fbpx

Verucile (negii) virale

Ce sunt verucile virale?

Verucile (negii) sunt tumorete benigne ale pielii si mucoaselor, extrem de frecvent intalnite in practica dermatologica. Ele se datoreaza infectiei locale a tegumentelor cu virusul HPV (human papillomavirus).

Se cunosc pana in momentul de fata peste 150 de subtipuri de HPV, acestea provocand o varietate de manifestari la nivelul pielii si mucoaselor.

La cine si cand apar verucile ?

Verucile sau negii afecteaza cel mai des copiii de varsta scolara, dar pot sa apara la orice varsta.

Aceste leziuni sunt mai numeroase si mai persistente la persoanele imunosupresate: pacientii in tratamente cu medicatie imunosupresoare (azathioprina, ciclosporina, MTX, etc) sau cu infectie HIV/SIDA.

La acesti pacienti verucile persista sau reapar chiar si dupa un tratament corect efectuat.

De ce apar verucile ?

Infectia cu virus HPV se transmite prin contact interpersonal direct piele-pe-piele sau prin auto-inoculare (traumatizarea verucilor deja existente prin grataj/scarpinare si apoi insamantarea virusului in alte regiuni anatomice).

Perioada de incubatie este variabila si poate dura chiar si 12 luni in care persoana, desi infectata, nu prezinta nici un fel de leziuni pe piele sau simptomatologie.

Cum arata verucile virale ?

Verucile pot avea o suprafata dura, rugoasa, asemanatoare cunoscutelor si raspanditelor bataturi/calozitati.

Spre deosebire de bataturi insa, in interiorul verucilor de natura virala de pe palme si talpi se pot observa unul sau mai multe puncte negre care se datoreaza trombozei (blocarii cu cheaguri de sange) unor vase de sange foarte mici de la nivelul pielii.

In functie de aspectul clinic, regiunea anatomica pe care apar si subtipul de virus HPV, verucile pot avea mai multe forme clinice distincte, dupa cum urmeaza.

Verucile vulgare

veruca vulgara deget index piele neg negi veruci virale
By Klaus D. Peter, Wiehl, Germany (Own work) [CC BY 3.0 de (http://creativecommons.org/licenses/by/3.0/de/deed.en)], via Wikimedia Commons

Verucile vulgare apar de obicei pe dorsul degetelor de la maini sau picioare, in jurul unghiilor (cand pot fi urmate de deformarea unghiilor si sunt frecvent rezistente la tratament) si pe tegumentele genunchilor si au un aspect conopidiform.

Veruci plantare

veruci-plantare-hpv
Imagine de happyfeet34 via Flickr

Verucile plantare sunt dureroase la atingere si presiune, au suprafata relativ plana fiind caracterizate prin crestere in profunzime (ca un iceberg). Ele apar pe talpi, in zonele care ating cel mai des suprafatele de mers si pot fi usor confundate cu bataturile.

veruca plantara limfedem cronic picior
Veruca plantara si onicomicoza pe fond de limfedem cronic (imagine din arhiva personala)

Verucile plane

Dupa cum sugereaza si numele aceste leziuni au suprafata plana. Sunt de obicei numeroase si sunt inoculate prin barbierit sau grataj/scarpinat, distributia lor fiind caracteristic liniara (semn Köbner).

Veruci filiforme

veruci-filiforme-hpv
By Schweintechnik (Own work) [Public domain], via Wikimedia Commons
Veruca pleoapa inferioara (imagine din arhiva personala)

Aceste leziuni au o „tulpina”/tija care le ataseaza de tegument. Apar cel mai frecvent la nivelul fetei.

Verucile pe mucoase

veruci-mucoasa-orala-hpv
By GalliasM (Own work) [CC BY-SA 4.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)], via Wikimedia Commons

Verucile cavitatii orale apar la nivelul buzelor sau pe mucoasa bucala/jugala. O categorie speciala de veruci la nivelul mucoaselor sunt verucile ano-genitale, numite condiloame acuminate. Mai multe detalii despre acestea gasiti pe pagina dedicata venerologiei si infectiilor cu transmitere sexuala.

