Fotoprotectia – Moda sau Necesitate ?

Printre principalele beneficii ale expunerii la soare se numara cresterea secretiei de serotonina (deci o stare de bine) si sinteza de vitamina D. Pana aici pare ca nu am avea neaparat nevoie de fotoprotectie, nu?

Efectele sale negative asupra pielii însă, sunt cu mult mai multe pornind de la:

Dermatohelioza sau cum va arata pielea celor care se expun necontrolat la soare (imagine din arhiva personala)

Masurile de fotoprotectie sunt deci actiuni de care veti beneficia in viitor, cu bataie lunga.

Celulele care alcatuiesc cea mai mare parte din pielea umana se numesc keratinocite. Ele sunt asezate in straturi, ca niste caramizi, care alcatuiesc un perete: epidermul. Epidermul este peretele care protejeaza tot ce e mai sensibil la interior: vase de sange, glande, nervi, colagen, etc.

In miile de ani de evolutie, pielea noastra a ajuns sa se protejeze de soare instinctiv, la nivel celular. Acele keratinocite au deasupra nucleului (care contine informatia genetica – ADN) un parasolar facut din melanina (pigmentul care ne coloreaza pielea).

Putem spune deci ca pana si celulele pielii poarta o palarie pe cap pentru a se proteja de soare. Uite cum arata keratinocitele cu palaria lor de melanina:

Ce masuri de fotoprotectie exista?

Din nefericire nu toate cremele ce se gasesc in super/hiper-market-uri sunt la fel de active in lupta impotriva ultravioletelor. Va recomand folosirea cremelor de protecţie solară de tip ecran solar, eficiente atât împotriva razelor ultraviolete A cât şi B, aceastea putand fi gasite foarte usor in farmacii.

In prezent exista numeroase forme de fotoprotectie: crema, emulsie, spray foarte usor de aplicat, unele fiind chiar invizibile pe piele. Acestea se aplică în mod corect cu 15 minute înainte de expunerea la soare şi din 2 în 2 ore în condiţii de soare direct.

La plajă, reaplicati fotoprotectia de fiecare dată când iesiti din apă. Nu lăsaţi copiii la soare fără creme de fotoprotectie şi mai ales nu la orele prânzului, deoarece este demonstrat faptul că arsurile solare în copilărie duc la apariţia de cancere de piele la vârsta adultă [1,2,3].  

De fapt, nu lasati copiii in soare la orele pranzului, punct!

Nu uitaţi că soarele este cel mai agresiv în apă sau în apropierea apei şi între orele 10 dimineaţa şi 4 după-amiaza. De asemenea, nu va recomand frecventarea solarelor/saloanelor „de bronzat”. Sunt deja suficiente dovezi care leaga solarul de melanom cutanat.

Bronzul nu reprezinta un semn de sanatate a pielii ci semnifica o agresiune semnificativa asupra ei. Expusa neprotejat si dintr-o data la soare, pielea incearca sa se apere prin productia de melanina. Stiti parasolarele de mai sus? Producand melanina ca sa apere celulele, pielea se inchide la culoare. Se bronzeaza.

arsura solara spate barbat piele ultraviolete fotoprotectie
Stigmatele unei arsuri solare

Reamintesc tuturor că nu există bronz sănătos, poate doar frumos. Nu uitati deci de fotoprotectie!

Exista atat de multe mituri legate de bronzare… nu le luati in seama si intrebati dermatologul cum stau cu adevarat lucrurile.

Alegerea cremei de fotoprotectie depinde de fototipul personal, de tipul de piele, de diferitele intolerante personale. Cel mai bine ar fi sa iti întrebi medicul dermatolog  ce cremă de fotoprotectie ti se potriveşte. Pielea ta conteaza! Fii responsabil!

Bibliografie

1. Tripp, Mary K. et al. Correlates of Sun Protection and Sunburn in Children of Melanoma Survivors. American Journal of Preventive Medicine , Volume 51 , Issue 3 , e77 – e85
2. Awareness of sunburn in childhood, use of sunbeds and change of moles in Denmark, Northern Ireland, Norway and Sweden Senada Hajdarevic, Line Hvidberg, Yulan Lin, Conan Donnelly, Anna Gavin,Magdalena Lagerlund, Anette F. Pedersen, Birgit H. Rasmussen, Sara Runesdotter,Peter Vedsted, Carol Tishelman The European Journal of Public Health Feb 2016, 26 (1) 29-35; DOI:10.1093/eurpub/ckv112
3. Christine L. Behrens, Camilla Thorgaard, Anja Philip, and Joan Bentzen. Sunburn in children and adolescents: associations with parents’ behaviour and attitudesScand J Public Health May 2013 41: 302-310, first published on February 7, 2013 doi:10.1177/1403494813476158

Programeaza-ma acum!

Programeaza-te astazi la o consultatie si recupereaza sanatatea pielii tale!