- Ce este psoriazisul ?
- La cine si cand apare psoriazisul ?
- Care sunt cauzele psoriazisului ?
- Cum arata psoriazisul ?
- Care sunt formele de psoriazis ?
- Care sunt factorii agravanti pentru psoriazis ?
- Care sunt afectiunile care se asociaza cu psoriazisul ?
- Cum se stabileste diagnosticul de psoriazis ?
- Evaluarea pacientului cu psoriazis
- Exista tratament pentru psoriazis ?
Ce este psoriazisul ?
Psoriazisul este o afectiune inflamatorie cronica, caracterizata prin aparitia pe tegumente de placi (zone de piele ingrosata, indurata) bine delimitate de pielea inconjuratoare, rosii si acoperite de scuame (coji groase) albe care atunci cand sunt indepartate sangereaza usor.
Clasificarile didactice includ mai multe subtipuri de psoriazis.
La cine si cand apare psoriazisul ?
Statisticile la nivel mondial arata ca intre 2-4% dintre barbati si femei sunt afectati de psoriazis. Afectiunea poate sa apara la orice varsta, inclusiv in copilarie, cu doua varfuri de prevalenta maxima: intre 15-25 ani si intre 50 si 60 de ani.
Psoriazisul persista pe tot parcursul vietii, cu evolutie ondulanta cu perioade de activitate si perioade de acalmie. Rasa caucaziana este cea mai predispusa la psoriazis, insa afectiunea poate sa apara la orice rasa. Aproximativ unul din trei pacienti cu psoriazis au si alt membru al familiei care este afectat.
Care sunt cauzele psoriazisului ?
Psoriazisul are o etiologie multifactoriala, partial determinata genetic, clasificata in categoria afectiunilor inflamatorii imun-mediate. Factorul genetic are o importanta crescuta deoarece: stabileste predispozitia unei persoane pentru a face psoriazis, influenteaza forma clinica de psoriazis si raspunsul la tratament. O multitudine de studii incrimineaza HLA-Cw6 ca fiind asociat cu psoriazisul cu debut precoce (debut inainte de varsta de 35 ani) si cu psoriazisul gutat.
Explicatia pentru aspectul clinic al leziunilor de psoriazis se regaseste in patogenia afectiunii (doar partial elucidata): implicarea a multipli factori imuni si citokine inflamatorii (proteine mesager) cum ar fi IL1-bet si TNF-alfa, calea Th17 si citokina IL17A.
Din etiopatogenia bolii retinem faptul ca in psoriazis turnover-ul epidermic (intervalul de timp in care se genereaza „o noua piele”) este puternic accelerat fata de normal (aprox. 30 zile), tocmai de aici rezultand acele scuame inestetice care acopera leziunile de psoriazis.
Cum arata psoriazisul ?
Leziunile de psoriazis sunt in mod obisnuit placi (zone de piele ingrosata, palpabila) simetrice (stanga-dreapta corpului), rosii, cu scuame pe suprafata si marginile bine delimitate.
Scuamele (cojitele de pe suprafata) sunt de un alb-argintiu, leziunile din pliurile pielii (inghinal, submamar, interfesier, etc) par lucioase datorita umezelii. Zonele unde apare de obicei psoriazisul sunt: scalp, coate si genunchi, dar leziunile pot sa apara oriunde pe corp.
Fara tratament, placile de psoriazis au rareori tendinta la disparitie spontana.
Care sunt formele de psoriazis ?
Anumite caracterisitici impart afectiunea in categorii pentru a putea indruma cursul investigatiilor si tratamentului. Ca in majoritatea bolilor, impartirea in categorii este mai mult didactica, in practica curenta observandu-se foarte des suprapuneri a doua sau chiar mai multe categorii la un singur pacient.
Tipuri de psoriazis dupa aspectul clinic
Psoriazis gutat acut post-streptococic. Papule (leziuni mici si ridicate, palpabile) rosii, raspandite pe tot corpul, aparute in legatura cu o infectie cel mai frecvent in sfera ORL (amigdalita, laringita, otita, sinuzita, etc).
Psoriazis in placi (mici). De obicei varsta de debut este inaintata (pacienti trecuti de 50 de ani), diametrul leziunilor fiind de obicei sub 3 cm.
Psoriazis in placi cronic. Afectiunea este in mod obisnuit persistenta si rezistenta la tratament, leziunile au un diametru de peste 3 cm afectand cel mai des coatele, genunchii si zona lombo-sacrata. In aceasta forma boala poate imbraca mai multe grade de severitate.
