Despre PORI DILATATI si POREXIA

Poate va intrebati cu totii: Ce mai e si porexia?

Daca ti-ai petrecut o ora saptamana asta studiindu-ti porii in oglinda cu marire, si tu suferi de porexia. Da, i-au dat nume. Porexia este obsesia pentru pori. De la numar, dimensiune, faptul ca sunt tot timpul infundati …

Nu te speria. Nu esti singura! 

Citeste mai departe ca sa afli mai multe despre porii tai si urmareste si video-ul de mai jos.

Un studiu din 2015 sponsorizat de L’Oreal Paris, a aratat ca 45% dintre femei si-ar micsora porii si o treime din ele sunt mai deranjate de dimensiunea porilor decat de riduri.

Porii dilatati reprezinta o problema foarte des intalnita de mine si colegii mei in cabinet si care se asociaza si cu alte modificari de structura a pielii. Realitatea este ca tot mai multi pacienti sunt preocupati de pori. Adica incidenta porexia va creste. Mergem mai departe sa aflam de ce apar totusi porii dilatati.

De ce apar porii dilatati?

Sunt 3 mari cauze pentru aparitia porilor dilatati: 

  1. Secretia crescuta de sebum
  2. Elasticitatea scazuta a tesutului din jurul porilor (!!!colagen!!!)
  3. Volum crescut al firului de par

Alti factori importanti implicati in dilatarea porilor sunt: 

Mi se maresc porii pe masura ce imbatranesc?

Studiile au aratat ca porii sunt un factor predictiv pentru skin aging, stabilind chiar o corelatie intre dimensiunea porilor si severitatea ridurilor.

Deci prevenirea porilor dilatati este echivalenta cu prevenirea imbatranirii pielii!

Invers, porii curați și neobservabili arata imbatranirea mai lenta a pielii.

Un punct demn de mentionat: porii sunt influentati de hormonii feminini. Un studiu descrie cresterea in dimensiuni a porilor in timpul ovulatiei, cel mai probabil datorita actiunii progesteronului asupra glandelor sebacee. 

Solutii pentru porii dilatati

Bun, bun… si CE PUTEM FACE CONCRET?

Nu cred ca mai trebuie sa spun ca nu exista vreo solutie MAGICA pentru porii dilatati. Cremele, tratamentele de salon, etc, desi pot ameliora temporar aspectul porilor dilatati dar nu ii pot in niciun caz micsora permanent.

Stim insa ca sebumul si elasticitatea pielii sunt influentate de dieta, life style si skin care. Poate te intrebi care este cel mai bun skin care pentru pori mariti ? Aici intervine abordarea individualizata si rutinele create de catre medicul dermatolog.

E important sa tii minte ca, datorita schimbarii dimensiunilor porilor si a caracterului  dinamic al factorilor implicati este necesar ca lifestyle-ul, skincare-ul si tratamentele dermato-estetice sa aiba si ele un caracter dinamic, adaptat nevoilor de moment a pielii tale.

Programeaza-ma acum!

Programeaza-te astazi la o consultatie in cabinet sau ONLINE si recupereaza sanatatea pielii tale!