Raspund la cele mai frecvente intrebari despre CADEREA PARULUI – 01

Daca te confrunti cu aceasta problema, in mod sigur si tu ai intrebari despre caderea parului.

In aceasta serie de articole voi raspunde la cele mai frecvente intrebari legate de acest subiect. Pentru varianta video puteti urmari clipul de mai jos. Daca v-a placut, atunci nu uitati sa dati like, share si subscribe canalului de youtube, unde voi posta in mod constant continut nou.

Deci, de ce imi cade parul?

M-am hotarat sa lamuresc niste aspecte referitoare la caderea parului, astfel incat voi sa aveti informatii cat mai corecte.

Prima intrebare pe care probabil cu totii v-ati pus-o la un moment dat este: E normal sa imi cada parul?

Da, este perfect normal ca un numar de fire de par sa cada in fiecare zi. Femeile pierd in medie intre 50 si 150 de fire pe zi, in timp ce barbatii intre 25 si 100 [Sinclair R. Diffuse hair loss. Int J Dermatol. 1999;38(Suppl 1):8–18. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10369535]. 

Firele care au cazut sunt inlocuite de fire noi, deoarece parul are o crestere ciclica.

Ce vreau sa spun este ca activitatea fiecarui folicul pilos este ciclica, independenta de ceilalti foliculi.

In mod normal, 90% dintre foliculi (adica radacini) sunt in faza de crestere numita anagen si doar 10% sunt in faza de odihna, adica in telogen.

In alopecii, ciclul de crestere este afectat, lucru care duce la caderea unei cantitati mai mari de par.

Urmatoarea intrebare frecventa este: cat de mult par trebuie sa cada ca sa fie o problema?

Dupa cum ziceam mai devreme, femeile pierd, in mod normal, undeva intre 50 si 150 de fire pe zi.

Majoritatea firelor cad la pieptanat sau spalat.

Atunci cand cad mai mult de 200 fire pe zi [Sinclair R. Hair shedding in women: how much is too much? Br J Dermatol. 2015;173(3):846–8. https://doi.org/10.1111/bjd.13873] putem vorbi despre o cadere accentuata.

O cadere exagerata a parului ar trebui evaluata de catre dermatolog, eventual si prin tricoscopie, fiindca poate sa fie primul semn al unei boli a parului sau scalpului.

Caderea exagerata a parului poate fi efectul mai multor boli, printre care si:

In acelasi timp, se poate datora unei atentii sporite acordate acestui aspect [Sinclair R. Diffuse hair loss. Int J Dermatol. 1999;38(Suppl 1):8–18. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10369535].

Un articol publicat in 2015 in British Journal of Dermatology arata ca schimbari ale lungimii parului, luminii in baie, cabinei de dus sau cazii sau chiar anxietatea poate modifica perceptia unei persoane apropo de cantitatea de par pierduta zilnic [Sinclair R. Hair shedding in women: how much is too much? Br J Dermatol. 2015;173(3):846–8. https://doi.org/10.1111/bjd.13873]

Acestea sunt doar doua dintre posibilele intrebari despre caderea parului. Va ziceam ca acesta este inceputul unei SERII de articole, asa ca mai urmeaza si altele.

Programeaza-ma acum!

Programeaza-te astazi la o consultatie in cabinet sau ONLINE si recupereaza sanatatea pielii tale!