Ce este o unghie incarnata?
O unghie incarnata este o afectiune frecventa, localizata, dureroasa, ce apare in momentul in care marginea sau coltul unghiei incepe sa “sape” in pielea din jurul unghiei.
Problema este intalnita cel mai des la marginea externa/laterala a unghiei (repliul unghial lateral) degetului mare de la picior (denumit medical haluce) dar poate sa apara pe oricare parte a acestuia sau la celelalte degete de la picioare si uneori chiar si la maini.
Unghia incarnata mai poarta si denumirea de onicocriptoza.
Cum apare o unghie incarnata?
Am enumerat mai jos cauzele de aparitie a unghiei incarnate. Dintre ele, retineti ca cele mai frecvente sunt de departe incaltamintea prea mica/stramta si taierea incorecta a unghiilor.
1. Incaltamintea prea stramta, pantofii cu toc, incaltamintea cu varf ascutit; aceste tipuri de incaltaminte comprima degetele unele in altele si, dupa o perioada suficient de indelungata, unghia se curbeaza si incepe sa “sape” in pielea degetului
2. Taierea incorecta a unghiilor: unghiile se taie corect astfel incat marginea libera sa fie o linie dreapta, fara a o rotunji
3. Traumatisme ale aparatului unghial (acute sau cronice) care afecteaza sau nu matricea unghiala (vezi imaginea de mai sus)
4. Infectiile fungice/micotice ale unghiilor pot determina ingrosarea si latirea lamei unghiale, suficient incat sa determine incarnarea unghiei
5. Unele medicamente pot conduce la aparitia de unghie/unghii incarnate (ex. retinoizii sistemici, folositi de obicei in tratamentul acneei)
Cum se manifesta o unghie incarnata?
Unghia incarnata poate fi clasificata in 3 stadii, in functie de severitate.
Stadiul 1
Varful degetului afectat devine rosu cu edem (uflatura) minim.
Degetul poate sa fie mai cald si dureros la atingere.
Nu exista puroi sau scurgeri de nici un fel.
Stadiul 2 – panaritiu/perionixis
Este cel mai cunoscut stadiul si cel in care pacientii ajung la medic, de obicei. Degetul afectat este din ce in ce mai rosu, tumefiat si dureros.
Apare infectia tesuturilor degetului care se manifesta prin scurgeri de puroi de culoare alba, galbena sau chiar verde.
Durerea este de obicei pulsatila exacerbata la atingere.
Stadiul 3 – granulom piogenic/botriomicom
Fenomenele de eritem (roseata) si edem sunt accentuate.
Degetul este dureros chiar daca nu este atins.
Apare tesut de granulatie (o masa de tesut rosu, sangerand) – granulomul piogenic sau botriomicomul.
Apare hipertrofia repliului unghial lateral (vezi imaginea de anatomie a aparatului unghial) care se adauga celorlalte manifestari si acopera unghia suplimentar inrautatind evolutia.
Pot sa apara infectii profunde (ale grasimii, tendoanelor sau chiar a falangelor degetului afectat (oaselor degetului) – osteita). Osteita este o complicatie grava care, daca nu este tratata corespunzator, poate conduce in final la amputatia degetului.
Pseudo-unghiile incarnate ale nou-nascutului
La aproximativ 2% din nou-nascuti se contata prezenta de unghii incarnate. Acest fenomen apare datorita faptului ca lama unghiala este deocamdata foarte scurta. Nu este insotita de durere si problema se rezolva singura in aproximativ 1 an.
Cum se trateaza unghiile incarnate?
Tratamentul unei unghii incarnate se face diferit in functie de stadiul in care se afla. Indiferent de stadiul de unghie incarnata trebuie evitati pantofii stramti (mai ales la varf) si/sau pantofii cu toc. Daca este posibil, este recomandat sa purtati sandale sau papuci pana la rezolvarea problemei.
Tratament unghie incarnata in stadiul 1
Tratamentul unghiilor incarnate aflate in primul stadiu este conservator si se va face utilizand urmatoarele metode:
- bai calde la picioare – inmuiati picioarele in apa calduta de 3-4 ori pe zi
- spalati-va bine picioarele cu apa calda si sapun de doua ori pe zi (dimineata si seara)
- inserarea unui “separator” intre lama unghiala si piele (tifon, ata dentara, etc) care trebuie schimbat dupa fiecare baie la picioare
Tratament unghie incarnata in stadiul 2
Pentru tratamentul unghiilor incarnate ajunse in stadiul 2 poate fi necesara aplicarea de unguente antibiotice sau chiar administrarea de antibiotice pe cale orala. In cazul in care evolutia nu este favorabila poate fi necesara indepartarea chirurgicala a unghiei incarnate. De asemenea in acest stadiu poate fi incercata aplicarea unui dispozitiv special (procedura efectuata de catre un cadru medical) care sa oblige marginile laterale ale unghiei sa iasa din profunzime si sa creasca din nou pe directia normala.
Tratament unghie incarnata in stadiul 3
Tratamentul unghiilor incarnate in stadiul 3 este chirurgical. Tehnica de avulsie a lamei unghiale laterale insotita de matricectomie are o rata de succes foarte inalta. Procedura se face sub anestezie locala si disconfortul resimtit de pacient este minim.
Pacientul are responsabilitatea de a ingriji degetul operat pe perioada necesara vindecarii (in medie 14 zile). Procedura necesita 2-3 zile de repaus la pat, imediat dupa.
Ingrijirea post-operatorie dupa interventia chirurgicala pentru unghia incarnata:
- a doua zi dupa operatie indepartati pansamentul si stergeti toata zona cu o solutie antiseptica (alcool, betadine solutie, clorhexin B, etc);
- asteptati pana la uscarea zonei, reaplicati unguentul antibiotic (daca vi s-a prescris) si aplicati un pansament nou (format din comprese sterile); aceasta procedura trebuie urmata o data sau de doua ori pe zi pana la extragerea firelor de sutura;
- pentru controlul durerii (daca este cazul) utilizati analgezicele prescrise de medicul dumneavoastra
- pastrati piciorul si pansamentul uscate, tot timpul
- NU mergeti la bazin/piscina/mare
- NU faceti bai in cada cel putin 2 saptamani dupa interventie (sunt permise dusurile scurte)
- daca dupa interventie apar intensificari ale durerii, edem, roseata sau scurgeri contactati-va imediat medicul dermatolog (in primele 2-3 zile dupa interventie pot sa apara sangerari usoare dupa mers sau la schimbarea pansamentului)
Tratamente alternative pentru unghii incarnate
Avulsia chimica a unghiilor este o metoda nedureroasa de indepartare a unghiilor bolnave. Marele dezavantaj al acestei metode care foloseste solutii keratolitice (care “topesc” unghia) este ca dureaza foarte mult timp. Aceasta metoda distruge toata lama unghiala si prin urmare este foarte rar folosita in cazul unghiilor incarnate.
Cum putem preveni aparitia unghiilor incarnate?
Pentru a preveni aparitia unghiilor incarnate va recomand sa respectati urmatoarele reguli:
- taiati-va unghiile drept, nu le taiati prea scurt si nu rotunjiti marginile
- purtati doar incaltari cu masura potrivita, comode: evitati cu orice pret incaltarile stramte
- mentineti picioarele curate si uscate