Ce este HPV si cum se transmite?
HPV este o infecție cu transmitere sexuală cauzată de virusul papiloma uman. Acesta poate fi transmis prin contact sexual, inclusiv contactul vaginal, anal sau oral. De asemenea, poate fi transmis prin contactul non-sexual cu pielea sau mucoasele unei persoane infectate. Mai rar, virusul poate fi transmis chiar și atunci când nu există semne sau simptome vizibile. De asemenea, HPV se poate transmite de la o persoană la alta prin contactul cu obiecte contaminate, cum ar fi articole de toaletă si mai ales jucarii sexuale.
Care sunt simptomele infectiei cu virusul HPV?
Simptomele infectiei cu HPV pot varia in functie de genotip si de persoana infectata. Unele persoane nu prezinta niciun simptom, in timp ce altele pot prezenta urmatoarele simptome:
– Negi genitali (condiloame) – cele mai frecvente simptome ale infectiei cu HPV. Acestea pot aparea pe organele genitale, in zona anusului, perineu sau chiar in zona gurii. Condiloamele pot fi mici sau mari, plate sau inalte, unice sau multiple.
– Leziuni sau rani – pot aparea pe organele genitale si pot fi dureroase. Acestea sunt fie condiloame traumatizate prin frecare sau rupere, fie o forma de displazie produsa de HPV in timp.
– Dureri in timpul actului sexual – pot fi provocate de leziunile sau inflamatia cauzate de HPV.
– Dureri abdominale – pot fi cauzate de inflamatia organelor genitale interne.
– Sangerari vaginale anormale – pot fi provocate de leziunile cauzate de HPV.
– Scurgeri vaginale anormale – pot fi cauzate de inflamatia mucoasei vaginale sau a altor componente a organelor genitale interne.
Care sunt tratamentele disponibile pentru infectia cu HPV?
Tratamentul pentru infectia cu HPV depinde de genotipul de virus si de simptomele prezente si este personalizat individului si stadiului de boala.
In general insa, tratamentul consta din:
1. Tratamentul medicamentos: Acesta poate include medicamente imunomodulatoare, cum ar fi imiquimod, care ajuta la reducerea simptomelor si la vindecarea pielii, cu ajutorul sistemului imun.
2. Tratamentul chirurgical: Acesta poate include excizia sau distrugerea tesuturilor afectate prin electrodesicatie sau ablatia prin radiofrecventa sau laser CO2. Acest tip de tratament este folosit pentru a elimina imediat leziunile cauzate de HPV. Atentie insa, datorita fenomenului de auto-inoculare, la distanta fata de momentul tratamentului initial pot sa apara noi leziuni de HPV ce vor necesita tratament suplimentar.
3. Tratamentul imunostimulator: cu anumite substante care cresc activitatea sistemului imun, cu scopul de a-l „activa” impotriva virusului. Datorita pandemiei am aflat cu totii despre importanta sistemului imun in lupta organismului uman cu infectiile virale. Sistemul imun este deci cheia vindecarii de HPV.
4. Vaccinarea: Vaccinarea poate ajuta la prevenirea infectiei cu tulpinile oncogene de HPV (cele care pot degenera in cancer) si la reducerea riscului de a dezvolta complicatii.
De asemenea, este important ca persoanele infectate sa se urmeze un stil de viata sanatos, cum ar fi evitarea fumatului si consumului de alcool, pentru a reduce riscul de a dezvolta complicatii.
Cum pot preveni infectia cu HPV?
Prevenirea infectiei cu HPV poate fi realizata prin vaccinare. Vaccinarea este recomandata pentru persoanele de la 11 la 26 de ani si poate fi administrata in doua doze. Vaccinul protejeaza impotriva a 9 tulpini de HPV, care sunt responsabile pentru majoritatea cazurilor de cancer de col uterin si alte forme de cancer cauzate de HPV.
De asemenea, este important sa va protejati cu prezervative in timpul actului sexual, deoarece acestea pot reduce riscul de transmitere a HPV. Ideal ar trebui sa evitati contactul sexual cu persoane care au semne vizibile de HPV (condiloame acuminate) sau alte boli cu transmitere sexuala.
In plus, daca nu aveti partener/a sexual stabil, e important sa va testati in regulat pentru a detecta HPV si alte boli cu transmitere sexuala. Acest lucru poate ajuta la detectarea precoce a infectiei si la inceperea tratamentului cat mai curand posibil.
Care sunt riscurile infectiei cu HPV?
Riscurile infectiei cu HPV sunt variate și unele pot fi grave. Cele mai comune riscuri sunt cancerul de col uterin, cancerul de penis, cancerul de vagin, cancerul de vulva, cancerul de anus și cancerul de gât. De asemenea, infectia cu HPV poate cauza leziuni pre-canceroase, cum ar fi displazia cervicala, care pot duce la cancer daca nu sunt tratate corespunzator.
