Tratamentul chisturilor sebacee si lipoamelor

Chisturi sebacee si lipoame? Ambele sunt tumori benigne foarte frecvente ce pot fi rezolvate usor, rapid si sigur prin metode chirurgicale. Am scris mai departe despre fiecare din ele si ce optiuni de tratament exista pentru a le indeparta definitiv.

Chisturi sebacee

Ce sunt?

Chisturile epidermice, denumite in mod obisnuit eronat chisturi sebacee, sunt tumori subcutanate benigne, hemisferice, de multe ori fara a prezenta modificari semnificative la nivelul pielii de deasupra lor.

chisturi sebacee epidermic fata barbat lipoame
Chist epidermic preauricular – imagine din arhiva personala

Ele apar cel mai des la nivelul scalpului, trunchiului si la nivelul fetei, in zonele cu o densitate mare a glandelor sebacee, dar de-a lungul timpului am intalnit astfel de tumori cam oriunde pe corp (gat, urechi, pleoape, degete de la maini sau picioare, organe genitale, etc).

De ce apar?

Aparitia unor chisturi sebacee in zone „neobisnuite” se datoreaza, de obicei, invaginarii epidermului in dermul printr-un traumatism de tip intepatura.

Ele contin un material alb-galbui „branzos”, cu un miros specific, compus din keratina si sebum. Chistul este imbracat intr-o capsula/”camasa” formata din celule epiteliale. Aceste chisturi sunt practic niste comedoane (puncte negre) uriase. De altfel comedonul traumatizat prin stoarcere/exprimare in mod repetat fiind si punctul de plecare pentru chistul epidermic.

Ce se intampla daca nu le tratezi?

Chisturile epidermice pot creste in dimensiuni si pot rupe peretii. Atunci cand continutul lor ajunge in derm, apare o puternica reactie inflamatorie, asociata cu eritem si durere. La scurt timp urmeaza de obicei si suprainfectia bacteriana sau fungica. Acesta este momentul cand majoritatea pacientilor ajung la medic.

Chist epidermic la nivelul nasului: (sus) inainte de interventie; (jos) la 7 zile de la interventie, imediat dupa indepartarea firelor de sutura – eritemul (roseata) dispare in cateva zile dupa indepartarea firelor. (imagini din arhiva personala)

Cum se trateaza?

In acel moment interventia chirurgicala de incizie si drenaj devine obligatorie, fara insa a avea garantia ca chistul nu se va reface din resturile de capsula ce pot ramane in piele. Operez aceste chisturi sub anestezie locala, iar interventia nu prezinta nici un fel de risc. Daca se intervine la momentul oportun (inainte sa se produca ruptura camasii chistului) chisturile pot fi indepartare in totalitate, fara sanse de reaparitie in acelasi loc.

Procedura chirurgicala de indepartare a unui chist epidermic (sebaceu)
chisturi sebacee - operatie
A. Chist epidermic in regiunea laterocervicala – inainte de interventie. B. Defect chirurgical post-excizional C. Sutura simpla intrerupta fire 5.0, neresorbabile – acestea vor fi indepartate dupa 7-8 zile.
Chist trichilemal cu evolutie de 10 ani sub scalpul unei paciente

Pot fi prevenite?

Persoanele ce dezvolta in mod repetat chisturi sebacee/pilare in diferite regiuni anatomice (cel mai adesea pe scalp) pot beneficia de o strategie de preventie a aparitiei lor prin folosirea de sampoane si solutii specifice.

Lipoame

Ce sunt lipoamele?

Lipoamele sunt acumulari subcutanate de tesut adipos (grasime), sunt benigne si se pot localiza oriunde pe corp. Se pot prezenta ca tumori izolate sau multiple care produc denivelari ale pielii ce le acopera. Lipoamele pot creste in timp si devin inestetice.

De ce sa-mi scot lipomul? Nu ma deranjeaza!

Indepartarea lor se face de cele mai multe ori din motive estetice, rare fiind cazurile in care un lipom comprima structuri anatomice si genereaza simptomatologie (lipoame cu durere spotana sau la palpare, senzatie de intepatura sau arsura a pielii, senzatie de presiune, etc).

In cazul in care lipomul creste rapid (dupa un traumatism local, spre exemplu) sau comprima nervi sau vase de sange (de obicei la nivelul bratelor, antebratelor sau mainilor) acesta trebuie indepartat in scop terapeutic.

Cum se trateaza?

Interventia de excizie pentru lipoame relativ mici (< 6-8 cm) se realizeaza sub anestezie locala, printr-o mica incizie la nivelul pielii, procedura fiind lipsita de riscuri.

Lipom de frunte – excizie cu detalii

Pentru lipoame mai mari poate fi necesara mentinerea pentru cateva zile a unui tub de dren, care asigura evacuarea post-operatorie a eventualelor secretii. Acest tub va fi indepartat de catre medic in timpul controalelor post-operatorii.

Programeaza-ma acum!

Programeaza-te astazi la o consultatie si recupereaza sanatatea pielii tale!