12 semne ca ati putea suferi de diabet zaharat

Diabetul zaharat (DZ) poate afecta multiple organe, printre care si pielea. Daca observati unul sau mai multe din semnele de mai jos (semne de diabet zaharat) pe pielea dumneavoastra este momentul sa discutati cu medicul diabetolog sau dermatolog pentru ca ati putea suferi de diabet zaharat.

1. Zone de piele rosie, galbena sau maronie

Afectiunea incepe cu aparitia de mici papule (ridicaturi ale pielii care se simt la trecerea cu mana peste ele) care seamana cu niste “cosuri”. Pe masura ce evolueaza, aceste papule se transforma in placi indurate si pielea in aceste zone se ingroasa. Placile pot fi rosii, galbene sau maronii. Acestea pot fi insotite de:

> aspect stralucitor ca de portelan al pielii inconjuratoare;
> vase de sange superficiale vizibile;
> prurit (mancarimi) sau durere;
> leziunile pot sa evolueze in cicluri de activitate si inactivitate.

necrobioza lipoidica pielea in diabet zaharat gamba
Necrobioza lipoidica gamba – Imagine de Warfieldian (Own work) [CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons

Aceasta afectiune se numeste necrobioza lipoidica si desi este inofensiva, pe termen lung poate provoca diverse complicatii. Aparitia necrobiozei lipoidice ar trebui sa determine pe oricine sa:

> ia in considerare posibilitatea ca ar putea suferi de diabet zaharat;
> urmeze pasii necesari pentru diagnosticare diabetului zaharat;
> faca eforturi sa controleze valorile glicemiei in cazul in care a fost deja diagnosticat cu DZ.

2. Zone de piele inchise la culoare, catifelate la atingere

acanthosis nigricans axila pielea in diabet zaharat
Acanthosis nigricans axila – Imagine de Madhero88 [CC BY-SA 3.0, CC BY-SA 3.0 or CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons

Aparitia unei zone sau benzi de piele catifelata la atingere si inchisa la culoare pe gat, in axile, inghinal sau oriunde altundeva poate fi un indiciu ca glicemiile dumneavoastra sunt foarte mari. Denumirea acestei afectiuni este acanthosis nigricans si este un semn de pre-diabet.

3. Piele dura, ingrosata

Aparitia de piele dura, ingrosata pe degetele de la maini sau picioare se numeste scleroza digitala. Pe dorsul mainilor pielea capata un aspect ceros si miscarile degetelor pot deveni dificile. Semnele se pot extinde la nivelul antebratelor si bratelor, la nivelul toracelui, umerilor, gatului si chiar si la nivelul fetei.

In cazuri rare apare ingrosarea pielii de la nivelul genunchilor, gleznelor si coatelor, afectand astfel mobilitatea articulatiilor si miscarile pacientilor (nu mai pot indrepta piciorul sau indoi bratul). Zonele de piele ingrosata au aproape intotdeauna un aspect de “coaja de portocala”.

Aceasta afectiune cutanata apare de obicei la persoanele care sufera deja de alte complicatii ale diabetului sau al caror tratament este ineficient, fiind in acelasi timp un semne de diabet zaharat.

Un mai bun control al DZ poate aduce cu sine si o ameliorare a ingrosarii tegumentelor. Pacientii cu aceasta problema pot de asemenea beneficia de fizioterapie pentru redobandirea mobilitatii articulatiilor.

4. Aparitia de vezicule sau bule (basici) pe piele

Desi este un fenomen rar, pe pielea persoanelor care sufera de diabet zaharat pot sa apara spontan vezicule sau bule. Acestea pot fi mari sau mici, unice sau multiple, grupate sau diseminate. Cele mai frecvente zone de aparitie a acestora sunt mainile, picioarele, coapsele, gambele si antebratele. Aspectul acestor bule este asemanator cu cel al bulelor ce apar dupa arsuri, cu exceptia faptului ca nu exista durere. Denumirea medicala a acestei afectiuni este bullosis diabeticorum sau “bulele diabeticilor”.

5. Infectii ale pielii

Persoanele care sufera de diabet au o predispozitie crescuta la infectii cutanate. Semnele uzuale ale unei infectii cutanate sunt:

> edem (tumefactie), temperatura locala crescuta si durere;
> eruptie eritematoasa (rosie) cu vezicule, piele uscata cu scuame, secretii albe “branzoase”.

Aceste infectii cutanate se pot dezvolta oriunde pe corp inclusiv intre degetele de la picioare, in jurul uneia sau mai multor unghii de la maini sau picioare, sau la nivelul scalpului. Infectiile cutanate frecvente si recidivante pot fi primele semne de diabet zaharat.

Daca observati unul sau mai multe din semnele de mai sus adresati-va medicului dermatolog pentru diagnostic si tratament, intrucat o infectie cutanata netratata la timp va poate aduce neplaceri mult mai mari.

6. Rani deschise sau ulceratii tegumentare

Doua dintre consecintele pe termen lung a glicemiilor crescute sunt slabirea circulatiei sanguine si afectarea fibrelor nervoase. Afectarea vasculara si nervoasa (angiopatie si neuropatie diabetica) interfera cu procesul normal de vindecare al ranilor. Aceste fenomene se pot observa cel mai bine la nivelul picioarelor. O rana la nivelul picioarelor unei persoane diabetice care nu da semne de vindecare se numeste ulcer diabetic.

ulcer diabetic picior pielea in diabet zaharat
Ulcer diabetic – Imagine de Jonathan Moore [CC BY 3.0], via Wikimedia Commons

Cereti ajutor medicului dermatolog daca observati o rana deschisa care nu are tendinta spre vindecare. Ulcerele diabetice lasate netratate pot determina complicatii serioase (inclusiv aparitia de carcinom spinocelular).

