De stiut despre pitiriazis versicolor

Ce este pitiriazisul versicolor ?

Pitiriazis versicolor este o infectie fungica a pielii foarte des intalnita, caracterizata prin aparitia unor pete mai deschise sau mai inchise la culoare, cu scuame (cojite) asemanatoare cu tarata, cu precadere la nivelul trunchiului. Denumirea de „versicolor” denota faptul ca petele pot avea mai multe culori: albe, maronii, roz, rosiatice.

Util de stiut despre pitiriazisul versicolor

Persoanele cu pitiriazis versicolor prezinta o predispozitie genetica ce implica scaderea specifica a apararii tegumentelor impotriva fungilor (imunitatea fiind insa normala). Cei mai afectati sunt adultii tineri (15-24 ani), pitiriazisul versicolor fiind mai frecvent la barbati decat la femei.

Afectiunea poate sa apara insa la orice varsta: copii, adolescenti si varstnici.

Pitiriazisul versicolor apare cel mai frecvent la persoanele din zone geografice cu un climat calduros si umed, in Romania afectiunea aparand mai des vara. Cel mai frecvent afectate sunt persoanele ce transpira abundent, cu imunitatea scazuta si/sau alimentatie deficitara. Afectiunea poate fi recurenta, cu ameliorarea pana la disparitie in perioada toamna-iarna si recurenta pe timpul verii.

Desi nu este considerata o afectiune infecto-contagioasa in adevaratul sens al cuvantului (pitiriazisul versicolor nu este contagios si nu se poate transmite la alte persoane), in unele cazuri sunt afectati mai multi membri ai aceleiasi familii, probabil datorita agregarii familiale a acestei sensibilitati.

De ce apare pitiriazisul versicolor ?

Pitiriazisul versicolor rezulta din proliferarea de micelii a fungilor (ciupercilor) din genul Malassezia. Fungii Malassezia (aproximativ 14 specii identificate pana in prezent) fac parte din flora normala a pielii umane.

Aceste microorganisme depind de lipidele de pe suprafata pielii (sebum) pentru a supravietui. Cele mai frecvente specii cultivate din leziunile de pitiriazis versicolor sunt M furfur, M globosa, M restricta si M sympodialis. Ciupercile Malassezia se gasesc pe zonele seboreice (scalp, fata si trunchi) si in conditii obisnuite nu produc modificari ale pielii.

Malassezia Furfur pe scalpul unui pacient – imagine din arhiva personala

Atunci cand ele se inmultesc excesiv (posibil mecanism asociat caii metabolice triptofan-dependenta) determina aparitia leziunilor de pitiriazis versicolor.

In varianta bruna (hiperpigmentara) a pitiriazisului versicolor, fungii induc marirea melanozomilor (granulele care contin melanina, pigmentul care da culoarea pielii) keratinocitelor (celule ale pielii) din stratul bazal (cel mai profund strat al epidermului, stratul germinativ, de regenerare) si determina colorarea petelor in maron-brun.

Varianta alba (hipopigmentara) a pitiriazisului versicolor se datoreaza unei substante chimice produse de aceste ciuperci (acid azelaic) care difuzeaza in epiderm si impiedica functiile normale ale melanocitelor.

Pitiriazis versicolor varianta alba – imagine din arhiva personala

Varianta roz (inflamata) de pitiriazis versicolor se datoreaza unei usoare dermatite (inflamatie a pielii) produse de microorganisme in sine sau de produsii lor de metabolism.

Cele 3 variante (hipopigmentat, hiperpigmentat sau inflamat) sunt forme de prezentare diferite, dar in unele cazuri, ele pot apare simultan la aceeasi persoana.

Care sunt manifestarile pitiriazisului versicolor ?

pitiriazis versicolor pete pe piele
Pitiriazis versicolor varianta hipocroma pe toracele unui pacient (arhiva personala)

Petele apar indeosebi pe trunchi, gat si/sau brate si mai rar in alte zone anatomice. Leziunile cutanate pot avea culoarea cafenie-bruna, mai palide decat pielea inconjuratoare (hipopigmentare) sau roz.

