Venectaziile si varicele

vene varicoase venectaziile picioare

Ce sunt venectaziile?

Venectaziile („spider veins”) nu prezinta un pericol pentru starea generala de sanatate, insa pot produce o durere surda la nivelul membrelor inferioare dupa perioade indelungate de stat in picioare si indica debutul insuficientei venoasa.

Ele pot fi considerate al doilea stadiu ale bolii venoase (Stadiul C1 din clasificarea CEAP). Boala venoasa este cronica, lent evolutiva si in timp produce modificari ireversibile ale sistemului circulator venos. Manifestarile apar cel mai ales de la nivelul membrelor inferioare.

Ce trebuie sa stiti despre ele?

Cauza venectaziilor este multifactoriala. Mostenirea genetica, sarcina, traumatismele, inaintarea in varsta, agresiunea solara/actinica si unii factori hormonali ar fi factorii principali implicati in aparitia acestei afectiuni. Peste 40% dintre femei au o anumita forma de vene varicoase, inclusiv venectazii. Incidenta insuficientei venoase cronice creste o data cu inaintarea in varsta, drept dovada aprox. 80% din femei dezvolta o forma sau alta de insuficienta venoasa pana la varsta de 80 ani. Procentul femeilor ce au venectazii este ceva mai mare decat cel al barbatilor cu aceasta afectiune.

Ce sa faceti daca aveti venectazii?

Venectaziile si venele varicoase (varicele) tind sa para, la prima vedere, doar o problema estetica. Acestea pot insa duce la complicatii cum ar fi oboseala la nivelul picioarelor, crampe nocturne, edeme (umflaturi) sau prurit (mancarimi). Daca ai deja unul sau mai multe din aceste simptome, e momentul sa-i faci o vizita medicului dermatolog.

Activitatea fizica zilnica este foarte importanta: mersul pe jos, pe bicicleta si inotul contribuie la bunastarea circulatiei sangelui la nivelul membrelor inferioare si previn „baltirea” sangelui in venele dilatate. Reducerea greutatii corporale elimina acea presiune excesiva exercitata asupra picioarelor, reducand vizibilitatea venectaziilor.

Purtarea ciorapilor elastici de compresie (ciorapi medicinali) cumparati din farmacii asigura distributia egala a presiunii la nivelul picioarelor, gambelor si coapselor, astfel incat sangele este directionat inapoi catre inima.

Este foarte important ca ciorapii sa fie recomandati de catre dermatolog sau chirurg vascular. Recomandarea survine unei ecografii Doppler vascular (venos si arterial), deoarece atat marimea (obtinuta prin masurarea gambei sau coapsei) cat si gradul de compresie trebuie stabilit in functie de stadiul bolii venoase in care va regasiti.

Un scenariu in care sunt contraindicati ciorapii elastici este cel in care se asociaza si un grad de insuficienta arteriala, caz in care ciorapii de compresie ar putea restrictiona si mai mult circulatia la nivelul membrelor afectate, creand astfel probleme mai mari.

Ce sa nu faceti daca aveti venectazii?

Se spune ca de cand omul a inceput sa stea pe scaun, a inceput sa aiba si varice. Trebuie sa evitati pe cat posibil statul in picioare pe loc, sau pe scaun cu picioarele atarnate. Mentinerea unei pozitii de ortostatism (in picioare) sau sezut pentru perioade indelungate de timp creste presiunea in venele membrelor inferioare. Este indicata schimbarea pozitiei corpului la fiecare 30 minute pentru a creste fluxul sanguin. Oricum corpul nostru face asta in mod automat, dar bine ar fi sa si realizam importanta gestului.

De asemenea va recomand exercitii de incordare a muschilor gambei. Mai ales celor care stau asezate mult timp la birou, in timpul calatoriilor lungi cu masina sau avionul.

Nu expuneti membrele inferioare la temperaturi inalte deoarece baile fierbinti, jaccuzi fierbinte, sauna, vor duce la dilatarea suplimentara a venectaziilor si varicelor si vor favoriza „baltirea” sangelui in vene.

Nu va lasati pacaliti de reclame la anumite produse, deoarece unele dintre ele pot fi inselatoare. Desi tentante la prima vedere, acele tratamente „miraculoase” pot fi ineficiente.

Nu purtati imbracaminte stramta in jurul taliei si membrelor inferioare deoarece acestea pot „sugruma” circulatia sangelui si in timp pot duce la venectazii sau vene varicoase.

In cazul in care suferiti de venectazii sau vene varicoase nu ezitati sa va adresati medicului dermatolog pentru o consultatie. Exista mai multe optiuni de tratament in functie de gravitatea problemei (de la tratament medicamentos pana la scleroterapie injectabila sau laser) si alegerea investigatiilor si tratamentului potrivit incepe printr-o simpla programare.

Programeaza-ma acum!

Programeaza-te astazi la o consultatie si recupereaza sanatatea pielii tale!