Cum te afecteaza psihic ACNEEA?

Dragilor,

Daca v-a interesat articolul asta atunci poate voi sau cineva drag sufera de acnee si vreti sa-l/-o ajutati sau doar vreti sa intelegeti mai multe despre latura psihologica a acestei boli. Oricum ar fi, mai departe voi incerca pe scurt sa va explic ce se intampla cu psihicul celor cu acnee.

In general acneea considerata mai putin importanta, poate chiar o boala triviala comparand-o cu alte boli ale altor organe.

Sunt multe investigatii care au studiat impactul acneei asupra calitatii vietii celor afectati.

Ceva ce se stie de peste 20 ani (https://doi.org/10.1046/j.1365-2133.1999.02768.x) este ca TOATE instrumentele folosite pentru evaluarea calitatii vietii au aratat deficiente substantiale la pacientii cu acnee. 

Rezultatele primelor studii au aratat ca impactul bolii asupra psihicului pacientilor nu se coreleaza cu severitatea acneei. Pacientii cu acnee au probleme sociale, psihologice si emotionale echivalente cu cei care au astm, epilepsie, diabet sau artrita. Iata deci ca atunci cand vine vorba de latura psihologica, acneea nu e deloc triviala, chiar si comparativ cu boli cronice ale altor organe.

Alte studii, facute la 10 ani distanta de primele (https://doi.org/10.1590/s0365-05962012000600007) au aratat ca impactul asupra calitatii vietii este totusi direct proportional cu severitatea acneei. Deci acnee mai severa, afectare psihologica mai puternica.

Din propria mea experienta clinica, acneea severa are un impact major asupra stimei de sine, imaginii proprii si relatiilor sociale. Pana acum nu au fost identificate diferente intre femei si barbati, deci fragilitatea psihicului in fata acestei afectiuni nu este ceva variabil.

Daca ne uitam la incidenta si prevalenta tulburarilor psihologice (mai ales in ultimii 2 ani), impactul acneei asupra psihicului celor afectati TREBUIE luat in vedere atunci cand alocam resurse pentru ingrijiri medicale. Sanatatea mentala este in mare parte inca un subiect tabu in societate, dar asta nu inseamna ca facand pasi mici, constant, nu putem ajunge la un echilibru al semnificatiei pe care o acordam impactului fizic si celui psihologic.

Programeaza-ma acum!

Programeaza-te astazi la o consultatie in cabinet sau ONLINE si recupereaza sanatatea pielii tale!