Despre dermatita mainilor

Ce este dermatita mainilor?
Ce este dermatita de contact?
La cine apare dermatita de contact a mainilor?
De ce apare dermatita de contact a mainilor?
Cum arata dermatita de contact a mainilor?
Cum stiu daca am sau nu dermatita de contact a mainilor?
Cum se trateaza corect dermatita de contact?
Cum pot preveni aparitia dermatitei de contact a mainilor?
Cum se poate complica dermatita de contact a mainilor?
Daca am deja dermatita de contact, la ce pot sa ma astept in viitor?

Ce este dermatita mainilor?

Dermatita mainilor cuprinde un grup de afectiuni eczematoase cutanate acute si cronice ce apar pe palme si pe dorsul mainilor. Dermatita mainilor mai poarta numele si de eczema a mainilor.

Ce este dermatita de contact?

Dermatita de contact, numita si eczema de contact, cuprinde un grup de afectiuni cutanate determinate de contactul direct al pielii cu un agent cauzal. Termenul de dermatita se refera la inflamatia pielii. Aceasta reactie poate fi acuta (un singur episod cu durata mai mica de 6 saptamani) sau cronica/persistenta (durata mai mare de 6 saptamani). Dermatitele sunt, mai totdeauna, insotite de prurit (mancarimi).

Dermatita de contact include urmatoarele:

  • Arsuri chimice
  • Dermatita de contact iritativa
  • Dermatita de contact alergica
  • Dermatita de contact sistemica

La cine apare dermatita de contact a mainilor?

Uneori, dermatita de contact are etiologie (cauza) mixta, mai ales cand vorbim despre dermatita mainilor. Dermatita de contact a mainilor este cea mai frecventa boala profesionala, fiind deosebit de des intalnita in randul personalului medical, celor din curatatorii, vopsitorii, din industria alimentara si celor ce lucreaza in saloane de cosmetica si frizerii.

De ce apare dermatita de contact a mainilor?

Cel mai des, dermatita de contact a mainilor apare in urma unui cumul de factori, inclusiv:

  • factori genetici sau necunoscuti
  • lezare cutanata prin contact cu iritanti (dermatita de contact iritativa)
  • reactii imune ale pielii la substante alergene (dermatita de contact alergica)
dermatita mainilor - spalat pe maini cu sapun

Factorii iritanti includ apa (mai ales apa fierbinte), detergenti, solventi, acizi, substante alcaline, frig, caldura si frecare. Acesti factori lezeaza stratul cornos (stratul cel mai superficial al pielii), indeparteaza filmul hidro-lipidic (acel scut invizibil al pielii) si determina alterarea functiei de bariera a pielii. Pierderea de apa si inflamatia incapaciteaza si mai mult functia de bariera a pielii mainilor, favorizand astfel penetrarea mai usoara a iritantilor si alergenilor. 

Dermatita de contact alergica este o reactie de hipersensibilitate intarziata (un tip de reactie alergica) cu 2 faze, in care rolul principal il joaca limfocitele T.

Cum arata dermatita de contact a mainilor?

Aspectul dermatitei de contact este variabil. La nivelul mainilor, aceasta afecteaza dorsul mainilor, palmele, sau chiar ambele. Este frecvent insotita de mancarimi, senzatie de arsura si uneori chiar durere.

In forma acuta, dermatita de contact a mainilor arata asa:

  • pielea este rosie
  • pielea este edematiata (umflata, tumefiata)
  • apare veziculatia si exudatia (basicute si zemuire a zonei)
  • pielea este fisurata
dermatita mainilor - de contact
Dermatita acuta a mainilor (Sursa: James Heilman, MD / CC BY-SA)

In forma sa cronica, ea arata asa:

  • Uscaciunea zonei si prezenta de scuame/cruste
  • Lichenificare (ingrosarea excesiva a pielii din zona afectata)
  • Hiperpigmentare (colorarea in brun a zonei afectate)

Modificarile secundare ce pot sa apara pe pielea afectata de dermatita de contact includ:

  • Leziuni de grataj (zgarieturi de la scarpinatul excesiv)
  • Cruste melicerice (cojite galbene/brune/portocalii) – datorita exudatiei (zemuirii) abundende
  • Pustule (cosuri cu cap alb) – daca in pielea agresata patrund microbi sau ciuperci

Cum stiu daca am sau nu dermatita de contact a mainilor?