La persoanele cu tenul mai inchis la culoare petele sunt de obicei palide, purtand denumirea de pitiriazis versicolor alba. Alteori, petele debuteaza ca fiind cafeniu-brune si scuamoase si dupa un timp devin albe si lipsite de scuame.

Petele sunt de cele mai multe ori asimptomatice, dar unii pacienti pot prezenta prurit (mancarimi).

Cum se stabileste diagnosticul de pitiriazis versicolor ?

Diagnosticul acestei afectiuni este clinic, pe baza aspectului caracteristic al petelor. In unele cazuri pot fi necesare analize suplimentare, cum ar fi:

  • examinare cu lampa Wood (lumina neagra): ciupercile Malassezia au o fluorescenta  galben-verzuie (rezultat pe loc), caracteristica – vezi imagini mai jos
lampa wood
Pitiriazis versicolor in lumina lampii Wood – imagine din arhiva personala
versicolor lampa wood
Pitiriazis versicolor varianta hipocroma – imagine clinica (sus) si imagine cu lampa Wood (jos) – imagini din arhiva personala
  • examen microscopic direct cu hidroxid de potasiu [KOH] (rezultat in 20 de minute)
tine-versicolor-microscop
By CDC/Dr. Lucille K. George Creation Date: 1964 at http://phil.cdc.gov/phil_images/20030610/22/PHIL_3938_lores.jpg via Wikimedia Commons
  • culturi fungice (dificil din punct de vedere tehnic, rezultat in aprox. 2 saptamani; metoda mai putin sensibila)

Cum scapam de petele de pe piele ?

Formele usoare de pitiriazis versicolor se trateaza cu preparate antifungice topice (inclusiv octopirox si ihtiol alb), ce trebuie aplicate pe toate zonele afectate seara inainte de culcare, pentru perioada de timp indicata de medicul dermatolog (de obicei 2 saptamani).

Antifungicele cu administrare orala (itraconazol sau fluconazol) sunt utilizate in cazul formelor extinse sau in caz de esec al tratamentului topic.

Petele de pe piele nu sunt permanente, ele dispar dupa 1-2 luni de tratament. Petele mai inchise la culoare revin progresiv la culoarea normala a pielii, iar petele mai deschise la culoare (albe sau roz) se coloreaza normal dupa expunerea la soare.

Este important ca pe perioada tratamentului pentru pitiriazis versicolor sa se pastreze o igiena personala stricta, cu schimbarea zilnica a lenjeriei de corp si hainelor ce intra in contact direct cu pielea, a prosoapelor si lenjeriei de pat si spalarea acestora la temperaturi inalte (70 grade Celsius) pentru evitarea aparitiei rapide a unui nou puseu eruptiv.

In cazul persoanelor ce au avut mai multe episoade de pitiriazis versicolor de-a lungul timpului, este recomandat tratamentul preventiv (geluri de dus/sampoane o data pe saptamana – Mediket Versi gel de dus este o varianta foarte eficienta), in special in sezonul cald.

Recurentele de pitiriazis versicolor

In majoritatea cazurilor pitiriazisul versicolor se rezolva fara probleme cu ajutorul tratamentului antifungic insa, in conditiile potrivite pentru proliferare ciupercilor Malassezia (caldura, umiditate, imunitate scazuta, alimentatie necorespunzatoare) poate sa apara un nou episod eruptiv.

In momentul in care apar din nou pete scuamoase, caracteristice pentru pitiriazis versicolor, tratamentul antifungic trebuie repetat. Din fericire insa, atunci cand este efectuat corect si regulat, tratamentul preventiv (vezi mai sus) scade frecventa in timp a puseelor eruptive.

Pentru mai multe detalii dar si pentru un plan de tratament personalizat nu ezitati sa ma contactati pentru o programare.

Programeaza-ma acum!

Programeaza-te astazi la o consultatie in cabinet sau ONLINE si recupereaza sanatatea pielii tale!