Urticaria solara – o eruptie „rupta din soare”

Ce este urticaria solara ?

Urticaria solara este o forma relativ rara de urticarie fizicala (acestea sunt urticarii produse de agenti fizici cum ar fi soare, caldura, frig, apa, vibratie, presiune, etc) ce apare la cateva minute de la expunerea pielii la lumina soarelui sau la surse de lumina artificiala ce emit radiatie ultravioleta.

Aceasta reactie anormala a pielii la lumina soarelui poate persista de la cateva minute pana la o ora sau chiar mai mult. In anumite cazuri urticaria solara poate deveni o problema foarte serioasa.

De ce apare urticaria solara ?

Mecanismul exact de aparitie al urticariei solare nu este complet cunoscut, insa pare sa fie construit in jurul unei reactii imune de tip antigen-anticorp. Mai precis, o substanta chimica interna (foto-alergen) reactioneaza cu radiatiile ultraviolete producandu-se o reactie alergica care se manifesta prin urticarie.

La cine apare urticaria solara ?

Aflati ca desi tratatele de dermatologie sustin ca urticaria solara este relativ rara, personal am observat o tendinta de crestere a frecventei cazurilor de urticarie solara, aceasta constatare personala fiind si unul din motivele principale pentru editarea acestui articol.

Din datele epidemiologice disponibile stim ca varsta medie de debut a urticariei solare este de aproximativ 35 ani, insa aceasta poate sa apara la orice varsta, de la sugari pana la septagenari.

Cum se manifesta urticaria solara ?

urticaria solara antebrat clinic
Urticarie solara – Imagine de James Heilman, MD (Own work) [CC BY-SA 3.0 or GFDL], via Wikimedia Commons

La persoanele afectate, la cateva minute dupa o expunere scurta (sub 30 minute) la soare apare o eruptie eritematoasa, insotita de prurit (mancarimi) si senzatie de intepatura.

Eruptia este formata din placi sau papule (zone de piele umflata, popular denumite „blande”) eritematoase. Cel mai frecvent afectate sunt zonele care in mod normal nu sunt expuse la soare (ex: toracele posterior). Zonele frecvent expuse la soare, cum ar fi fata sau mainile, sunt minim afectate sau chiar neafectate. Acest fenomen poate fi atribuit aclimatizarii sau „tabacirii” pielii in aceste zone.

In cazul afectarii unor zone extinse de tegument, pierderea de lichide in edemul extracelular poate conduce la simptomatologie sugestiva pentru insolatie: ameteli, cefalee, greata si voma. Pot fi afectate si zone acoperite de haine, in functie de grosimea hainelor si cantitatea de radiatie ultravioleta incidenta.

Cum se stabileste diagnosticul de urticarie solara ?

Discutia cu pacientul in cadrul procesului de diagnostic al urticariei solare este extrem de importanta. Deoarece manifestarile clinice ale urticariei solare pot fi asemanatoare cu cele ale altor fotodermatoze (afectiuni declansate, agravate si intretinute de radiatiile UV) este necesara o discutie amanuntita cu pacientul.

Semnele si simptomele evocatoare pentru urticaria solara includ:

Eruptie eritemato-pruriginoasa ce apare la cateva minute dupa expunere. In unele cazuri, reactia poate sa apara cu o anumita latenta de la expunere.

Odata cu incetarea expunerii la soare eruptia incepe sa paleasca rapid (dispare complet in cateva minute sau ore, cel mult 24 ore).

Confirmarea diagnosticului se face prin foto-testare.

Exista tratament pentru urticaria solara ?

Dupa incetarea expunerii la soare eruptia intra in remisiune spontana, disparand complet si fara sa lase urme. Persoanele ce sufera de urticarie solara trebuie sa reduca considerabil expunerea la soare si sa practice metode riguroase de fotoprotectie.

Antihistaminicele orale (antialergice de tip Xyzal, Borenar, Tamalis, etc) se pot dovedi utile in reducerea pruritului insa s-au dovedit a fi relativ inutile in preventia aparitiei urticariei solare.

In cazul pacientilor ce prezinta reactii severe si la care masurile de preventie sunt inutile se pot incerca fototerapia sau fotochimioterapia. Aceasta terapie de desensibilizare la ultraviolete se incepe de preferinta inaintea lunilor de vara. Din nefericire insa, perioada de eficienta a desensibilizarii este relativ scurta si pacientul necesita de obicei sedinte repetate de foto/fotochimioterapie.

Avand in vedere toate aceste aspecte va recomand ca in aceasta vara, fie ca sunteti pe plaja, la munte, sau in oras, sa folositi masuri de fotoprotectie adecvate (palarii, creme de fotoprotectie, haine tratate UV) pentru a scadea riscul declansarii unor afectiuni legate de expunerea solara.

Programeaza-ma acum!

Programeaza-te astazi la o consultatie in cabinet sau ONLINE si recupereaza sanatatea pielii tale!