Autoexaminarea pielii

Cancer e un termen care sperie, si nu degeaba. Daca insa ai informatii corecte despre cancerul de piele in formele sale diferite si despre cum sa te pazesti de el (autoexaminarea pielii), cuvantul nu mai are acelasi impact. 

Cancerul de piele este vindecabil. Important e sa fie depistat devreme, la inceputul evolutiei sale si tu esti persoana cu cel mai important rol in aceasta poveste.

De ce tu?

Pentru ca tu iti cunosti cel mai bine pielea. 

Mai departe vreau sa te invat cum sa faci corect autoexaminarea regulata a pielii si ce alte lucruri mai poti face la nivel de preventie.

Cine are nevoie de autoexaminarea pielii?

Pe scurt, toata lumea. Cel mai mult insa au nevoie cei cu factori de risc pentru cancerul de piele. Cei care au:

  • Fototip I sau II (piele deschisa la culoare, par blond sau roscat, ochi albastri, cenusii sau verzi, dificultate la bronzare, piele sensibila la soare)
  • Arsuri solare repetate in trecut sau expunere cronica la soare de-a lungul vietii
  • Multe alunite
  • Rude de sange cu melanom
  • Melanom sau alt cancer de piele in trecut
  • Varsta peste 50 de ani

Dupa ce sa te uiti ?

Cancerele de piele apar sub 3 forme principale: carcinomul bazocelular, carcinomul spinocelular si melanomul. Pot avea aspecte foarte diferite si e important sa observi semne de alarma, care apar chair cand cancerul de piele este inca la început.

Atentie, de cele mai multe ori cancerul de piele nu doare. Daca nu te doare, nu inseamna ca nu e nicio problema.

Cancerul de piele poate fi greu de descoperit si poate sa apara in orice zona a corpului. 

Trebuie sa tii cont de o serie de semne atunci cand iti autoexaminezi pielea, pentru a sti daca e cazul sa te programezi la dermatolog. 

Semnele de alarma sunt:

  • Un ”neg” care creste constant; poate fi roz, rosu, maro, negru, sau cu mai multe culori
  • O alunita care:
    • Are forma neregulata , asimetrica – o jumatate sau o parte din alunita e diferita de restul
    • Are marginea neregulata, scobita sau stearsa
    • Are mai multe culori, e pestrita, cu mai multe nuante de la roz la maro, albastru, negru sau alb
    • E mai mare de 6 mm
    • Are aspect diferit fata de restul si si-a schimbat culoarea, forma, marimea, sau relieful

Tocmai ti-am explicat criteriile ABCDE pentru depistarea melanomului: Asimetrie; Borders (margini) neregulate; Culoare; Diametru peste 6 mm (cam cat o radiera de creion); Evoluție

Sa mai fii atent si la:

Cum sa iti autoexaminezi corect pielea?

Vei avea nevoie de o sursa buna de lumina, de o oglinda mare de perete si de una mica, portabila si de telefon ca sa notezi modificarile pe care le vezi. Daca ai nevoie de ajutor pentru a vizualiza unele zone inaccesibile, cere-l !

Uita-te la alunite. Daca cele vechi s-au modificat conform ABCDE sau au aparut unele noi, noteaza modificarile sau noile achizitii. Daca o pata sau alunita arata diferit fata de cum iti aduci aminte, te mananca sau sangereaza, programeaza-te la dermatolog.

Scoate-ti toate hainele si urmeaza pasii astia:
Pentru o autoexaminare completa ai nevoie de doar 10-15 minute.

  1. Fata

    Verifica-ti in oglinda fata, in special nasul, buzele, zona gurii si urechile. Nu uita de regiunea din spatele urechilor.

  2. Scalpul

    Controleaza-ti scalpul cu ajutorul celor 2 oglinzi si al unui uscator de par, sau roaga o persoana apropiata sa te ajute. autoexaminarea pielii scalp

  3. Toracele anterior

    Cu fata la oglinda de perete examineaza-ti corpul de la gat in jos si foloseste  ambele oglinzi pentru laterale. Nu uita sa verifici cu atentie zonele de sub sani si zona decolteului.autoexaminarea pielii torace anterior

  4. Membrele superioare

    Controleaza-ti bratele, antebratele si dosul mainlor, palmele, inclusiv spatiile  dintre degete si unghiile. In aceeasi pozitie examineaza spatele bratelor si axilele.autoexaminarea pielii brate

  5. Spatele

    Cu spatele la oglinda de perete si cu ajutorul oglinzii portabile, examineaza-ti  ceafa, umerii si partea superioara a spatelui.autoexaminarea pielii torace posterior

  6. Membrele inferioare

    Mai departe, verifica partea lombara a spatelui, fesele si partea din spate a coapselor, genunchilor si gambelor.autoexaminarea pielii picioare

  7. Picioarele

    Stai pe un scaun si verifica pielea de pe genunchi, gambe, glezne, labele picioarelor si talpi, fara sa uiti de calcaie, spatiile dintre degetele de la picioare si unghiile de la picioare. 

  8. Zona genitala

    Cu ajutorul oglinzii de mana controlează si zona genitala.

Cat de des sa-mi examinez pielea ?

Desi autoexaminarea pielii trebuie sa-ti intre in obicei, ea nu trebuie sa fie o povara. Daca iti examinezi pielea o data pe luna poti surprinde la timp orice modificare importanta, fara sa obsesionezi pe tema asta.

Autoexaminarea nu dureaza mult. Poti sa faci autoexaminarea inainte sau dupa dus. Odata ce te-ai obisnuit cu locul si aspectul alunitelor nu iti ia mai mult de 10 minute. Te sfatuiesc sa le numeri si sa documentezi cumva aparitia unora noi. Poti chiar sa-ti fotografiezi o alunita sau o leziune, pentru a vedea evolutia in timp.

Ar fi bine ca prima examinare s-o faca medicul dermatolog. Cu un dermatoscop. Asa, ca sa fii sigur ca nu ai trecut cu vedere vreo leziune care necesita tratament acum. Cu ocazia asta, dermatologul te poate invata cum sa-ti protejezi pielea, iti poate spune daca ai nevoie de protectie solara speciala, cat de des sa vii la controale si daca ai vreo leziune care trebuie urmarita indeaproape. 

Daca nu primesti vreo indicatie speciala, mergi la control dermatologic o data pe an. Controlul anual nu inlocuieste autoexaminarea regulata.

Autoexaminarea pielii pentru intreaga familie

Incurajeaza-i pe cei dragi sa-si autoexamineze pielea in mod regulat. Arata-le celor din familie cum sa-si examineze corect pielea. Fii tu exemplul de care au nevoie!

Ajuta-i sa examineze zonele greu accesibile cum ar fi spatele sau pielea capului.

Invata-ti si copiii cum sa fie atenti la pielea lor. E un obicei bun care, odata stabilit, ii va ajuta in viitor.

Daca observi ceva suspect pe pielea cuiva drag, insista sa consulte un dermatolog.

Nu amana consultul. Adultii au intotdeauna foarte mult de lucru, copiii au mereu ceva mai interesant de facut, iar parintii vor sti intotdeauna mai bine ca tine ce le trebuie dar nu exista scuze: consultul dermatologic le poate salva viata!

Fii atent la micile schimbari de pe piele pentru ca preventia incepe cu tine. Te rog, ai grija de pielea ta!

Programeaza-ma acum!

Programeaza-te astazi la o consultatie si recupereaza sanatatea pielii tale!