7. Dermopatia diabetica

Destul de frecventa printre diabetici este aparitia de zone/linii deprimate (scobite) in pielea ce acopera gambele la nivelul tibiilor. Denumirea medicala a acestei afectiuni este de dermopatie diabetica. Mai rar aceasta poate sa apara la nivelul bratelor, coapselor sau trunchiului. In zonele deprimate pielea capata o culoare maronie, nefiind insotita de alte manifestari. Datorita acestor manifestari clinice, dermopatia diabetica este frecvent confundata de pacienti cu “petele de varsta”. Semnele dermopatiei diabetice se pot ameliora spontan in aprox. 2 ani sau pot deveni permanente.

8. Eruptii cutanate eritematoase

La diabetici pot sa apara eruptii cutanate formate din mici papule galbene-rosii care seamana cu niste “cosuri”. Acestea apar de obicei pe fese, coapse, plica cotului sau in spatele genunchilor. Indiferent de zona de aparitie, acestea sunt sensibile la atingere si uneori pruriginoase. Denumirea medicala a acestui fenomen este xantomatoza eruptiva.

9. Papule si placi eritematoase

Asocierea acestei afectiuni cu diabetul este controversata avand in vedere ca majoritatea persoanelor care sufera de granulom inelar nu asociaza diabet zaharat. Concluziile unui studiu au aratat ca persoanele diabetice dezvolta leziuni de granulom inelar pe zone tegumentare extinse, leziuni ce au o evolutie ondulanta de ameliorare-agravare. Un alt studiu sugereaza ca persoanele ce prezinta granulom inelar cu evolutie ondulanta trebuie investigate pentru prezenta DZ.

10. Piele foarte uscata, pruriginoasa

Prezenta diabetului predispune la uscaciunea pielii, in parte datorita glicemiilor crescute. Afectarea circulatiei sanguine sau o infectie cutanata (la randul lor semne de diabet zaharat) pot de asemenea sa contribuie la uscaciunea exagerata a tegumentelor. De multe ori apar si mancarimi pe tegumentele afectate. Sigur, aceasta nu este singura cauza pentru mancarimi de piele, de aceea ele trebuie investigate de catre medicul dermatolog.

Daca si dupa obtinerea unui control foarte bun al valorilor glicemiilor pielea este inca uscata, adresati-va medicului dermatolog pentru un plan de ingrijire personalizat, adaptat nevoilor dumneavoastra.

 11. Pete galbui la nivelul pleoapelor sau in jurul ochilor

xantelasme pleoape piele periocular piele in diabet
Xantelasme – Imagine de Klaus D. Peter, Gummersbach, Germany (Own work) [CC BY 3.0 de], via Wikimedia Commons

Aceste leziuni cutanate galbui apar in jurul ochilor persoanelor cu un nivel de colesterol sanguin crescut si pot reprezenta si un semn de diabet zaharat slab controlat. Denumirea medicala a acestor pete este de xantelasme si reprezinta chiar depuneri de “grasime” (colesterol) in piele. Desi absolut benigne, xantelasmele pot fi extrem de inestetice, mai ales avand in vedere tendinta lor de extindere progresiva.

12. Papiloame si fibroame moi

Foarte multe persoane au papiloame sau fibroame moi. Desi nu prezinta niciun pericol, prezenta lor in numar mare poate fi un indiciu de rezistenta la insulina sau prezenta diabetului zaharat tip 2. Cauzele de aparitie a papiloamelor si fibroamelor moi sunt un subiect controversat despre care puteti afla mai multe aici: tratamentul papiloamelor.

Acestea sunt doar o parte din complicatiile cutanate ale diabetului zaharat. Majoritatea acestor afectiuni sunt inofensive insa, in asociere cu diabetul ele pot deveni in timp reale probleme. In urma unei consultatii la medicul dermatolog majoritatea complicatiilor cutanate ale diabetului zaharat pot fi diagnosticate si tratate cu succes.

Bibliografie

Duff M, Demidova O, et al. “Cutaneous manifestations of diabetes mellitus.” Clinical Diabetes. 2015;33:40-8.
Kalus AA, Chien AJ, et al. “Diabetes mellitus and other endocrine disorders.” In: Wolff K, Goldsmith LA, et al. Fitzpatrick’s Dermatology in General Medicine (seventh edition). McGraw Hill Medical, New York, 2008:1461-70.
Cohen Sabban, EN. “Cutaneous manifestations of diabetes mellitus from A to Z.” Focus session presented at: 74th Annual Meeting of the American Academy of Dermatology; March 4-8, 2016; Washington DC.
Yosipovitch G, Loh KC, et al. “Medical pearl: Scleroderma-like skin changes in patients with diabetes mellitus.” J Am Acad Dermatol. 2003;48:109-11.
McKinley-Grant L, Warnick M, et al. “Cutaneous manifestations of systemic disease.” In: Kelly AP and Taylor S. Dermatology for Skin of Color. (first edition). The McGraw-Hill Companies, Inc. China, 2009:481-4.
Morgan AJ and Schwartz RA. “Diabetic dermopathy: A subtle sign with grave implications.” J Am Acad Dermatol. 2008;58:447-51.

Programeaza-ma acum!

Programeaza-te astazi la o consultatie in cabinet sau ONLINE si recupereaza sanatatea pielii tale!