fbpx

Alopecia androgenica la femei

Alopecia androgenica la femei (FAGA) este des intalnita in practica dermatologica, prevalenta acesteia fiind direct legata de inaintarea in varsta. Manifestarile clinice ale acestei afectiuni la femei difera fata de cele de la barbati: la femei se observa o diminuare generalizata a volumului, fiind afectate in principal varful capului dar fara afectarea liniei frontale. Eficienta tratamentelor este influentata de momentul stabilirii diagnosticului.

Pentru femei, chiar si pierderea partiala a parului reprezinta o cauza de stres major. Desi vedem peste tot reclame la diverse produse ce promit rezultate extraordinare si rapide, realitatea este mult mai sumbra: foarte importante sunt diagnosticul si tratamentul precoce caci, similar dictonului „este mai bine sa previi decat sa tratezi”, tratamentele sunt mult mai eficiente in oprirea din evolutie a acestei afectiuni decat in stimularea cresterii firelor de par.

Efectul terapeutic se instaleaza greu, in decursul a perioade indelungate de timp (12 sau chiar 24 luni) si necesita rabdare din partea pacientelor. La fel de importanta este aderenta (complianta) pacientelor la tratament, dar si monitorizarea evolutiei sub tratament cu ajutorul fotografiilor clinice si a scorurilor standard de evaluare a severitatii.

Alopecia androgenica afecteaza 50% dintre barbatii cu varsta de 50 de ani, 13% dintre femeile aflate in premenopauza si 37% dintre femeile aflate la menopauza (Societatea Romana de Dermatologie, www.srd.ro).

La femei, alopecia androgenica se asociaza deseori cu tulburari menstruale (amenoree, oligomenoree), cu sindromul ovarelor polichistice, acnee, pilozitate excesiva, uneori si cu antecedente de tulburari de fertilitate. Evolutia afectiunii neglijate este cronica, progresiva, ritmul fiind imprevizibil.

La femei, comparativ cu barbatii, caderea parului este mai difuza, rareori aparand „goluri” sau „luminisuri”. Stadiile initiale ale alopeciei androgenice se pot manifesta prin subtierea firelor de par sau pierderea volumului. Dupa cum am mentionat si mai sus, linia frontala ramane aproape intotdeauna neatinsa.

In timp ce la barbat este clar cunoscut rolul hormonilor androgeni in etiopatogenia alopeciei androgenice, la femeie acesta este inca controversat. In unele cazuri, nivelul hormonilor androgeni este normal, cel mai probabil fiind vorba despre alte mecanisme androgen-independente.

Diagnosticul in alopecia androgenica

In marea majoritate a cazurilor diagnosticul este clinic, nefiind nevoie de investigatii speciale. 

Explorarile paraclinice in alopecia androgenica

Explorarile paraclinice recomandate de Societatea Romana de Dermatologie (SRD) includ dozari hormonale (testosteronul liber, DHEA-S, prolactina, LH), explorare ecografica (ovare si glande suprarenale), evaluare tiroidiana (T3, T4, TSH), dozarea fierului seric si a feritinei, hemograma completa si tricoscopia si tricograma (analiza imagistica ce presupune numararea firelor de par pe o suprafata standard, precum si morfologia firului de par). In unele cazuri, poate fi necesara biopsia de scalp pentru evaluarea proceselor microscopice de la nivelul pielii scalpului (caracteristic pentru alopecia androgenica fiind miniaturizarea/miscorarea foliculului pilos).

Alopecia androgenetica la femei - imagini tricoscopie

alopecie androgenetica femeie foto trichoscopie

Alopecie androgenetica la femeie (FAGA) - foto din arhiva personala

alopecie androgenetica femeie foto trichoscopie

FAGA - predominanta firelor de tip vellus

alopecie androgenetica femeie foto trichoscopie inflamatie

FAGA - sageata galbena: punct galben, "sebum lagoon"; sageata neagra: inflamatie perifoliculara activa

alopecie androgenetica femeie foto trichoscopie perifolicular

FAGA - sageti rosii: semn perifolicular

Optiunile terapeutice

Optiunile terapeutice sunt preparate topice (minoxidil sau asocieri de minoxidil cu alte substante), terapii minim invazive (mezoterapie sau terapie PRP/terapie vampir) sau preparate sistemice antiandrogenice (ciproteron acetat, spironolactona, hormoni estrogeni, etc.). In asteptarea instalarii efectelor terapeutice, acestora li se adauga diverse masuri cosmetice (peruci, mese, etc).

Alegerea tratamentului potrivit se face impreuna cu pacientele in momentul consultatiei la medicul dermatolog, luandu-se in considerare mai multi factori printre care si stilul de viata, preferintele personale, disponibilitatea pentru controale periodice, etc. Nu ezitati asadar sa ma contactati pentru a stabili o programare.

Programeaza-ma acum!

Programeaza-te astazi la o consultatie si recupereaza sanatatea pielii tale!