Pot exista complicatii ale verucilor virale ?

Foarte rar, verucile virale se pot transforma in carcinom verucos (o forma rara de cancer de piele). Carcinomul verucos este de fapt o forma de carcinom scuamocelular/spinocelular. Inafara de infectia HPV aparitia acestui cancer a mai fost asociata si cu fumatul si substantele chimice oncogene.

Diagnosticul in acest caz este confirmat histopatologic, printr-o biopsie cutanata. Tratamentul este in cele mai multe cazuri chirurgical, radioterapia fiind evitata deoarece poate declansa o forma anaplazica, agresiva, de carcinom scuamocelular.

Exista anumite subtipuri oncogene (cancerigene) de virus HPV care pot fi uneori agentii cauzatori ai condiloamelor si verucilor de la nivelul orofaringelui si sunt responsabile de neoplaziile intraepiteliale si invazive ale colului uterin, anusului, penisului si vulvei.

Cum aflu daca am veruci vulgare ?

Datorita aspectului lor clinic caracteristic si frecventei ridicate de aparitie diagnosticul se stabileste clinic, foarte rar fiind necesare teste diagnostice adjuvante.

In cazul necesitatii altor teste diagnostice se poate apela la dermatoscopie, care poate diferentia verucile virale de alte leziuni verucoase cum ar fi keratozele seboreice, calozitatile/bataturile sau unele forme de cancer de piele.

Alteori,  medicul dermatolog va poate propune o biopsie virtuala (care poate stabili cu precizie diagnosticul fara a fi invaziva – fara intepaturi, durere, sange sau pansamente) sau o biopsie cutanata in scop diagnostic sau chiar curativ, daca veruca este indepartata cu totul in cursul biopsierii (ex. biopsie punch).

Cum se trateaza verucile ?

Foarte multe persoane nu solicita asistenta medicala pentru verucile virale deoarece tratamentul poate fi mai incomod si neplacut decat verucile in sine. Totusi, verucile pot deveni dureroase si adesea au un aspect inestetic provocand jena pacientilor.

Pentru a le elimina definitiv, pe langa tratamentele interventionale este necesara stimularea sistemului imunitar propriu, astfel incat acesta sa atace virusul HPV.

Rabdarea si perseverenta sunt „ingrediente” esentiale in tratamentul verucilor virale !

Pentru detalii cu privire la tratamentul verucilor vizitati pagina dedicata acestuia.

Cum pot fi prevenite verucile ?

In prezent exista vaccinuri pentru preventia condiloamelor, insa acestea acopera doar anumite subtipuri de virus HPV (tulpinile oncogene, cele care pot produce leziuni cu potential malign). Totodata, sunt in curs de dezvoltare noi vaccinuri impotriva altor subtipuri de HPV.

Ce se intampla in timp cu verucile ?

Din nefericire, nici un tratament nu este 100% eficient pentru toti pacientii cu veruci. In cazul copiilor, aproximativ 50% dintre veruci dispar spontan dupa 6 luni de la aparitie si aproximativ 90% dispar la 2 ani de la debut.

Negii persista mai mult in cazul adultilor, la acestia avand in general tendinta la crestere a numarului si dimensiunilor leziunilor o data cu trecerea timpului.

Daca aveti un neg sau o batatura care nu mai trece, indiferent ce tratament ia-ti aplicat, contactati-ma pentru a stabili o programare in clinica sau solicitati o sedinta de consultanta online prin platforma de teledermatologie. Impreuna, putem vindeca chiar si verucile persistente de mai multi ani.

Programeaza-ma acum!

Programeaza-te astazi la o consultatie in cabinet sau ONLINE si recupereaza sanatatea pielii tale!