Diagnosticul se stabileste cel mai des dupa o discutie amanuntita cu medicul dermatolog. Acesta va insista pe activitatile dumneavoastra zilnice dar va si examina pielea mainilor.

Daca:

  • va spalati foarte des pe maini, folositi substante de curatenie sau dezinfectante (geluri antibacteriene, etc) si
  • eruptia este de tip eczematos (veziculatie, uscaciune exagerata, descuamare si roseata) si
  • eruptia nu a aparut (deocamdata) si in alte zone ale corpului si
  • simtiti mancarime, usturime, poate si durere si
  • eruptia este asimetrica (adica una dintre maini este mai afectata decat cealalta), atunci

sansele sa aveti dermatita de contact a mainilor sunt foarte mari.

Atentie! Exista si alte afectiuni care pot mima o dermatita de contact la nivelul mainilor. Aceste afectiuni includ: urticarie de contact (la manusile din latex, de exemplu), psoriazis, tinea manuum (ciuperca mainii).

In cazul in care problema dumneavoastra nu se amelioreaza cu un tratament uzual si masuri de ingrijire corespunzatoare, va recomand sa luati legatura cu un medic dermatolog pentru diagnostic si tratament corect.

Teste suplimentare

In anumite cazuri (de obicei in dermatitele de contact cronice) medicul dermatolog poate recomanda efectuarea unor teste cutanate (tip patch) pentru identificarea substantelor la care sunteti alergic.

In alte cazuri, pentru determinarea naturii eruptiei, poate fi necesara chiar o biopsie cutanata.

Cum se manifesta dermatita de contact a mainilor?

Variatele forme ale dermatitei de contact sunt asemanatoare ca aspect. Ele pot fi diferentiate dupa urmatoarele caracteristici:

  • Arsura chimica: apare dupa o singura expunere la substanta toxica (acid sau baza puternica) si este afectata doar zona de piele care a intrat in contact direct cu substanta.
  • Dermatita de contact iritativa: poate sa apara dupa prima expunere dar frecvent ea apare dupa mai multe expuneri la un iritant (frecare, sapunuri si detergenti de rufe sau vase, contact excesiv cu apa, acizi sau baze slabe, solventi, etc). In general, doar pielea expusa la iritanti este afectata. Aceasta forma de dermatita de contact apare mai frecvent la persoanele care sufera de dermatita atopica, la cei cu pielea sensibila si in cazurile in care bariera cutanata este deja compromisa.
  • Dermatita de contact alergica: apare brusc dupa ce un anume alergen a fost tolerat o perioada (mai lunga sau mai scurta). Dupa sensibilizare (care necesita contact repetat cu alergenul), contactul cu cele mai mici cantitati de alergen determina aparitia eruptiei pe zonele expuse. Aceasta forma a dermatitei de contact se extinde in afara zonelor expuse si se poate generaliza (fenomen de autoeczematizare).

Cum se trateaza corect dermatita de contact?

Odata ce am identificat cauza dermatitei de contact, cea mai importanta masura este intreruperea contactului cu substanta sau substantele raspunzatoare.

Indiferent de cauza, functia de bariera a pielii a fost deja afectata si, in lipsa unei ingrijiri corespunzatoare, dermatita se poate agrava. 

