Venerologie

Organele genitale sunt atat tinta cat si calea de transmitere a bolilor cu transmitere sexuala (singura preocupare in venerologie), afectiuni care pot avea un impact profund negativ asupra starii generale de sanatate. Cei mai frecventi agenti cu transmitere sexuala sunt virusul HIV, virusurile hepatitice B si C (HVB, HVC), virusurile herpetice (HSV 1 si 2), virusul HPV (cu toate serotipurile sale), sifilisul (Treponema pallidum), gonoreea si Chlamydia. Cele mai comune manifestari ale acestor agenti la nivelul organelor genitale, atat la barbat cat si la femeie, sunt:
> infectiile herpetice (HSV 1 si HSV 2)
> condiloamele ano-genitale
> gonoreea
> sifilisul

Infectia cutaneo-mucoasa cu virusuri herpetice

Infectia herpetica este o infectie virala cu virusurile HSV 1 si/sau 2 care se localizeaza cel mai des in regiunea oro-faciala dar si a organelor genitale. Este cunoscut faptul ca HSV tip 1 „prefera” regiunea oro-faciala, in timp ce HSV 2 se intalneste de obicei la nivelul organelor genitale, insa nu exista o regula stricta in acest sens, fiecare din cele 2 serotipuri putandu-se intalni in ambele zone. La inceputul infectiei virusul intra in celulele pielii si se introduce in nucleul lor, pentru ca mai apoi sa se cantoneze la nivelul celulelor nervoase si ramane in stare latenta in ganglionul nervos senzitiv. Particularitatea acestui virus este reprezentata de faptul ca infectia poate ramane asimptomatica pentru o perioada lunga de timp (uneori ani de zile).

La un moment dat are loc o reactivare a virusului care poate fi asimptomatica (excretie de virus fara manifestari) cand boala se poate transmite in absenta semnelor pe piele sau recurenta simptomatica cand apar mici vezicule, grupate „in buchete” pe un fundal rosu-eritematos, insotite de senzatie de arsura-intepatura si care se sparg usor, lichidul continut de ele fiind bogat in virus herpetic, in acest moment boala transmitandu-se cu usurinta prin contact sexual. Dupa spargerea veziculelor pe piele raman mici ulceratii care se vindeca fara cicatrici. Aceste doua posibilitati de reactivare pot fi periodice si se pot repeta pe parcursul mai multor ani, la intervale de timp diferite.

Condiloamele

Condiloamele ano-genitale (veruci sau negi genitali) sunt leziuni benigne foarte des intalnite. Ele sunt provocate de infectia cu virusul HPV (Human Papilloma virus) si apar deopotriva la femei si barbati. Familia virusurilor HPV este foarte numeroasa (cu peste 100 de membri), unele serotipuri determinand negii/verucile obisnuiti (pe maini si palme, talpi) si unele determinand leziuni precanceroase sau chiar cancere de col uterin, vagin, anus si penis. Condiloamele, desi sunt leziuni externe benigne asociaza in aprox. 30% din cazuri leziuni cu potential canceros la nivelul colului uterin, motiv pentru care se recomanda asocierea unui examen ginecologic la femei.

Condiloamele acuminate pot avea diferite aspecte: mici excrescente ca o creasta de cocos, roz sau de culoarea pielii, asimptomatice, care cresc si se inmultesc o data cu trecerea timpului sau pot arata ca mici „alunite” muriforme (ca fructele de padure) de culoarea pielii dar cel mai des maronii spre negre cu aceeasi tendinta de inmultire si sangereaza usor la epilarea/traumatizarea  zonelor afectate.

Aproximativ 2/3 din pacientii ce au un singur contact sexual cu o persoana ce prezinta condiloame acuminate la nivel genital se vor infecta la randul lor cu virusul HPV. Aceasta contagiozitate ridicata explica si statisticile conform carora aproximativ 30% (aprox. 1 din 3) din adultii activi sexual sunt infectati HPV. Manifestarile clinice apar la un interval de aprox. 3-6 luni dupa contactul sexual infectant dar virusul ramane in stare latenta luni sau chiar ani de zile. Dupa aparitia leziunilor exista si posibilitatea ca acestea sa regreseze si sa dispara spontan, insa evolutia in lipsa unui tratament adecvat este in general cu extinderea lor atat ca numar cat si ca dimensiuni.

Sifilisul

sifilis avansat imagine desen arhiva

Sifilis avansat – Imagine de [CC BY 4.0], via Wikimedia Commons

Sifilisul este o boala infectioasa bacteriana provocata de o spirocheta numita Treponema Pallidum, al carui diagnostic nu este usor datorita variabilitatii foarte mari a leziunilor cutanate si mucoase. Boala se transmite prin contact sexual dar si materno-fetal (transmitele verticala). Boala are mai multe stadii de evolutie cu manifestari clinice cutaneo-mucoase si generale diferite in functie de stadiu. Dupa o anumita perioada de timp, in lipsa tratamentului, semnele de la nivelul pielii pot disparea insa raman „urmele” bolii in analizele de sange. In cazul in care sifilisul nu a fost diagnosticat in primul an de evolutie, boala intra in stadiul de sifilis tertiar care de multe ori produce complicatii oftalmologice, cardiologice si neurologice.

Gonoreea

Gonoreea sau blenoragia reprezinta o infectie bacteriana cu transmitere sexuala provocata de gonococ (Neisseria gonorrhea). Desi afecteaza in mod egal ambele sexe, boala produce simptomatologie cel mai des la barbati. La barbati tabloul clinic consta dintr-o secretie uretrala purulenta galben-verzuie ce se asociaza cu senzatie de arsura/usturime la urinat, iar la femei apare o secretie vaginala neobisnuita asociata cu durere pelvina. In urma unui diagnostic corect tratamentul este relativ simplu si in vasta majoritate a cazurilor curativ insa, lasata netratata boala se poate extinde dincolo de organele genitale si poate avea un puternic ecou general cu afectarea articulatiilor si a sistemului cardio-vascular.

Pentru a evita neplacerile si complicatiile locale dar si generale provocate de infectiile cu transmitere sexuala este nevoie de un tratament corect si precoce ce poate fi stabilit doar in urma unui consult de specialitate. Deoarece majoritatea infectiilor cu transmitere sexuala odata diagnosticate pot fi tratate relativ simplu, nu ezitati sa ma contactati pentru o programare care va poate readuce linistea si somnul fara de griji.

PROGRAMARE!