PREMIERA MONDIALA: prima descriere confocala a unei tumori cutanate rare – hidradenom poroid

Dragilor,

Anul a inceput bine pt noi si am publicat prima descriere confocala a unei tumori de piele rare, un hidradenom poroid. De la prima mentionare a acestei tumori in literatura medicala in 1990, sub 20 de cazuri de hidradenom poroid au fost raportate in jurnale medicale.

hidradenom poroid

Desi tumora este benigna, subliniez faptul ca ea poate fi confundata cu un cancer de piele. De-acolo incep si semnalele de alarma: panica, excizie, asteptarea histopatologiei, emotii, etc.

Prin microscopie confocala de reflectanta insa, am vazut inca de la prima vizita ca nu e vorba de cancer. Pentru ca, sincer, nu era nimic din ce vazusem pana atunci (atentie, au fost foooarte putine cazuri descrise si nici unul prin microscopie confocala) am decis sa excizez totusi leziunea. Rezultatul histopatologic ne-a uimit si am decis sa facem cunoscut aspectul tumorii la microscopul confocal.

In articol (care poate fi descarcat si citit in intregime, gratuit, aici) descriem inclusiv cele doua populatii celulare din tumora: celule poroide si celule cuticulare. Arhitectura tumorii este deosebita (puteti sa o vedeti in articol) si astfel poate fi recunoscuta foarte usor in caz de „revedere”.

Aceasta insa nu este prima descriere in premiera mondiala. Prima a fost in 2019 cand am descris aici un adenom tubular apocrin. Ne consideram cu adevarat norocosi ca a venit si a doua, ca tumora este benigna si ca pacienta este foarte bine in urma interventiei chirurgicale.

Ambele articole exemplifica (cel din 2019 si cel de acum) foarte bine utilitatea acesti tehnici neinvazive in diagnosticul bolilor de piele. Daca sunteti curiosi sa aflati mai multe am lasat linkuri la articole prin text.

Programeaza-ma acum!

Programeaza-te astazi la o consultatie in cabinet sau ONLINE si recupereaza sanatatea pielii tale!