Carcinomul bazocelular – cel mai frecvent cancer de piele

Ce este carcinomul bazocelular?

Carcinomul bazocelular (sau CBC) e cea mai comuna forma de cancer de piele. Afecteaza in fiecare an milioane de oameni din intreaga lume. Mai mult de o treime din TOATE cazurile de cancer diagnosticate la nivel global sunt cancere ale pielii. Carcinomul bazocelular este, de fapt, cel mai frecvent tip de cancer la om.

CBC se dezvolta din celulele (keratinocite) aflate la baza epidermului, adica a stratului superficial al pielii. E o forma de cancer cu minim potential de metastazare dar cu invazivitate locala uneori impresionanta.

Cine are risc crescut pentru aparitia unui carcinom bazocelular?

Oricine s-a expus indelungat la soare poate sa dezvolte un carcinom bazocelular dar, barbatii in varsta sunt cei mai predispusi. El poate insa sa apara si la femei sau persoane mai tinere. Conteaza bineinteles si fototipul cutanat (cele I-II fiind mai predispuse decat III-V). Persoanele cu piele deschisa la culoare, parul roscat sau blond si ochi albastri, verzi sau cenusii au risc mai inalt.

Cei care lucreaza multe ore in aer liber sau cei ce isi petrec timpul liber la soare asociat de multe ori si cu neutilizarea cremelor cu SPF si cei cu arsuri solare repetate, se afla in special in pericol. 

Nu in ultimul rand, coordonatele geografice sunt un factor important ce influenteaza riscul pentru CBC. Riscul pentru acest tip de carcinom cutanat creste treptat cu cat te apropii de Ecuator.

De ce apare carcinomul bazocelular?

Expunerea cronica la razele soarelui este cauza principala a CBC, care se dezvolta cel mai des in zonele intens foto-expuse ale corpului:

  • fata
  • urechile
  • nasul
  • gatul
  • umerii
  • gambele
  • spatele

In unele cazuri, aparitia acestui cancer de piele este favorizata de: contact cu arsenic, cu radiatii ionizante, rani cronice – care nu se vindeca, boli inflamatorii cutanate cronice (lupus eritematos cutanat, etc), supresia imuna (patologica sau indusa medicamentos)  si complicatii dupa arsuri, cicatrici, infectii, sau chiar tatuaje.

Evenimentul initial in aparitia CBC il reprezinta mutatiile ADN in gena supresoare PTCH (patched) din calea de semnalizare Hedgehog. De asemenea exista multiple mutatii genetice spontane sau dobandite care predispun persoanele care le poarta la dezvoltarea unui CBC.

Cum arata carcinomul bazocelular?

Trebuie sa cunoasteti trasaturile CBC si sa va auto-examinati pielea regulat. Examinati pielea chiar o data pe luna daca va aflati in categoriile cu risc crescut (vezi mai sus).

auto-examinarea autoexaminarea pielii pacientului in oglinda
Auto-examinarea pielii. Un gest simplu cu beneficii enorme.

Nu uitati sa verificati si pielea capului, pe cea din spatele urechilor, de pe ceafa si alte regiuni mai greu vizibile (fese, inghinal). Am scris un articol special pe aceasta tema aici. Daca observati vreunul din semnele de alarma de mai jos, consultati fara intarziere medicul dermatolog.

Uneori carcinomul bazocelular poate sa semene cu alte afectiuni ale pielii, cum ar fi eczema sau psoriazisul, si doar un medic cu experienta, poate face diferenta intre ele.

Tocmai de aceea va recomand sa efectuati o examinare completa a pielii la un medic dermatolog, la intervale regulate (aprox. 12 luni). Medicul va stabili aceste vizite in functie de factorii de risc personali, de fototip si gradul de expunere solara in trecut si prezent.

Semne de alarma pentru carcinomul bazocelular

O rana deschisa, care sangereaza repetat, supureaza sau formeaza crusta, se inchide temporar pentru ca apoi sa se deschida si sa sangereze din nou. O rana care nu se mai  vindeca este unul dintre cele mai sugestive semne pentru carcinomul bazocelular. Asa arata, de cele mai multe ori, subtipul infiltrativ al CBC.

O pata roz-rosie, cu un contur neregulat, ca o zona iritata care apare pe fata, pe umeri, spate, brate, pe piept sau pe gambe. Uneori pata se poate acoperi de cruste si cojite si se poate insoti de mancarimi. Alte ori, aceasta poate persista fara sa deranjeze in niciun fel. Asa arata cel mai frecvent subtipul superficial al CBC. Acest subtip apare mai ales la persoanele mai tinere.

