Cancerele de piele

cancer de piele malignDatorită creşterii în ultima perioadă a frecvenţei cancerelor de piele este recomandată în primul rând autoexaminarea periodică, mai ales a zonelor expuse frecvent la soare: faţa, gâtul, urechile, dosul mâinilor dar şi gambelor şi braţelor.

Trebuie să urmăriţi aluniţele, pistruiii sau petele pentru modificări de mărime, culoare, supuraţie sau sângerare, noduli, mâncărimi, durere sau sensibilitate. Dacă apar unul sau mai multe dintre aceste semne este momentul să solicitaţi o consultaţie de urgenţă. Majoritatea cancerelor de piele răspund foarte bine la tratament dacă sunt descoperite la început.

Carcinomul bazocelular,

carcinom epiteliom bazocelular bazaliom piele tegument clavicula

Carcinom bazocelular nodulo-ulcerativ (foto arhiva personala)

reprezinta cel mai frecvent cancer de piele (si cel mai frecvent cancer la om), având o crestere lenta și metastazare extreme de rara, dar cu risc crescut de recidive locale. In ultimii ani incidenta sa a crescut substantial, cu impact major asupra sistemelor medicale din intreaga lume. Rata crescuta de cazuri nou-aparute poate fi explicata prin expunerea excesiva la radiatiile UV, la poluantii aerogeni si carcinogenii chimici, prin bronzarea atat la plaja cat si in saloanele de bronzare (in special la tineri) si imunosupresie. Carcinomul bazocelular apare frecvent pe zone expuse la soare, cel mai des la nivelul capului si gatului, dar si pe trunchi si extremitati. In prezent nu exista inca o abordare terapeutica standardizata a carcinomului bazocelular. Medicul dermatolog poate oferi pacientilor numeroase metode terapeutice atat chirurgicale cat si medicale, in functie de marimea, localizarea, numarul si tipul tumorilor. Cheia diminuarii incidentei carcinomului bazocelular pe termen lung o reprezinta strategiile de preventie, fie ca este vorba despre tumori aparute de novo (pe piele anterior normala ca aspect), fie recidive tumorale. Aceste strategii includ: limitarea expunerii la radiatiile UV, utilizarea corecta a cremelor de fotoprotectie, restrictii asupra dispozitivelor de bronzare artificiala (solare) si campanii eficiente de screening.

Carcinom bazocelular superficial torace posterior clinic macroscopic

Carcinom bazocelular superficial torace posterior - imagine din arhiva personala

Imagine clinica melanom cutanat clinic obraz drept

Melanom cutanat nodular pre-auricular drept - imagine din arhiva personala

Aveţi risc crescut de a dezvolta un cancer de piele dacă:autoexaminarea piele pacient cancer de piele nevi alunite
  • aveţi pielea albă sau pistruiată care se înroşeşte si se arde la soare,
  • aveti ochii albaştri sau verzi,
  • aveti părul roşcat sau blond,
  • cineva din familie a avut cancer de piele,
  • aveţi expunere îndelungată la soare, profesională sau recreativă,
  • aţi avut arsuri solare repetate în copilărie.

Cele mai bune metode de prevenţie a cancerelor de piele sunt evitarea soarelui şi folosirea cremelor de fotoprotecţie de tip ecran solar, eficiente atat impotriva radiatiilor ultraviolete UVA cat si UVB.

Distribuiti si pe