Dermatita seboreica, o afectiune cutanata cronica

Ce este dermatita seboreica ?

Dermatita seboreica (DS) este o forma de eczema cronic-recidivanta foarte des intalnita, ce afecteaza in principal scalpul si fata. Exista atat forme de dermatita seboreica infantile cat si forme ale adultilor.

Matreata (pitiriazis capitis sau pitiriazis simplex) este o forma ne-inflamatorie de dermatita seboreica. Matreata are un aspect diferit fata de DS a scalpului, cu scuame furfuracee (foarte fine) ce se desprind de pe scalpul aparent normal sau usor eritematos, in timp ce in DS scalpul este roz-rosu, scuamele fiind mai groase, galbui si cu un aspect „grasos” (asa-zisa „matreata grasa„).

Care sunt cauzele dermatitei seboreice ?

Cauzele aparitiei dermatitei seboreice nu sunt complet cunoscute. Se banuieste ca aceasta este asociata cu proliferarea excesiva a diverselor specii de Malassezia (M. globosa, M. restricta, M. sympodialis, M. furfur, M. sloofiae – ciuperci comensale sub forma de spori). Produsii de metabolism/excretie (malassezin, indole-3-carbaledhyde) ai acestor ciuperci ce colonizeaza in mod obisnuit tegumentele si radicalii de oxigen ar produce o reactie inflamatorie la nivelul pielii si diferitele forme clinice depind de variabilitatea functiei de bariera a pielii, de altfel o caracteristica individuala.

Secretia crescuta de lipaze si fosfolipaze (sunt enzime) din DS duce la formarea de acid oleic care afecteaza functia de bariera a pielii provocand descuamarea scalpului cu aparitia cojitelor.

Catepsina S si histamina sunt implicate in aparitia pruritului (mancarimilor) in zonele afectate de dermatita seboreica.

In urma cercetarilor se pare ca stresul neuropsihic si emotional nu este doar un factor agravant, ci si unul din factorii declansatori ai afectiunii. De asemenea, este bine cunoscut  faptul ca anumite alimente (dulciurile concentrate, sucurile dulci, fructele confiate, substantele neuro-excitante, alimentele cu un continut ridicat de iod, laptele si produsele lactate, condimentele) si unele medicamente cresc in mod semnificativ productia de sebum la nivelul pielii, factor favorizant pentru aparitia bolii.

La cine si cand apare dermatita seboreica ?

Dermatita seboreica infantila afecteaza sugarii cu varste sub 3 luni (comparativ cu dermatita atopica, vezi aici) si se trece de la sine in jurul varstei de 6-12 luni. Forma adultului debuteaza de obicei spre sfarsitul adolescentei, avand cea mai mare prevalenta la adultii tineri si varstnici. Boala este mai frecventa la barbati decat la femei. Urmatorii factori sunt asociati cu forme severe de dermatita seboreica:

  • hiperseboreea
  • tendinta familiala pentru DS sau istoric familial de psoriazis
  • imunosupresie: transplant de organe, infectie cu virusul HIV, afectiuni anergizante (care scad imunitatea), etc.
  • afectiuni neuro-psihiatrice: boala Parkinson, diskinezie tardiva, depresie, etc.

Cum se manifesta dermatita seboreica ?

Dermatita seboreica infantila apare in mod caracteristic pe scalp (cruste difuze, groase si grasoase), in plica cotului si plicile inghinale (o forma de „dermatita de scutec”). Afectiunea nu este foarte pruriginoasa, copilul deseori nu pare deranjat de eruptie, chiar si atunci cand aceasta este generalizata.

seboree dermatita seboreica fata barbat
DS a fetei – Imagine de Roymishali (Own work) [GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html) or CC BY-SA 3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], via Wikimedia Commons

Forma adultului afecteaza scalpul (foarte des linia de insertie a parului), fata (santurile nazo-labiale, glabela, retroauricular, pavilion auricular, barba si la nivelul sprancenelor) si toracele superior. Caracteristicile cele mai frecvent intalnite sunt:

  • agravare in timpul sezonului rece (toamna, iarna) si ameliorare vara cu expunerea la soare
  • prurit de intensitate scazuta
  • ten mixt
  • placi scuamoase slab delimitate la nivelul scalpului
  • blefarita: pleoape rosii cu scuame fine, furfuracee
  • rash axilar, submamar, in plicile inghinale si ano-genital
  • foliculita superficiala (foliculi pilosi inflamati) la nivelul obrajilor si trunchiului superior

Cum se stabileste diagnosticul de dermatita seboreica?

Diagnosticul de DS se stabileste de cele mai multe ori doar dupa aspectul clinic si anamneza (analiza comportamentului eruptiei in timp). Deoarece Malassezia este o ciuperca comensala a tegumentelor (se gaseste in mod obisnuit pe piele), prezenta acesteia la analiza microscopica a raclajului de pe piele nu este diagnostica. In cazuri dificile medicul dermatolog va poate propune efectuarea unei biopsii cutanate, mai ales cand eruptia se afla la nivelul fetei, pentru a exclude alte afectiuni mai grave ce pot mima DS (lupusul cutanat, dermatomiozita, etc).

Exista mai nou varianta unei biopsii virtuale, complet neinvazive si nedureroase, prin intermediul careia pot sa diferentiez dermatita seboreica de lupus, dermatomiozita si rozacee (cuperoza). Mai multe detalii despre aceasta tehnica aici.

In ce consta tratamentul dermatitei seboreice ?

Arsenalul de tratament este bogat si tratamentul se stabileste discriminand intre zonele afectate, gradul de severitate si durata afectiunii, tratamente anterior efectuate si efectele lor, varsta si sexul pacientului. Asadar, tratamentul este ales impreuna cu medicul dermatolog tinand cont de mai multi factori, inclusiv de stilul de viata al pacientului.

Masurile generale de tratament cuprind:

  • sampoane si geluri de dus cu ketoconazol, ciclopirox, sulfura de seleniu, zinc pyrithiona, acid salicilic
  • utilizarea de geluri de curatare fara sapun, de tip syndet, pentru tenul seboreic/gras
  • preparate topice cu antifungice (creme, geluri, solutii)
  • tratamente imunomodulatoare aplicate local (inhibitori de calcineurina, derivati de vitamina D – calcipotriol)
  • NOU: sertaconazolul pare sa fie deosebit de eficient in tratamentul DS (indisponibil in Romania, momentan)

Pentru mai multe informatii despre dermatita seboreica si tratamentul acesteia va astept la o consultatie.

Programeaza-ma acum!

Programeaza-te astazi la o consultatie si recupereaza sanatatea pielii tale!