fbpx

Seboreea – ce este si cum se trateaza ?

Ce este seboreea ?

seboree femeie piele lucioasa uleioasa hiperseboree

Seboreea (hiper-seboree sau sindromul seboreic) este denumirea medicala a tenului si parului grasos, uleios, stralucitor. Aceasta tulburare se datoreaza activitatii prea ridicate a glandelor sebacee si afecteaza cu o frecventa ridicata atat femeile cat si barbatii.

„Uleiul” produs de anexele pielii (mai precis de catre glandele sebacee) poarta denumirea de sebum. Scalpul si fata sunt zonele cel mai des afectate de seboree (datorita densitatii foarte mari de glande sebacee) dar pot fi afectate si toracele anterior, pliurile cutanate (cum ar fi cele axilare si submamare) si regiunea genitala.

Tegumentele afectate de seboree creaza o stare de disconfort si dau aparenta de piele murdara, uleioasa. Din cauza seboreei tenul luceste, machiajul „curge” de pe piele sau se „coaguleaza” si formeaza acele „bobite” cu aspect de granule.

Pielea afectata de seboree poate deveni eritematoasa si uneori acoperita de scuame (cojite) subtiri, alcatuind tabloul clinic de dermatita seboreica, o afectiune inflamatorie cronica cu evolutie ondulanta. Seboreea poate  fi de asemenea legata si de aparitia acneeiactionand de cele mai multe ori ca un factor de intretinere al acesteia.

Desi majoritatea persoanelor ce sufera de seboree nu au si alte probleme de sanatate, aceasta poate fi uneori primul semn de boala Parkinson sau acromegalie.

La femei hiperseboreea se poate datora unui exces de hormoni androgeni asociat cu sindromul ovarelor polichistice si mult mai rar cu hiperplazia suprarenaliana congenitala.

Cum se trateaza seboreea ?

Hiperseboreea poate fi tinuta sub control prin curatarea delicata a fetei de doua ori pe zi cu un gel de curatare bland, fara sapun (cum ar fi acesta) si cu apa calduta (nu rece si nu fierbinte).

Evitati stergerea tenului cu substante degresante (alcool, acetona, etc) deoarece acest gest va induce, prin mecanism de feedback, o secretie si mai pronuntata de sebum.

In acelasi timp, persoanele care sufera de seboree au nevoie si de modificari ale stilului de viata: oprirea consumului de alimente si lichide dulci, oprirea fumatului, evitarea alcoolului, managementul stresului psihoemotional, reglarea intervalelor de somn si corectarea unor eventuale tulburari endocrinologice.

In cazul unei seborei severe sau rezistente la masuri de tratament empirice, este cazul sa consultati un medic dermatolog care va poate prescrie un tratament adaptat starii afectiunii dumneavoastra. Nu ezitati sa ma contactati pentru a stabili o programare.

Programeaza-ma acum!

Programeaza-te astazi la o consultatie in cabinet sau ONLINE si recupereaza sanatatea pielii tale!