O leziune roz-rosie cu marginea putin mai ridicata, ca un sirag de perle, si cu centrul deprimat, de obicei acoperita de cruste si cojite. Cand tumora creste in dimensiuni, incep sa se observe pe suprafata ei vase de sange arborizante.

Un nodul lucios, translucid, adesea de culoare roz, rosie sau albicioasa. Acesta poate fi si brun-roscat, brun sau chiar negru, mai ales la persoanele cu pielea mai inchisa la culoare. In cel din urma caz, acesta poate fi confundat cu o alunita si ignorat. Asa arata, de cele mai multe ori, subtipul nodular al CBC.

O leziune asemanatoare unei cicatrici, alba, galbuie sau cu aspect cerat, cu margini sterse. Pielea in aceasta regiune este intotdeauna intinsa si neteda. Acest ultim aspect poate indica intinderea tumorii in piele, ceea ce face ca leziunea sa fie mai mare decat ce se vede cu ochiul liber. Acesta este aspectul caracteristic al subtipului morfeiform sau infiltrativ al carcinomului bazocelular.

carcinom bazocelular ureche
Imagine din arhiva personala

Cate tipuri de carcinom bazocelular exista?

Subtipurile histologice (ce pot fi diferentiate la microscop) de carcinom bazocelular sunt:

  • Nodular
  • Superficial
  • Morfeiform
  • Micronodular
  • Infiltrativ
  • Bazo-scuamos

Acestea sunt importante deoarece fiecare subtip are un anumit grad de risc (infiltrativ > micronodular > bazo-scuamos > morfeiform > nodular > superficial) in functie de care medicul dermatolog decide conduita terapeutica si stabileste prognosticul, intervalul controalelor si masurile de profilaxie secundara.

carcinom bazocelular histopatologie
Imagine histopatologica a unui carcinom bazocelular (prin amabilitatea D-lui. Dr. Tiberiu Tebeica, Clinica Medicala Dr. Leventer Centre)

Ce complicatii pot sa apara?

  1. Recidiva tumorala. Recidiva tumorala dupa tratamentul unui CBC nu este ceva iesit din comun. Principalele cauze ale acestui fenomen sunt excizia chirurgicala incompleta sau cu margini prea inguste ale tumorii primare, subtipurile agresive (infiltrativ, micronodular sau morfeiform), localizarea in zonele de risc inalt (cap si gat, vezi imaginea mai jos).
  2. Forma avansata. De obicei sunt tumori mari cu diametrul de cativa centimetri, infiltreaza profund tesuturile uneori pana la os si sunt dificil sau chiar imposibil de tratat chirurgical.
  3. CBC metastatic. Este un eveniment rar intalnit. Tumora primara (locul de pornire) este de obicei mare, neglijata sau posibil multiplu tratata fara succes, localizata pe cap sau gat si are un subtip histopatologic agresiv. Este fatal.
carcinom bazocelular zone de risc
Zonele de risc in functie de localizarea tumorii (galben – risc inalt; verde – risc scazut)

Cum aflu daca am un carcinom bazocelular?

Autoexaminarea poate sa scoata la iveala o posibila problema pe pielea dumneavoastra. Am plublicat si un ghid de autoexaminare a pielii. Imediat ce observati o potentiala problema insa, este momentul pentru o vizita la medicul dermatolog.

Pentru confirmarea diagnosticului, medicul dermatolog va va examina clinic si va efectua o dermatoscopie. Despre toate beneficiile si avantajele acestei metode diagnostice am discutat deja pe larg aici.

In unele cazuri insa, chiar si dupa examinarea cu dermatoscopul, nu se poate stabili un diagnostic precis de CBC. In abordarea clasica, acum ar fi momentul pentru o biopsie cutanata, o procedura chirurgicala invaziva despre care am vorbit in detaliu aici.

In abordarea moderna insa, exista posibilitatea efectuarii unei biopsii virtuale, complet neinvazive. Aceasta tehnica, numita si microscopie confocala de reflectanta in vivo, presupune “fotografierea” pielii in profunzime, cu ajutorul unui dispozitiv special. Personal, utilizez aceasta tehnica cu succes, ori de cate ori este posibil pentru evitarea unei proceduri invazive (biopsia cutanata clasica) care este dureroasa, lasa cicatrici si uneori nu transeaza problema datorita erorilor de alegere a regiunii tumorale biopsiate.

