fbpx

11 sfaturi practice pentru ingrijirea unui ulcer de gamba

Timp de lectura: 4 minute

Ulcerul de gamba, desi nu pare, este o problema foarte frecventa si de multe ori dificil de tratat. Am pregatit acest material in special pentru cei care se se confrunta personal cu aceasta problema, dar si pentru cei care ingrijesc o persoana cu ulcer de gamba. Gasiti mai jos 11 sfaturi practice, menite sa va ajute sa treceti cu bine peste aceasta incercare.

 1. Puteti imbraca ciorapii elastici imediat dupa ce va ridicati din pat si ii puteti scoate inainte sa va asezati in pat, seara.  Daca nu puteti tolera ciorapi elastici toata ziua, ii puteti scoate ceva mai devreme fata de ora de culcare. Daca nu ii tolerati decat cateva ore insa, trebuie verificata marimea ciorapilor. Este posibil ca ei sa fie mai mici decat aveti dumneavoastra nevoie si, o data cu gasirea masurii potrivite sa ii puteti purta intreaga zi.
 1. Faceti dus inaintea schimbarii pansamentelor pentru un ulcer de gamba. Daca trebuie sa faceti dus cu pansamentul pe loc, folositi folii de protectie sau pansamente rezistente la apa. Daca ulcerele de gamaba de mari dimensiuni trebuie protejate la dus, un ulcer de gamba de mici dimensiuni poate sa ia contact direct cu apa si sapun, prin urmare il puteti spala normal, la dus. 
ingrijire ulcer de gamba
 1. Incaltamintea: vara incercati sa purtati sandale deschise iar iarna incaltaminte cu un calapod mai lat (nu cu varf ascutit sau tocuri prea inalte, in niciun caz incaltaminte care strange sau bate in vreun loc). 
 2. Este foarte posibil ca medicul sa va recomande terapie de compresie (ciorapi elastici) pentru intreaga viata. Incercati mai multe tipuri de ciorapi puteti pana cand gasiti unii care sa se adapteze nevoilor si conformatiei dumneavoastra. Dupa ce va veti obisnui cu ciorapii elastici si veti vedea cat de benefici sunt, nu veti mai vrea sa renuntati la ei.
 3. Dispozitivele de incaltat si scos ciorapi elastici pot fi de mare ajutor.
 1. Ciorapii elastici de compresie pot fi spalati zilnici. Stoarceti ciorapii elastici intr-un prosop ca sa nu-i deteriorati. Agatati intr-un loc bine ventilat, acestia se vor usca pana a doua zi dimineata. 
 2. Nu abandonati tratamentul! Cu tratament corect si perseverenta, majoritatea ulcerelor de gamba se pot vindeca. 
 3. Durerea: desi nu in toate cazurile poate fi indepartata in totalitate, in toate cazurile durerea poate fi ameliorata. Vorbiti cu medicul dumneavoastra despre durerile provocate de ulcerul de gamba.
 1. Ulcerul gambei si/sau al piciorului este predispus la recurente. Cautati-va ciorapi elastici de compresie potriviti si asigurati-va ca va descurcati sa ii imbracati si sa ii scoateti singuri. Este demonstrat stiitific ca purtarea corecta a ciorapilor elastici previne aparitia unui ulcer de gamba.
 2. Cereti medicului dumneavoastra dermatolog sfaturi in ceea ce priveste ingrijirea zilnica a pielii (emoliente, creme cu medicament, etc) si nu neglijati acest aspect.
 1. Examinati-va gambele si picioarele zilnic si aratati orice leziune noua unui medic dermatolog. Autoexaminarea periodica va poate scapa de multe neplaceri in viitor.

Nu in ultimul rand, vreau sa stiti ca nu sunteti singuri in lupta impotriva unui ulcer de gamba. Nu ezitati sa contactati un medic dermatolog. Acesta va va examina si va concepe un plan de tratament pe termen lung, astfel incat dumneavoastra sa va recapatati calitatea vietii.

Programeaza-ma acum!

Programeaza-te astazi la o consultatie si recupereaza sanatatea pielii tale!