Dermatoscopia

Dermatoscopia (microscopie de suprafata) este o metoda non-invaziva de diagnostic (in special) al leziunilor pigmentare si nu numai, care, in mainile unui clinician experimentat creste foarte mult sansele unui diagnostic corect. Metoda poate fi considerata o „prelungire a privirii medicului”, avand in vedere ca, utilizand dermatoscopia, dermatologul „vede” la aproximativ 1,5 mm in profunzimea pielii dumneavoastra. Dermatoscopia s-a dovedit atat de eficienta incat, in unele tari, medicii de familie urmeaza cursuri de dermatoscopie, in scopul imbunatatirii screening-ului pentru cancerele de piele.

Exista doua mari tipuri tehnice de dermatoscopie: de contact (intre placa dermatoscopului si suprafata leziunii se foloseste un ulei de imersie, solutie alcoolica sau gel de ecografie) sau fara contact (cu sau fara lumina polarizata). Instrumentul medical numit dermatoscop este alcatuit dintr-un sistem de lentile cu marire de 10-20x, este echipat cu o sursa de lumina proprie si este folosit in cazul dermatoscopiei de contact impreuna cu o substanta de imersie, care are rolul eliminarii reflexiilor luminii de la nivelul stratului cornos al pielii. Pigmentul leziunii este perceput ca avand culori diferite (negru, brun, bej, albastru) in functie de adancimea la care se gaseste. De asemenea cu ajutorul dermatoscopiei pot fi analizate si leziuni inflamatorii (inflamoscopie) dar si leziuni ale unghiilor (onicoscopie) sau parului (tricoscopie).

Dermatoscopia digitala (video-dermatoscopia) presupune inregistrarea imaginilor produse de dermatoscop in memoria unui calculator si astfel permitand transferul lor prin Internet, lucru important pentru urmarirea periodica a pacientului, pentru o consultatie de tip second-opinion cat si pentru compararea lor ulterioara.

In ceea ce priveste aspectul dermatoscopic al unei leziuni se urmaresc atat arhitectura globala a leziunii cat si eventualele asimetrii, prezenta sau absenta pigmentului melanic, prezenta, tipul si distributia vaselor de sange (vascularizatia). In urma dermatoscopiei leziunea fie primeste indicatie chirurgicala, fie de urmarire, cu intervale diferite de timp (la 3, 6 sau 12 luni) stabilite de medicul dermatolog in fiecare caz in parte. Deoarece folosesc tehnici de captare a imaginilor de ultima generatie (dermatoscop Heine Delta 20T si aparate digitale Nikon pentru captare, stocare si urmarire) calitatea imaginilor obtinute este ireprosabila, pastrandu-se si cele mai mici detalii pentru o analiza completa.

TBSE (total body skin examination) reprezinta metoda prin care sunt verificate toate alunitele unei persoane si in urma careia se alcatuieste o „harta” clinico-dermatoscopica a acestora (mole-mapping). Aceasta metoda este utila mai ales in cazul persoanelor cu sindromul nevilor atipici, ce necesita controale periodice pentru toata viata.

Alte situatii in care „mole-mapping”-ul este util sunt:
  • persoane cu foarte multe alunite (peste 50 – 100 de alunite);
  • nevi pe toracele posterior, dificil de urmarit direct de catre pacient;
  • istoric personal de cancer de piele (mai ales melanom cutanat);
  • istoric familial de melanom cutanat;
  • numeroase alunite si piele deschisa la culoare ce a suferit arsuri solare severe;
  • persoane ingrijorate in privinta anumitor alunite (datorita unor schimbari recente ale aspectului lor);

Pacientul este cel mai in masura sa aprecieze daca o leziune pigmentara si-a modificat sau nu caracterisiticile, „tiparul” nevilor fiind o trasatura observata zilnic doar de el.

In cadrul procedurii de dermatoscopie (este valabil pentru orice procedura care implica fotografiere si/sau filmarea) vi se va cere sa semnati un consimtamant informat, prin care sa confirmati ca sunteti de acord cu fotografierea si stocarea imaginilor intr-o baza de date, precum si faptul ca ati inteles importanta urmaririi in cazul unor anumite leziuni ce pot pune probleme.

Cateva exemple de imagini dermatoscopice pentru diferite leziuni:

imagine dermatoscopica keratoza seboreica femeie frunte piele dermatoscop dermatoscopie

Keratoza seboreica pigmentata - imagine din arhiva personala

keratoza veruca seboreica dermatoscopie piele sageti

Keratoza seboreica - imagine din arhiva personala

nev pigmentar alunita papilomatos piele dermatoscopie

Nev papilomatos - imagine din arhiva personala

carcinom bazocelular dermatoscopie piele tegument tumora

Carcinom bazocelular - imagine din arhiva personala

carcinom bazocelular imagine dermatoscopie

Carcinom bazocelular - imagine din arhiva personala

carcinom bazocelular imagine dermatoscopie

Carcinom bazocelular periocular - imagine din arhiva personala

melanom nodular imagine macro

Melanom nodular la nivelul fetei - imagine din arhiva personala

melanom cutanat nodular imagine dermatoscopie regresie

Melanom nodular cu regresie - imagine din arhiva personala

melanom cutanat nodular imagine nodul dermatoscopie

Melanom nodular - nodul - imagine din arhiva personala

Distribuiti si pe

Shares