Biopsia virtuala este neinvaziva (nu doare, nu curge sange – tot ce simtiti este o presiune pe piele, ca la ecografie) si ma ajuta sa stabilesc un diagnostic pozitiv de carcinom bazocelular in 98% din cazuri, indiferent de subtipul histopatologic (acest numar nu este „scos din burta”, se bazeaza pe mai multe studii internationale si pe studiul meu doctoral personal !). Acuratetea ridicata se datoreaza aspectului inconfundabil al CBC la microscopul confocal si identificarii de pana la 14 criterii diferite de diagnostic, in prezent.

aspect confocal carcinom bazocelular
Diferitele indicii pt CBC la microscopia confocala de reflectanta in vivo – imagini din arhiva personala a Dr. Mihai Lupu

Cum se poate trata aceasta forma de cancer de piele?

In prezent exista mai multe metode eficiente de tratament a CBC. Medicul dermatolog alege modalitatea  de tratament in functie de tipul, marimea, localizarea si gradul de invazie al tumorii, precum si de caracteristicile pacientului si de expertiza sa profesionala in tratamentul cancerelor de piele. Tratamentul poate fi efectuat in ambulator, intr-un cabinet sau o clinica medicala. 

Excizia chirurgicala

Cele mai multe CBC sunt tratate prin excizie chirurgicala clasica. Aceasta procedura se realizeaza sub anestezie locala si dureaza, in cazul tumorilor primare necomplicate, aproximativ 30-40 minute. 

In timpul procedurii indepartez in totalitate tumora (utilizand un bisturiu), impreună cu o zona din pielea inconjuratoare aparent normala (de obicei 3-5 mm), ca margine de siguranta. Suturez apoi incizia (cu fire resorbabile care se topesc sau neresorbabile) si trimit tumora in laborator unde va fi examinata la microscop pentru a verifica daca au fost indepartate toate celulele maligne.

Leziunile de mari dimensiuni pot necesita reconstructie cu lambouri sau grefe de piele, asadar toata interventia va dura mai mult, in aceste cazuri.

Asa operez eu un carcinom bazocelular nodular la nivelul fetei – puteti urmari materialul direct pe YouTube

Durerea sau disconfortul sunt de obicei minime sau absente in timpul interventiei si extrem de rar apar dupa aceasta. Este si procedura pe care eu o prefer, datorita procentului foarte ridicat de vindecare si rezultatelor imediate.

Chirurgia micrografica Mohs

Este o tehnica moderna, in care excizia completa a tumorii este practic garantata, inca din timpul interventiei. Medicul chiureteaza leziunea si apoi excizeaza felii foarte subtiri din pielea inconjuratoare si baza tumorii, mergand strat cu strat. Fiecare strat este verificat pe loc la microscop si procedura este repetata pana cand stratul verificat nu mai contine celule tumorale.

mohs carcinom bazocelular

Aceasta tehnica permite conservarea unei cantitati mai mari de tesut sanatos si asigura cel mai mare procent de vindecare. Este o tehnica laborioasa, costisitoare, cu durata mai mare de executie, si este prima alegere in cazul tumorilor deja recidivate sau care se afla in zone cu un capital de piele redus cum ar fi fata, urechile si scalpul, gatul, mainile si picioarele, etc.

Chiuretajul si electrocauterizarea

Este o procedura cu valoare mai degraba istorica, rar practicata in prezent (eu personal nu recomand si nu fac niciodata) datorita procentului scazut de succes si a imposibilitatii de verificare a exciziei tumorale complete.

Criochirurgia

Tumora este distrusa prin inghetare cu azot lichid, fara a fi mai nevoie de de anestezie. Fiind o manevra “oarba”, aceasta metoda este insa folosita foarte rar in prezent (sper ca deloc, totusi) si are o frecventa mai mare a recidivelor tumorale decat alte tehnici.

Radioterapia

Radioterapia este utila in cazul CBC dificil de indepartat chirurgical sau in cazul pacientilor varstnici  sau cu stare generala de sanatate care nu ar permite interventia chirurgicala (uneori este singura metoda de tratament).

Chirurgia Laser

Tumora si o parte mai mica sau mai mare din straturile mai profunde sunt îndepartate utilizand un laser cu dioxid de carbon (CO2) sau erbium-YAG. Un important dezavantaj il constituie imposibilitatea verificarii histopatologice a indepartarii tumorale complete. Exista insa posibilitatea verificarii vaporizarii complete a tumorii prin biopsie virtuala, pe loc, in aceeasi camera.

