Daca ai o problema cu caderea parului atunci sigur te-ai gandit la un moment dat ca alimentatia este importanta. Acum ai si o confirmare: DA, alimentatia conteaza. Chiar foarte mult. Aici vorbesc despre cele mai importante vitamine si minerale care te pot ajuta sa opresti caderea parului.
Personal, subiectul mi se pare dificil in principal datorita cantitatii enorme de informatii contradictorii disponibila online.
Asta e motivul pentru care articolul asta o sa fie putin mai lung. Fara a ma mai lungi si eu, hai sa vedem ce puteti sa mancati daca va cade parul.
Sa incepem cu vitaminele.
Vitamina A
In cele mai multe cazuri, o dieta echilibrata va asigura o cantitate suficienta de vitamina A. In general, prea multa vitamina A poate aiba efecte nocive si chiar sa provoace caderea parului.
Vitamina B
Deficienta de riboflavina, biotina, folat si vitamina B12 au fost asociate cu caderea parului. Nu toate studiile au dovedit legatura intre niveluri scazute de folat si B12 si efluviul telogen.
Vitamina C
Are rol esential in absorbtia fierului si efect chelator si reductor. Suplimentarea acesteia este esentiala la pacientii cu alopecie datorata lipsei de fier.
Vitamina D
Rolul foarte important al Vit D in foliculul pilos este evidentiat de caderea masiva a parului la pacientii cu rahitism vit D dependent. Cu toate astea, vit D nu pare sa fie implicata in alopecia androgenica la femei si efluviu telogen.
Vitamina E
Este implicata in echilibrul oxidant/antioxidant si protejeaza impotriva radicalilor-liberi, molecule la care radacinile firelor de par sunt sensibile. Desi nedemonstrat, vitamina E ar putea avea un rol de jucat in lupta impotriva caderii parului.
Pentru ca am vorbit destul despre vitamine, e timpul sa trecem la lucruri cu adevarat dure: MINERALELE.
FIER
Deficienta de fier este cea mai comuna deficienta la nivel global si contribuie semnificativ la intretinerea efluviului telogen. Aceasta carenta este mai ales intalnita la femeile ce sufera de caderea parului. Daca aveti deficienta de fier, corectati-o!
Seleniu
Suplimentarea cu seleniu e folosita in cadrul curelor de chimioterapie pentru a reduce caderea parului si manifestarile gastro-intestinale. Va poate ajuta deci, chiar daca nu faceti chimioterapie. Atentie insa, dozele mai mari de 400 μg pe zi sunt toxice.
Magneziu
Este cofactor pentru circa 300 de enzime si are rol esential in sinteza de nucleotide, un proces cheie in celulele din radacina firelor de par. Suplimentarea cu magneziu ar putea fi deci benefica in caderea parului.
Zinc
Este un element esential, adica corpul nu il poate produce si poate fi obtinut doar prin alimentatie. Caderea parului este un semn bine-cunoscut al deficientei de zinc, dar este reversibila la suplimentarea dietei.
Pentru un par sanatos mancati alimente care contin B-uri, Vitamina C, Vitamina E, fier, seleniu, magneziu si zinc. Curele de suplimente alimentare adresate caderii parului nu ar trebui sa fie mai lungi de 3 luni, pentru a evita supra-vitaminizarea care vine la pachet cu efecte adverse. Exceptie fac bineinteles cazurile in care afectiunea (alta decat caderea parului) necesita suplimentare permanenta cu anumite vitamine sau minerale.
Efecte adverse
B-uri – toxicitatea este foarte rar intalnita, ele sunt considerate safe!
Vitamina E – anticoagulare puternica, deci si sangerare exagerata la cele mai mici traumatisme (taieturi, julituri, intepaturi, striviri, etc)
Fier – greata, diaree, scaune cu sange, ameteala, dureri de cap, febra
Vitamina C – diaree, greata, voma, crampe abdominale, dureri de cap, insomnie
Seleniu – greata, voma, caderea parului, oboseala, iritabilitate, respiratie urat mirositoare
Magneziu – hipotensiune arteriala, slabiciune musculara, oboseala, deces
Zinc – dureri abdominale, diaree, manifestari pseudo-gripale, disgeuzie (modificarea gustului)
Pentru suplimentare corecta, adaptata la nevoile voastre, consultati intotdeauna un medic dermatolog.
Daca am ratat ceva sau sunt si alte alimente despre care vreti sa aflati puteti sa-mi lasati un comentariu pe canalul de YouTube sau pe paginile de Facebook sau Instagram si eu voi raspunde intr-un viitor articol sau video.