Molluscum contagiosum

Ce este molluscum contagiosum ?

Molluscum contagiosum (MC) este o infectie virala localizata a pielii, destul de frecventa in copilarie, ce se manifesta prin aparitia pe corp a unor mici papule (ridicaturi) epidermice.

La cine apare molluscum contagiosum ?

MC afecteaza in principal sugarii si copiii mici (pana la varsta de 10 ani), fiind mai rar la adulti. Infectia este favorizata de climatele calduroase si mediile populationale aglomerate.

Leziunile sunt mai numeroase la copiii cu dermatita atopica si pot fi foarte extinse si recalcitrante la tratament la pacientii cu infectie HIV sau alta afectiune asociata cu stare imunitara scazuta.

De ce apare ?

Agentul cauzator, virusul Molluscum contagiosum, face parte din familia poxvirus. In prezent se cunosc 4 subtipuri ale acestui virus.

Infectia cu acest virus se poate transmite prin:

 • contact direct piele-pe-piele,
 • contact indirect prin intermediul prosoapelor sau altor obiecte,
 • autoinoculare prin grataj si
 • transmitere sexuala la adulti

Perioada de incubatie este in mod normal aprox. 2 saptamani dar se poate prelungi si pana la 6 luni.

Cum stiu daca am molluscum contagiosum ?

Infectia se caracterizeaza prin aparitia pe piele de „buchete” formate din papule rotunde (ridicaturi palpabile ale pielii) cu diametrul <5-6 mm. Papulele pot fi de culoare alba, roz sau brune. Suprafata lor este stralucitoare si caracteristic, fiecare leziune individuala are central o mica zona deprimata (ombilicata, ca o mica gropita).

Molluscum contagiosum la nivelul pubisului – imagine din arhiva personala

De la caz la caz, pot fi sute de astfel de leziuni sau una singura, de aceea consultatia la medicul dermatolog poate preveni inmultirea leziunilor.

tratament molluscum contagiosum piele
Leziuni de molluscum contagiosum – Imagine de Dave Bray, MD, Walter Reed Army Medical Center [Public domain], via Wikimedia Commons

In perioada de vindecare papulele devin inflamate, formeaza o crusta hematica (coaja de sange) care se vindeca in aprox. 1-2 saptamani.

Molluscum se poate complica cu:

 • suprainfectie bacteriana consecutiva gratajului (impetigo/”bube dulci”)
 • conjunctivita
 • eczema secundara diseminata

Cum se stabileste diagnosticul de molluscum contagiosum ?

Diagnosticul este de obicei clinic, ajutat insa de aspectul dermatoscopic. In unele cazuri, medicul dermatolog va poate propune efectuarea unei biopsii cutanate, examenul histopatologic fiind caracteristic pentru aceasta afectiune.

Daca este disponibila, o biopsie virtuala poate de asemenea sa confirme diagnosticul neinvaziv, fara anestezie, sange, durere sau pansamente.

Tratamentul pentru molluscum contagiosum – vezi pagina dedicata

Cum putem preveni infectarea cu molluscum contagiosum ?

Virusul este contagios in varianta activa a leziunilor. Pentru a reduce contagiozitatea va recomand:

 • spalatul foarte des pe maini
 • acoperirea tuturor leziunilor vizibile cu imbracaminte sau pansamente
 • aruncarea in conditii de siguranta a tuturor pansamentelor folosite in contact cu leziunile
 • nu folositi in comun prosoapele, imbracamintea sau alte obiecte de uz personal
 • adultii trebuie sa fie abstinenti pana la rezolvarea leziunilor

Cat dureaza pana trece ?

La persoanele imunocompetente (cu imunitate normala) aceasta infectie nu produce prejudicii starii generale de sanatate.

In literatura de specialitate sunt raportate si cazuri in care molluscum contagiosum a persistat chiar si peste 2 ani. La aproximativ jumatate din copiii infectati, leziunile dispar dupa 12 luni iar la doua treimi dupa 18 luni, cu sau fara tratament.

Trebuie sa subliniez faptul ca infectia cu virusul molluscum contagiosum nu confera imunitate, asadar profilaxia infectarii cu acest virus ar trebuie sa fie prima grija a oricarei persoane a facut deja infectia o data.

Programeaza-ma acum!

Programeaza-te astazi la o consultatie in cabinet sau ONLINE si recupereaza sanatatea pielii tale!