Denumirea de intertrigo (dermatita intertriginoasa) descrie o afectare a pliurilor de flexie ale pielii (retroauricular, pliurile gatului, axile, submamar, abdominal, inghinal, interfesier, interdigital).
Termenul generic de intertrigo incadreaza orice iritatie, dermatita sau infectie ce apare in pliurile pielii, cu afectarea uneia sau mai multor zone simultan.
La cine si cand apare intertrigo?
Atat femeile cat si barbatii de orice varsta pot fi afectati de intertrigo. Apare indeosebi la varste foarte tinere sau la varstnici pe fond de imunitate scazuta, imobilizare si/sau incontinenta (urinara sau fecala).
Aceasta afectiune este mai frecventa la persoanele supraponderale sau obeze (sindrom metabolic), avand ca factori favorizanti predispozitia genetica, hiperhidroza (transpiratia excesiva), caldura, maceratia, frecarea tegumentelor si lipsa de circulatie a aerului in aceste zone.
Intertrigo este o problema frecventa, adesea recurenta, la pacientii cu diabet zaharat.
Cum se manifesta intertrigo?
In ceea ce priveste debutul acestei afectiuni, aceasta poate fi:
- acuta (aparuta recent, de cateva zile)
- recurenta (multiple episoade acute cu vindecare si perioade cu piele normala sau aproape normala)
- cronica (persista de mai mult de 6 saptamani, uneori in ciuda tratamentului).
Cauzele dicteaza evolutia si manifestarile afectiunii.
Zonele afectate sunt inflamate, rosii, macerate, fisurate si pacientii resimt o senzatie marcata de disconfort, usturime si uneori chiar durere.
Care sunt cauzele de aparitie ale intertrigo?
In etiologia intertrigo sunt implicati atat factori genetici cat si factori de mediu:
- temperatura mai crescuta a tegumentelor intertriginoase (caldura);
- umezeala specifica zonelor de pliu tegumentar (transpiratia nu se poate evapora datorita ocluziei = lipsa de circulatie a aerului);
- frecarea piele pe piele si cu imbracamintea (stramta) produce leziuni ale pielii.
Pe suprafata tegumentelor (mai ales celor din pliuri) se afla numeroase bacterii ce alcatuiesc flora comensala a pielii, microbiomul (corynebacterii si alte bacterii, fungi, etc).
In conditii normale de echilibru acestea nu produc probleme gazdei lor (omul), insa, in anumite conditii (umezeala, caldura excesiva, imunosupresie, etc) acest echilibru este intrerupt si microorganismele se multiplica necontrolat, determinand aparitia intertrigo. Aceasta suprapopulare a pielii cu bacterii si/sau fungi declanseaza un raspuns al sistemului imun, producand inflamatie si deci o eruptie vizibila.
Desigur, aceasta afectiune – in cazul formei infectioase – poate fi contractata de la o alta persoana prin utilizarea la comun a hainelor, prosoapelor si lenjeriei intime.
In scop strict educational putem clasifica intertrigo in doua categorii:
- intertrigo infectios
- intertrigo inflamator
In practica curenta insa, eu intalnesc frecvent suprapuneri ale acestor categorii la acelasi pacient.
In timp ce etiologia infectioasa este demascata de unilateralitatea si asimetria afectarii pliurilor (ex. intertrigo candidozic – afecteaza o singura axila, cealalta e perfect normala), etiologia inflamatorie este adesea simetrica cu afectarea axilelor, pliurilor inghinale, santurilor submamare si abdominale (cu exceptia dermatitei atopice, aceasta avand de obicei alte localizari).
Diferentierea acestora este importanta deoarece metodele de tratament in intertrigo difera, in functie de cauza.
Dermatita seboreica
> pete roz-somon cu margine stearsa
> evolutie ondulanta cu afectare simetrica axile si inghinal
> poate fi asimetrica (mimand o infectie)
> poate asocia si alte manifestari
Dermatita de contact iritativa si alergica
> poate fi acuta, recurenta sau cronica
> iritanti/alergeni comuni: transpiratie, urina, frecare, deodorante, sapunuri, etc
Ce investigatii sunt necesare in caz de intertrigo?
Medicul dermatolog va poate propune unele investigatii pentru a determina cauza afectiunii:
- recoltare de probe pentru examen microbiologic si culturi (detectare de bacterii) si examen micologic si culturi fungice (detectare fungi/ciuperci)
- examinare cu lampa Wood (in cazul eritrasmei fluorescenta intregii zone este portocalie, puternica) – rezultat pe loc
- in cazuri selectionate (aspect clinic atipic al eruptiei sau esec terapeutic – da, se poate intampla!) medicul dermatolog va poate propune efectuarea unei biopsii cutanate sub anestezie locala urmata de examen histopatologic pentru identificarea cauzelor de esec ale tratamentului
Ce tratamente pot face?
Strategia de tratament in intertrigo este dependenta de cauza(ele) afectiunii, in cazul in care a/au putut fi identificata/e, si in mod obisnuit include:
- reducerea transpiratiei cu antiperspirante blande/hipoalergenice;
- infectiile bacteriene pot fi tratate cu antibiotice/antiseptice topice sau cu antibioterapie sistemica;
- infectiile fungice (intertrigo candidozic) pot fi tratate cu antifungice topice sau sistemice;
- inflamatiile cutanate beneficiaza de tratament topic cu dermatocorticoizi (hidrocortizon si derivati);
- in unele cazuri se pot utiliza (numai la indicatia medicului) inhibitori topici de calcineurina (tacrolimus, pimecrolimus)
Tratament pentru intertrigo, intr-o pagina
Durata medie a tratamentului: 14 zile
Daca ar fi sa sumarizez tratamentul pentru intertrigo as face-o asa:
- Evitati sa imprumutati haine, prosoape, lenjerie intima
Pana la vindecare, puteti transmite mai departe infectia.
- Mentineti zonele afectate cat mai uscate
Daca sunteti supraponderal, incercati sa reduceti greutatea. Daca transpirati excesiv chiar si la temperaturi normale, cereti ajutorul medicului dermatolog pentru a ameliora problema.
- Mergeti la consult pentru un diagnostic corect
Diagnosticul etiologic (cel care determina si cauza) are o influenta majora in cresterea sanselor de succes ale tratamentului.
- Urmati intocmai tratamentul prescris de medicul dermatolog
Multe persoane renunta la tratament imediat ce incep sa se simta mai bine. Trebuie sa continuati tratamentul, exact asa cum a fost el prescris de medic. Ca numar de aplicatii pe zi, dar si ca numar de zile.
- Nu va descurajati daca eruptia reapare
Recidiva intertrigoului este ceva relativ frecvent. Apare mai ales la persoanele cu factori de risc (diabeticii sunt in special la risc).
- Prezentati-va la control
Controlul in urma unui tratament este foarte important. E momentul in care medicul va certifica faptul ca totul este acum in regula si eventual va va reaminti masurile de preventie ale unei recidive.
Este usor de inteles ca numai un diagnostic corect poate asigura un curs terapeutic potrivit si prin urmare cea mai mare sansa la vindecare.