Infectia cu HPV poate, de asemenea, cauza veruci genitale (condiloame sau negi genitali), care pot fi dureroase și pot provoca disconfort. Infectia cu HPV poate cauza infertilitate, deoarece poate afecta trompele uterine și ovarele. În plus, infectia cu HPV poate cauza simptome neplăcute, cum ar fi mâncărimi, dureri și sângerări.
Care sunt testele disponibile pentru detectarea infectiei cu HPV?
Testele disponibile pentru detectarea infectiei cu HPV sunt: testul de sânge pentru anticorpi, testul de ADN pentru HPV și colposcopia.
Testul de sânge pentru anticorpi se efectuează pentru a detecta prezența anticorpilor împotriva virusului HPV în sânge. Acest test poate fi folosit pentru a determina dacă o persoană a fost expusă la virusul HPV și dacă există o infecție activă.
Testul de ADN pentru HPV se efectuează pentru a detecta prezența virusului HPV în celulele prelevate de la nivelul cervixului (femei) sau uretrei (barbati). Acest test poate fi folosit pentru a determina dacă o persoană are o infecție activă cu HPV și dacă există un risc crescut de a dezvolta cancer de col uterin.
Testul de colposcopie (femei) se efectuează pentru a examina cervixul și pentru a detecta prezența leziunilor cauzate de HPV. Acest test poate fi folosit pentru a determina dacă o persoană are o infecție activă cu HPV și dacă există un risc crescut de a dezvolta cancer de col uterin.
Care sunt cauzele infectiei cu HPV?
Infectia cu HPV (Human Papillomavirus) este provocata de un virus care se transmite prin contact sexual. Acesta poate fi transmis prin contact direct cu pielea sau mucoasele unei persoane infectate, inclusiv prin contact sexual vaginal, anal sau oral. De asemenea, poate fi transmis prin contactul cu obiecte contaminate, cum ar fi lenjeria de pat, lenjeria intima sau jucariile sexuale.
Factorii de risc pentru infectia HPV sunt:
– Contactul sexual neprotejat: Persoanele care au contact sexual neprotejat sunt mai susceptibile de a se infecta cu HPV.
– Numarul mare de parteneri sexuali: Cu cat ai mai multi parteneri sexuali, cu atat creste riscul de a se infecta cu HPV.
– Varsta: Persoanele tinere sunt mai susceptibile de a se infecta cu HPV decat persoanele mai in varsta.
– Sistemul imunitar deficient: Persoanele cu un sistem imunitar slabit sunt mai susceptibile de a se infecta cu virusul HPV.
– Fumatul: Fumatul poate slabi sistemul imunitar si poate creste riscul de a se infecta cu HPV.
– Alte boli cu transmitere sexuala: Persoanele care au alte boli cu transmitere sexuala sunt mai susceptibile de a se infecta cu HPV.
Ce ar trebui sa fac pentru a preveni o infectie cu HPV?
1. Utilizați prezervative în timpul activităților sexuale. Prezervativele pot reduce riscul de transmitere a virusului HPV, dar nu oferă o protecție completă. De multe ori condiloamele apar in zonele neprotejate de prezervativ. Cititi deci mai departe.
2. Vaccinați-vă. Vaccinul anti-HPV poate preveni infectarea cu anumite subtipuri oncogene de HPV și reduce riscul de cancer de col uterin. Vaccinul este recomandat pentru persoanele între 9 și 26 de ani, dar poate fi efectuat la orice varsta cu acordul medicului de Boli Infectioase sau medicului Ginecolog, dupa o evaluare a starii generale de sanatate.
3. Limitați numărul de parteneri sexuali. Cu cât aveți mai mulți parteneri sexuali, cu atât mai mare este riscul de a contracta HPV.
4. Verificați-vă periodic pentru HPV. Daca nu aveti un/o partener/a sexual/a stabil/a atunci testele ADN pentru HPV pot detecta prezența virusului în organism și pot ajuta la prevenirea complicațiilor.
5. Utilizați lubrifiant în timpul activităților sexuale. Utilizarea lubrifiantului poate reduce riscul de transmitere a virusului HPV, fiindca scade frecarea si reduce probabilitatea de aparitie a leziunilor pielii si mucoaselor care reprezinta adevarate „porti de intrare” pentru virusuri.
6. Discutați cu partenerul dvs. despre istoricul lor sexual. Discutând despre istoricul sexual al partenerului dvs., puteți lua măsuri suplimentare pentru a vă proteja de HPV.
Ca ultim apel catre voi, cititorii, va rog sa lasati rusinea si tabuu-l pentru alte subiecte si sa discutati cu partenerii vostri sexuali si cu medicul despre orice probleme/nereguli observati in zona genitala. Bolile cu transmitere sexuala nu sunt rusinoase si nici nu sunt rezervate celor care „umbla peste tot”. Tratati devreme ca sa evitati aparitia de complicatii si n-o sa va para niciodata rau.