Viteza de cresterea parului difera in functie de zona corpului. Rata de crestere zilnica a parului de pe scalp este de aproximativ 0,4 mm. La femei, parul de pe scalp si cel de pe corp creste mai repede, respectiv mai incet, comparativ cu barbatii.
Activitatea foliculilor pilosi („radacinile” firelor de par) este intermitenta, ciclica.
Faza de activitate a foliculilor, numita si anagen, dureaza 3 ani sau mai mult. Faza de repaus, numita si telogen, dureaza in medie 3 luni. Faza de tranzitie, numita catagen, are o durata medie de 3 saptamani.
In orice moment, 84% din foliculuii pilosi ai scalpului se afla in faza de anagen, 14% sunt in telogen si intre 1-5% sunt in catagen. Stiind ca scalpul uman detine aproximativ 100.000 de fire de par, nu mai este surprinzator numarul de fire de par care sunt pierdute zilnic (intre 60-100).
Daca te confrunti cu o problema de cadere a parului nu ezita sa ceri ajutorul medicului dermatolog.
Chiar daca in multe cazuri aceasta problema poate fi temporara, in anumite situatii ea nu se rezolva spontan si poate duce la pierderi semnificative, uneori fara posibilitatea recuperarii complete.
Medicul dermatolog te poate ajuta sa identifici cauza caderii parului. Mai mult, poate chiar restabili „echilibrul” ciclului cresterii firelor de par.