Xantelasme ?
Cea mai comuna forma clinica a xantoamelor se numesc xantelasme. Asadar, sa aflam ce sunt xantoamele. Xantoamele sunt acumulari de grasime in macrofagele (un tip de celula) din piele. Mult mai rar, aceste depozite pot sa apara subcutanat (xantoame sub piele).
Deci xantelasmele nu sunt acumulari de grasime (tesut adipos) sau „depozite de colesterol”, ci aglomerari de celule care au inglobat colesterol.
La cine apar ?
Xantoamele apar cel mai des la cei cu dereglari a metabolismului grasimilor (dislipidemii) si la cei cu histiocitoza. Apar mai des la adulti dar pot fi afectati si copiii cu istoric de hiper-colesterolemie in familie.
De ce apar „depozitele de colesterol” ?
Dislipidemiile ce asociaza xantoame se impart in primare si secundare.
Dislipidemii primare
- Hiper-colesterolemia familiala
- Dislipidemie mixta (hiper-lipoproteinemia tip III)
- Hiper-trigliceridemia (hiper-lipoproteinemia tip I, IV si V)
- Xantomatoza cerebro-tendinoasa
Dislipidemii secundare
- Obezitate
- Diabet zaharat si rezistenta la insulina
- Boli hepatice
- Boli renale (sdr. nefrotic)
- Unele medicamente:
- estrogeni
- Tamoxifen
- Retinoizi orali (Roaccutane, Sotret)
- Prednison
- Ciclosporina
Cum arata xantelasmele ?
Dupa cum spuneam, xantelasmele sunt cea mai frecventa forma a xantoamelor. Leziunile sunt plane si localizate la nivelul cantusului medial al pleoapei superioare. Cu toate acestea, pot fi afectate simetric atat pleoapa superioara cat si cea inferioara.
Caracteristic pentru xantelasme:
- Incep ca o mica papula (ridicatura) care se mareste treptat in cateva luni/ani
- Devin macule/papule/placi moi, de culoare galbena sau galben-oranj
- pot sa apara desi nivelul grasimilor din sange este normal (paradoxal)
Xantelasmele pot provoca complicatii ?
Xantoamele sunt de obicei un semn al dislipidemiilor. Prin urmare, asociaza toate complicatiile tulburarilor metabolismului grasimilor inclusiv boli cardio-vasculare si pancreatita.
Xantelasmele sunt un factor predictor independent pentru boala ischemica cardiaca, separat de dislipidemie.
Diagnosticul de xantelasme
Datorita aspectului lor caracteristic, diagnosticul de xantelasme este clinic (examinare directa, la consult). Daca exista vreun dubiu, atunci pot sa apelez la o biopsie virtuala neinvaziva sau chiar la o biopsie cutanata clasica.
Ambele proceduri imi arata, in mod caracteristic, prezenta de macrofage (celulele de mai devreme) pline cu lipide (grasimi) la nivelul dermului.
Orice investigatii suplimentare au rolul de a identifica o problema inca nedescoperita si includ:
- Profil lipidic
- Teste functionale hepatice, renale si tiroidiene
- Glucoza serica a jeun
Tratament xantelasme
Xantelasmele se pot diminua daca sunt asociate cu hipercolesterolemie si aceasta este tratata cu succes. De cele mai multe ori insa este nevoie de tratament interventional.
Tratamentele disponibile pentru xantelasme includ:
- Electrodesicatie
- Ablatie prin radiofrecventa de 4Mhz
- Vaporizare cu laser CO2/Nd:YAG/Er:YAG
- Crioterapie
- Aplicatii locale de acid TCA
- Excizie chirurgicala
De-a lungul timpului am auzit enorm de multe tratamente naturiste pentru xantelasme si xantoame. De la usturoi, mir, ulei de ricin, frunze de varza, etc. Ce pot sa va spun este ca nu cunosc aceste tratamente, nu stiu daca sunt cu adevarat eficiente sau nu si prin urmare nici nu pot sa vi le recomand.
Tehnica mea pentru tratarea xantelasmelor, pe care o si recomand, este indepartarea depozitelor de colesterol (adica a depozitelor de macrofage, pardon) prin radiofrecventa de 4Mhz sau prin electrodesicatie.
La ce sa se astepte cei cu xantelasme?
Importanta xantelasmelor nu este doar estetica. Diagnosticul xantelasmelor poate fi primul pas spre descoperirea unei boli ascunse (dislipidemii) care, in timp, poate provoca complicatii devastatoare. Prognosticul celor cu xantelasme depinde deci de managementul dereglarilor de metabolism lipidic.