mea nu coincide cu dorintele si asteptarile pacientului. In aceste situatii refuz interventia, pentru ca nu va satisface niciodata asteptarile pacientilor, chiar daca rezultatul estetic va fi, din punctul meu de vedere, unul bun.
Siiii… cat timp ma tine asta? Trebuie sa mai vin si alta data?
Rezultatele procedurilor estetice se vor mentine pe o perioada mai scurta sau mai lunga de timp, in functie de variabile individuale (genetica si fiziologie proprie, stil de viata, etc). Din acest motiv sunt necesare noi interventii estetice de-a lungul timpului (eu le zic „reimprospatari” sau „refresh”), fenomenele de aging (imbatranire) neputand fi complet anulate (ele depind atat de factori genetici, de life-style si de mediul inconjurator).
Consider ca informarea pacientilor trebuie sa atinga intotdeauna acest aspect.