10 mituri despre bronzare

Vara se apropie cu pasi repezi, temperaturile cresc si tu vei fi tentata sa profiti la maxim de soare. Trebuie insa sa ai grija la expunerea la soare care, desi benefica in doze mici sau moderate, poate sa determine efecte pe termen lung pe pielea ta. Citeste mai departe despre 10 mituri legate de bronzare si afla cum te poti bucura de vara in siguranta.

1. Crema de fotoprotectie se aplica o singura data pe zi, inainte sa ies la soare.

femeie la plaja - mituri despre bronzare

Trebuie sa stii ca procedand in acest fel, nu esti protejat de soare. Protectia oferita de aplicarea unei creme cu SPF (din gama celor uzuale) dureaza aproximativ 2 ore dupa folosire, apoi aplicarea acesteia trebuie repetata. Daca ai de gand sa stai mai mult timp afara, la soare, asigura-te ca ai si crema de fotoprotectie la tine.

2. Trebuie sa folosesc crema de fotoprotectie doar cand ma expun la soare.

femeie stick buze SPF - mituri despre bronzare

Acest lucru este fals. Produsele pentru protectie solara nu au efecte instantanee. Prin urmare, nu este suficient sa aplici crema in momentul in care te expui la soare, adica pe plaja. Pentru a-ti asigura o protectie corespunzatoare, aplica produsul cu SPF cu 30 de minute inainte de expunerea la soare. Aplica deci SPF din camera de hotel. Nu uita nici de stick-ul de buze cu SPF: am constatat o crestere substantiala in numarul afectiunilor produse de soare la nivelul buzelor (cheilita actinica, carcinom spinocelular, etc). In plus, nu exista bronzare pe buze.

3. Crema de fata sau machiajul cu SPF imi asigura suficienta protectie.

FALS! Cremele de fata sau machiajele au un SPF de maxim 30 si nici macar nu dureaza toata ziua. Pentru a fi acoperita, iti recomand aplicarea unei creme de fotoprotectie inainte de machiaj (exista variantele nude-touch sau touche-sec care nu numai ca nu ingrasa tenul ci chiar il lasa mat, gata pentru a aplica fondul de ten). Fondurile de ten sau cremele de protectie solara cu tenta (colorate) pot fi o alternativa buna la bronzare.

4. Factorii UV sunt cumulativi. E matematica.

matematica - mituri despre bronzare

FALS! Ceea ce este logic, nu este intotdeauna si BIOlogic. Aplicarea unui produs cu SPF20 peste unul cu SPF30 NU genereaza un produs cu SPF50. Fiti siguri ca nu. In acest caz, se ia in considerare produsul cu factorul mai mare de protectie, adica cel cu SPF30.

5. Protectia solara este aceeasi indiferent de cantitatea de crema pe care o folosesc.

crema spf - mituri despre bronzare

Asta sigur nu este adevarat. Daca aplici prea putin produs, acesta nu va functiona corespunzator. Nici regula „cu cat mai mult, cu atat mai bine” nu se aplica. Pentru suprafata corpului unui adult, ar trebui sa folosesti o cantitate de crema cat o minge de golf, la o singura aplicare. Daca dupa prima zi observi o bronzare a pielii pe care ai aplicat produs de protectie solara, atunci trebuie sa cresti doza!

6. Cremele de fotoprotectie rezistente la apa rezista si dupa ce ies din apa.

crema spf rezistenta la apa - mituri despre bronzare

Produsele de fotoprotectie rezistente la apa te protejeaza, intr-adevar, cat esti in apa. Asta e semnificatia acelui „rezistent la apa”. Stand in apa si apoi asezandu-ne pe prosop sau stergandu-ne cu prosopul, efectele acestora se diminueaza mult, de aceea va recomand reaplicarea cremelor cu SPF dupa cel mult 2 ore.

7. Eu stau la umbra. Nimeni nu se bronzeaza la umbra.

bronz la umbra

Asa ar fi normal, nu? 90% din razele soarelui trec insa prin nori, prezenta acestora oferind o protectie de doar SPF 3-6. Adica foarte putin. Asadar, ar fi bine sa folosesti o crema de fotoprotectie atât la soare cat si la umbra.

8. Am auzit ca daca merg la mare deja bronzat nu ma mai ard la soare.

Aceasta poveste a inceput undeva in anii 90 – pe atunci se credea ca inainte de a merge in concediu la mare, trebuie te bronzezi putin. Conform acelei teorii, daca ai un „bronz de baza” nu te mai arzi la soare. FALS!!!

9. Oricum, arsurile solare sunt doar o roseata a pielii care dispare repede.

Roseata si disconfortul cauzate de arsurile solare dispar, da – dar defectele ADN-ului provocate de radiatiile ultraviolete A si B in interiorul pielii iti pot face viata neplacuta cativa ani mai tarziu – riduri (deci fotoimbatranire), lentigine (pete) solare, leziuni precanceroase, sau chiar cancere de piele.

10. Expunerea la soare este benefica, deoarece doar asa pot obtine vitaminele de care am nevoie.

copil pe plaja

Oarecum adevarat… dar totul trebuie facut cu masura. Este suficienta o expunere normala, de exemplu daca mergem prin oras, pana la magazine, etc. Studiile au demonstrat ca o expunere scurta la soarele de vara, in pantaloni si maneca scurta duce la sintetizarea unei cantitati suficiente de vitamina D. Nu expuneti copiii la soare. Vitamina D se poate suplimenta cu o dieta potrivita (sau suplimente alimentare), aceasta fiind o atitudine mai buna decat expunerea prelungita la soare.

Programeaza-ma acum!

Programeaza-te astazi la o consultatie si recupereaza sanatatea pielii tale!