Masurile generale de ingrijire a mainilor ce sufera de dermatita sunt urmatoarele:

  • Evitati, in masura posibilitatii, contactul cu orice fel de iritanti – chiar si apa
  • Utilizati doar agenti de curatare fara sapun (cum ar fi acesta), potriviti pentru pielea sensibila si iritata
  • Clatiti bine mainile cu apa calduta (nu fierbinte)
  • Purtati manusi din nitril fara talc (cele albastre, nepudrate) pentru a va proteja mainile impotriva frecarii, detergentilor, substantelor de curatenie, pamantului (cand spalati legume si fructe pentru a le gati), plante, vopseluri (atentie ca vine Pastele si veti inrosi oua), etc. ATENTIE:
    • Manusile trebuie sa fie curate in interior si sa nu fie gaurite de la utilizari anterioare
    • Manusile nu trebuie purtate pentru perioade indelungate de timp
    • Transpiratia de sub manusi poate inrautati dermatita; puteti eventual folosi doua randuri de manusi, cele in contact direct cu piele fiind din bumbac (ca acestea)
    • Manusile care au captuseala din bumbac asigura un confort sporit
  • Evitati sa atingeti alergenii identificati prin testare cutanata patch
  • Aplicati creme emoliente inainte de a merge la lucru si reaplicati-le de fiecare data dupa spalatul pe maini. Aplicati-le si seara inainte de culcare. Va recomand cremele de tip bariera (ca aceasta).

Alte lucruri de luat in seama

ATENTIE: agentii de curatare blanzi (creme lavante, uleiuri lavante, etc) nu au proprietati bactericide si virucide (nu omoara nici microbi si nici virusi); pentru distrugerea virusului responsabil de Covid-19, trebuie sa utilizati apa si sapun sau geluri dezinfectante pe baza de alcool.

Eruptia cutanata poate fi tratata cu dermatocorticoizi. Aplicarea de creme emoliente trebuie sa fie foarte frecventa cat timp eruptia este activa si trebuie sa continue cateva saptamani dupa calmare, pentru a asigura refacerea barierei cutanate.

Cum pot preveni aparitia dermatitei de contact a mainilor?

Aceasta problema poate fi prevenita prin aplicarea proactiva a masurilor prezentate mai sus (curatare blanda, utilizarea de creme emoliente zilnic, purtarea manusilor din nitril, etc) si instituirea rapida a tratamentului inca de la aparitia primelor manifestari.

Utilizati creme de tip bariera pentru protectia filmului hidrolipidic al pielii mainilor.

De asemenea, persoanele cu dermatita de contact a mainilor cronica, recurenta ar putea lua in considerare reorientarea profesionala.

Cum se poate complica dermatita de contact a mainilor?

  • Se poate infecta bacterian (stafilococi si/sau streptococi). Rezultatul? Pustule (cosuri cu cap alb), cruste galbene, roseata pronuntata si durere.
  • Pulpita (dermatita varfurilor degetelor de la maini) poate duce, in timp, la deformarea unghiilor
  • Autoeczematizarea – extinderea dermatitei la alte zone de piele (frecvent antebrate si picioare), care nu intra in contact cu agentii cauzali.
dermatita mainilor - pulpita
Pulpita – imagine din arhiva personala

Daca am deja dermatita de contact, la ce pot sa ma astept in viitor?

Cu ingrijire corespunzatoare a pielii, dermatita de contact a mainilor se vindeca fara sa lase urme. In anumite cazuri, cateva zile de repaus de la locul de munca pot sa ajute foarte mult. Daca dermatita de contact este de tip alergic (demonstrat prin teste cutanate), atunci cel mai important este sa evitati contactul cu alergenii respectivi.

In cazul unei dermatite de contact severe sau neresponsive la masuri de ingrijire generale, adresati-va medicului dermatolog pentru investigatii suplimentare si tratament personalizat, in functie de ocupatiile si stilul dumneavoastra de viata.

Programeaza-ma acum!

Programeaza-te astazi la o consultatie si recupereaza sanatatea pielii tale!