Psoriazis in placi instabil. Caracterizat prin extinderea rapida a leziunilor existente sau aparitia de placi noi intr-un timp relativ scurt, prezenta fenomenului Köebner (aparitia de noi leziuni pe locurile traumatizate prin zgariere, lovire, ardere, chirurgie, etc). Are de cele mai multe ori ca agent declasator: o infectie, stresul psiho-emotional, unele medicamente sau sindromul de intrerupere la un medicament/drog.
Psoriazisul inversat. Afecteaza in mod caracteristic pliurile pielii si organele genitale. Leziunile sunt netede, catifelate si lucioase (datorita umezelii caracteristice acestor regiuni anatomice). Leziunile sunt colonizate in majoritatea cazurilor de levuri de Candida albicans.
Psoriazis al scalpului. De foarte multe ori scalpul este prima si uneori unica localizare a psoriazisului.
Tipuri speciale de psoriazis
Sebo-psoriazisul. Este considerat o suprapunere intre dermatita seboreica si psoriazis. Afecteaza in mod curent scalpul, fata, urechile si toracele anterior, leziunile fiind intotdeauna colonizate cu Malassezia furfur, o ciuperca care se gaseste in mod obisnuit pe tegumentele majoritatii adultilor, responsabila si pentru afectiunea numita Pitiriazis versicolor.
Psoriazisul palmo-plantar. Afecteaza dupa cum ii spune si numele palmele si talpile si se manifesta prin ingrosarea exagerata a pielii la acest nivel, precum si aparitia de fisuri adanci si dureroase.
Pustuloza palmo-plantara. Pe palme si talpi apar vezicule dureroase, pline cu un lichid tulbure asemanator puroiului. In timp acestea se sparg si lasa in urma adevarate rani. Aceasta este o forma speciala de psoriazis, deosebit de dificil de controlat terapeutic.
Psoriazisul unghial. Afecteaza unghiile (cel mai frecvent de la maini, dar posibil si picioare) si determina pitting unghial (mici „gaurele” punctiforme in suprafata lamei unghiale, vizibile mai ales intr-o lumina tangentiala), onicoliza (desprinderea lamei unghiale de patul unghial), ingalbenirea unghiei si formarea de santuri transversale in lama unghiala. Se asociaza de obicei cu afectarea articulatiilor denumita artrita psoriazica.
Psoriazisul eritrodermic (rar). Reprezinta afectarea a peste 90% din suprafata corpului si poate fi sau nu precedat de o alta forma de psoriazis. Exista atat forme acute cat si forme cronice. Datorita gravitatii acestei forme de prezentare sanatatea generala poate fi pusa in pericol si pacientul poate avea: probleme de termoreglare (mentinerea constanta a temperaturii corpului), dezechilibre electrolitice (ale sarurilor din sange), anemie, hipoproteinemie (datorita pierderii mari de proteine prin scuamele care se detaseaza) si chiar insuficienta cardiaca.
Care sunt factorii agravanti pentru psoriazis ?
Desi lista nu este exhaustiva, iata cei mai comuni factori agravanti pentru psoriazis si de care trebuie neaparat sa va feriti:
- Infectiile streptococice amigdaliene si nu numai
- Traumatismele: taieturi, dermabrazii (julituri), arsuri fizice si chimice, arsuri solare
- La 10% dintre pacienti expunerea la soare agraveaza psoriazisul (in marea majoritate a cazurilor soarele amelioreaza leziunile de psoriazis, fototerapia fiind chiar indicata)
- Obezitatea (sau sindromul metabolic, diabetul)
- Fumatul (fumatul agraveaza intotdeauna psoriazisul si pacientii fumatori sunt mai rezistenti la tratament)
- Consumul excesiv de alcool
- Evenimentele stresante si situatiile conflictuale
- Unele medicamente: litiu, beta-blocante, antimalarice, AINS (ibuprofen, naproxen, diclofenac, etc)
Care sunt afectiunile care se asociaza cu psoriazisul ?
- Artrita inflamatorie (artrita psoriazica) si spondilartropatia (afectarea coloanei vertebrale; apare la aprox. 40% din pacientii cu debut precoce al afectiunii)
- Uveita (inflamatie oculara)
- Boala celiaca (celiachie)
- Sindromul metabolic: obezitate, hipertensiune arteriala, dislipidemie, boli cardio-vasculare
- Guta
- Diabetul zaharat tip 2
Cum se stabileste diagnosticul de psoriazis ?
