fbpx

Cancerele de piele

Cancerele de piele pot sa apara oricand si oriunde pe suprafata pielii sau mucoaselor (si chiar sub unghii), chiar daca unele forme au o predilectie pentru anumite zone. Este de asemenea important de stiut ca exista mai multe forme diferite de cancer de piele si ca nu toate intra in categoria „o alunita care s-a schimbat”. O alta problema este aceea ca exista foarte multe mituri ce inconjoara subiectul.

cancer de piele malign - cancerele de piele

Datorită creşterii în ultima perioadă a frecvenţei cancerelor de piele este recomandată în primul rând autoexaminarea periodică, mai ales a zonelor expuse frecvent la soare: faţa, gâtul, urechile, dosul mâinilor dar şi gambelor şi braţelor.

Trebuie să urmăriţi aluniţele, pistruiii sau petele pentru modificări de mărime, culoare, supuraţie sau sângerare, noduli, mâncărimi, durere sau sensibilitate. Dacă apar unul sau mai multe dintre aceste semne este momentul să solicitaţi o consultaţie de urgenţă. Majoritatea cancerelor de piele răspund foarte bine la tratament dacă sunt descoperite la început.

Vestea buna este ca in acest moment exista suficiente metode de diagnostic atat neinvazive (dermatoscopia, microscopia confocala de reflectanta sau biopsia virtuala/optica) cat si invazive (biopsia cutanata) astfel incat un cancer de piele sa fie descoperit si tratat la timp.

Carcinomul bazocelular

carcinom epiteliom bazocelular bazaliom piele tegument clavicula - cancer de piele malign - cancerele de piele
Carcinom bazocelular nodulo-ulcerativ (foto arhiva personala)

Este cel mai frecvent cancer de piele (si cel mai frecvent cancer la om), având o crestere lenta și metastazare extreme de rara, dar cu risc crescut de recidive locale. In ultimii ani incidenta sa a crescut substantial, cu impact major asupra sistemelor medicale din intreaga lume. Rata crescuta de cazuri nou-aparute poate fi explicata prin expunerea excesiva la radiatiile UV, la poluantii aerogeni si carcinogenii chimici, prin bronzarea atat la plaja cat si in saloanele de bronzare (in special la tineri) si imunosupresie.

Carcinomul bazocelular apare frecvent pe zone expuse la soare, cel mai des la nivelul capului si gatului, dar si pe trunchi si extremitati. In prezent nu exista inca o abordare terapeutica standardizata a carcinomului bazocelular. Medicul dermatolog poate oferi pacientilor numeroase metode terapeutice atat chirurgicale cat si medicale, in functie de marimea, localizarea, numarul si tipul tumorilor si starea de sanatate generala individuala. Cheia diminuarii incidentei carcinomului bazocelular pe termen lung o reprezinta strategiile de preventie, fie ca este vorba despre tumori aparute de novo (pe piele anterior normala ca aspect), fie recidive tumorale. Aceste strategii includ: limitarea expunerii la radiatiile UV, utilizarea corecta a cremelor de fotoprotectie, restrictii asupra dispozitivelor de bronzare artificiala (solare) si campanii eficiente de screening.

Un cancer de piele poate fi evident, ca cele din imaginile de mai jos:

Sau poate fi, in ochii neantrenati ai unei persoane fara legatura cu domeniul medical, ceva cu aspect inofensiv – ca cele din imaginile de mai jos:

Aveţi risc crescut de a dezvolta un cancer de piele dacă:

auto-examinarea autoexaminarea pielii pacientului in oglinda - cancer de piele malign - cancerele de piele
  • aveţi pielea albă sau pistruiată care se înroşeşte si se arde la soare,
  • aveti ochii albaştri sau verzi,
  • aveti părul roşcat sau blond,
  • cineva din familie a avut cancer de piele,
  • aveţi expunere îndelungată la soare, profesională sau recreativă,
  • aţi avut arsuri solare repetate în copilărie.

Acestea se aplica in general pentru cancerul de piele cunoscut sub numele de melanom cutanat, dar unele sunt valabile si pentru carcinoamele keratinocitare (cancerele de piele nemelanocitare).

Carcinomul spinocelular (sau scuamocelular) poate avea forme intermediare, cunoscute sub numele de keratoacantoame.

Cele mai bune metode de prevenţie a cancerelor de piele sunt evitarea soarelui şi folosirea cremelor de fotoprotecţie de tip ecran solar, eficiente atat impotriva radiatiilor ultraviolete UVA cat si UVB.

Programeaza-ma acum!

Programeaza-te astazi la o consultatie si recupereaza sanatatea pielii tale!