Terapia fotodinamică

Acest tratament distruge CBC provocand prejudicii minime asupra pielii sanatoase. Tehnica este folositoare in cazul CBC multiple, superficiale.

Tratamente topice neinvazive

Exista substante care se aplica direct pe leziuni si care sunt folosite in caz de CBC multiple sau la pacientii la care, dintr-un motiv sau altul, este contraindicata cura chirurgicala. Rezultatele cosmetice sunt bune, deoarece tratamentele nu sunt invazive.

  • Imiquimod (Aldara) este o substanta aprobata pentru tratamentul CBC superficiale. Crema este aplicata pe tumora de 5 ori /saptamana. Tratamentul  actioneaza prin stimularea raspunsului imun al pacientului. Efectele adverse sunt variabile, cele mai constante fiind iritatiile locale si aparitia de eroziuni si ulceratii.
  • 5-Fluorouracil (Efudix) este de asemenea aprobat pentru tratamentul CBC superficiale. Crema sau solutia este aplicata direct pe tumora de 2 ori /zi timp de 3-6 saptamani. Iritatia apare de asemenea frecvent.

Fiind tratamente necontrolate histologic, recomand confirmarea diagnosticului si monitorizarea evolutiei fie prin dermatoscopie computerizata, fie, ideal, prin biopsie virtuala (microscopie confocala de reflectanta in vivo). Aceasta din urma (biopsia virtuala), datorita tuturor avantajelor pe care le detine si a caracterului complet neinvaziv, a fost aprobata pentru monitorizarea tratamentelor neinvazive ale CBC.

In urma fiecarei runde de tratament topic voi verifica cu atentie daca mai exista sau nu celule tumorale.

Dar formele avansate de carcinom bazocelular? Se pot trata?

Formele avansate primare, recurente sau metastatice ale CBC necesita intotdeauna o abordare multidisciplinara. De cele mai multe ori tratamentul este o combinatie de proceduri chirurgicale si tratamente medicamentoase. Terapiile medicamentoase se numesc inhibitori de cale Hedgehog (vismodegib si sonidegib). Aceste medicamente, desi foarte eficiente, sunt foarte scumpe si pot avea efecte adverse semnificative. Detalii despre ele puteti citi aici.

Cum poate fi prevenit carcinomul bazocelular?

Desi tratabile, cea mai importanta arma impotriva CBC o reprezinta prevenirea aparitiei tumorii, de la bun inceput. Iata cateva obiceiuri bune, care ar trebui sa faca parte din rutina zilnica a fiecaruia:

  • Evita expunerea excesiva la soare si stai la umbra in special in mijlocul zilei (intre 11:30-16:00)
  • Evita arsurile solare
  • Fugi de solar si de lampile de bronzare artificiala
  • Foloseste o crema de fotoprotectie cu spectru larg (UVA și UVB) si factor de protecţie (SPF) inalt, de cel putin 30
  • Autoexamineaza-ti pielea o data pe luna
  • Mergi cel putin o data pe an la dermatolog pentru o examinare amanuntita a pielii (sau IDP = inspectie dermatologica periodica 🙂 )

Daca am avut carcinom bazocelular, la ce sa ma astept in viitor?

CBC este relativ usor de tratat daca este depistat in faza incipienta. Cu cat tumora a crescut mai mult, cu atat tratamentul va fi mai complicat.

Daca nu este descoperit si tratat, se extinde si poate sa distruga totul in jur, inclusiv ochii, buzele, nasul sau urechile, putand cauza mutilari si desfigurari importante.

Carcinomul bazocelular nu este un cancer banal si nu se vindecă de la sine!

Pot sa va spun aceste lucruri din experienta mea personala, dupa ce am tratat mii de astfel de tumori. Acest cancer se extinde. Mai repede sau mai incet, dar continuu. Cu cat este depistat si tratat mai devreme, cu atat recuperarea va fi mai usoara, si consecintele mai putin grave.

Riscul de recidive

Persoanele care au avut deja un CBC, au un risc crescut de a dezvolta un al doilea CBC, in primii 3 ani.

Prin urmare consultatiile regulate la dermatolog trebuie sa va intre in obicei. In functie de cativa factori, medicul dermatolog va stabili la ce intervale trebuie sa mergeti la control si cum trebuie va supravegheati pielea intre controalele medicale.

Programeaza-ma acum!

Programeaza-te astazi la o consultatie si recupereaza sanatatea pielii tale!