De cele mai multe ori diagnosticul de psoriazis este usor de stabilit doar pe aspectul clinic al leziunilor si anamnezei. In cazurile in care exista indoieli asupra diagnosticului sau pentru a exclude alte patologii care pot avea o expresie clinica asemanatoare se poate apela la inflamoscopie (dermatoscopia leziunilor) sau la biopsia cutanata, o procedura simpla, accesibila si extrem de eficienta ce poate fi practicata chiar in cabinetul medicului dermatolog. (Afla mai multe despre biopsierea pielii dand click aici)
Avem acum posibilitatea de a confirma sau exclude diagnosticul de psoriazis prin biopsie virtuala. Biopsia virtuala este complet ne-invaziva (deci nedureroasa, fara anestezie, taieturi si cicatrici), rapida (rezultatul se elibereaza pe loc, ca la ecografie) si poate fi efectuata la orice varsta si indiferent de ce alte probleme de sanatate are pacientul (implanturi dentare, proteze de sold/genunchi/umar, alergii, etc).
Evaluarea pacientului cu psoriazis
Dupa stabilirea diagnosticului de psoriazis este necesara o evaluare a starii globale de sanatate fizica si mentala printr-o anamneza (istoric personal) riguroasa, examinare clinica atenta, urmarind impactul pe care afectiunea il are asupra calitatii vietii dumneavoastra si bineinteles a eventualelor comorbiditati (afectiuni deja prezente, independente sau legate de psoriazis).
Evaluarea nu este completa fara efectuarea catorva analize de sange. In urma acestei evaluari medicul dermatolog poate determina severitatea afectiunii si poate, ghidat de mai multi parametri sa stabileasca schema optima de tratament pentru dumneavoastra.
Exista tratament pentru psoriazis ?
Fiind o afectiune cronica, fara potential de vindecare totala, extrem de multe resurse au fost alocate la nivel global pentru dezvoltarea de tratamente cat mai eficiente in lupta impotriva psoriazisului. Drept urmare, exista un intreg arsenal terapeutic la indemana dermatologului.
Sfaturi generale. Exista beneficii reale in oprirea fumatului, evitarea consumului de alcool si mentinerea unei greutati corporale ideale. Pacientii cu psoriazis sunt sfatuiti sa aiba un stil de viata cat mai disciplinat, evitand pe cat posibil stresul neuro-psihic si emotional.
Tratamente topice
Sunt eficiente in forma moderata a afectiunii, tipul de tratament fiind ales in functie de localizarea anatomica, extinderea leziunilor si severitatea psoriazisului. Ele cuprind:
- Emoliente (baza oricarei terapii de intretinere)
- Preparate cu gudron
- Acid salicilic
- Analogi de vitamina D (calcipotriol)
- Dermatocorticoizi din diferite clase
- Inhibitori de calcineurina
- Fototerapie (UVA, UVB, PUVA)
Psoriazisul moderat-sever necesita tratamente sistemice si/sau fototerapie. Cele mai utilizate tratamente sunt:
- Methotrexat
- Ciclosporina
- Acitretin
Urmatoarele medicamente sunt mai rar utilizate in tratamentul psoriazisului:
- Micofenolat mofetil
- Hidroxiuree
- Azatioprina
- 6-mercaptopurina
- Corticoizii sistemici (Prednison, Medrol) sunt de evitat datorita rebound-ului (agravare a bolii) agresiv si a efectelor adverse asociate.
Terapiile biologice
Cele mai moderne si eficiente tratamente impotriva psoriazisului in momentul de fata sunt fara indoiala terapiile biologice. Acestea sunt tratamente „tintite” pe una (sau mai multe) din verigile patogenice ale afectiunii.
Ele se pot prescrie de catre dermatologi in cadrul programului national pentru psoriazis, fiind insa rezervate pentru pacientii cu boala severa si rezistenta la orice alte tratamente. Acest lucru se datoreaza in principal costului ridicat al acestor produse, efectele lor secundare fiind comparabile cu cele ale celorlalte produse cu administrare sistemica.
Trend-ul actual este spre dezvoltarea de terapii biologice noi, mai eficiente si cu cat mai putine efecte adverse. Terapiile biologice actuale in psoriazis includ, fara a fi limitate la:
- Preparate anti-TNF-alfa (Infliximab, Adalimumab, Etanercept)
- Antagonisti ai IL-12/23 (Ustekinumab)
- Antagonisti ai IL-17 (Secukinumab)
- Inhibitori de fosfodiesteraza 4 (Apremilast)
Pentru detalii suplimentare, diagnostic de second-opinion, planuri de tratament personalizate, consiliere cu privire la preventia recaderilor acestei afectiuni contactati-ma utilizand unul din butoanele de mai jos.