fbpx

Acneea – intre mit si adevar

Deşi este o afecţiune extrem de frecventă, există foarte multe concepții eronate în ceea ce priveşte acneea. Cele mai multe persoane cred că acneea este o infecţie a pielii, o problemă hormonală, o problema de alimentație sau o moștenire genetică („și tata/mama avea coșuri când avea vârsta mea”). Nici una din aceste ipoteze nu este însă 100% adevărată.

Ce este totusi acneea?

Acneea reprezintă o afectiune inflamatorie cronică cu etiologie plurifactorială și multipli factori declanșatori și de întreținere. Glandele sebacee, acele structuri răspunzătoare pentru secreția sebumului (uleiul sau grăsimea de pe piele) sunt mai numeroase pe faţă şi trunchi, exact acolo unde apare acneea. Ocazional, acneea se întâlneşte şi la sugar şi copilul mic, este considerată fiziologică la pubertate şi uneori se poate prelungi şi spre vârsta adultă, moment în care deja devine mult mai complicat de tratat.

De ce apare acneea?

Acneea este o boala multifațetată, printre aspectele cele mai importante fiind:

  1. tulburarea de keratinizare cu astuparea foliculilor pilosi
  2. componenta bacteriana (reprezentata de Cutibacterium Acnes)
  3. componenta inflamatorie ce survine in urma primelor doua
  4. componenta hormonala (activa mai ales in cazul femeilor) si
  5. alimentatia – desi acest ultim aspect nu este inca unanim acceptat in lumea dermatologica.
stadii de dezvoltare pustula acneea vulgara
                               Stadiile de evolutie a unei pustule in acnee.  Adaptat dupa https://commons.wikimedia.org/wiki/File:515_Acne_formation.jpg

Am citit o groaza de lucruri pe Internet. Sunt adevarate?

Datorită falsei idei că acneea este o boală a celor cu igienă deficitară, persoanele cu acnee sunt percepute în mod negativ şi adesea stigmatizate, cu un important impact asupra calitatii vietii lor.

Faptul că acneea ar fi influenţată de dietă nu este unanim acceptat stiinfic, existand multiple dovezi ce pledeaza impotriva acestei teorii dar si dovezi mai recente care tind sa includa dieta ca factor de intretinere in acnee. Oricum, n-ar strica sa avem grija ce mancam, nu?

De asemenea, ideea că soarele usucă coşurile este doar pe jumătate adevărată. Într-adevăr, expunerea la soare poate reduce numarul leziunilor de acnee însă la un anumit interval de timp dupa, are loc o reactivare a leziunilor de acnee (acnee estivala).

Aceste idei preconcepute, combinate cu imensa cantitate de informatii eronate prezente pe internet pot duce uneori la agravarea bolii prin măsuri de igienă drastice (frecare excesiva, utilizare excesiva de scrub-uri, peeling-uri, apa fierbinte, degresare inutila, utilizare intensiva de antiseptice locale, tratamente cosmetice de „spargere a cosurilor” – apropo, NU SPARGETI COSURILE!!! riscati sa lasati cicatrici care se trateaza cu mare dificultate si care asociaza costuri materiale semnificative!), diete de excludere extreme, etc.

Acneea mea mai poate fi tratata?

Deoarece acneea este o afecţiune medicală complexă, vă sfătuiesc să nu ezitaţi să cereţi ajutorul medicului dermatolog. Există o varietate de optiuni terapeutice, atât pentru adolescenţi cât şi pentru adulţi.

Nu trebuie sa lasati aceasta afectiune sa va impiedice sa traiti viata pe care v-o doriti. Nu aveti nevoie decat de indrumarea corecta si de propria vointa! Totul incepe cu o vizita la medicul dermatolog.