Keratoza pilara

Ce este keratoza pilara ?

Keratoza pilara (foliculara, „pielea de gaina”) reprezinta o forma particulara, foarte comuna, de xeroza cutanata (piele uscata) ce se caracterizeaza prin foliculi pilosi astupati/infundati cu scuame (material keratozic) resimtite ca fiind aspre, rugoase, la palpare.

La cine si cand apare keratoza pilara ?

Boala afecteaza pana la jumatate din copiii fara probleme de sanatate si trei sferturi din cei cu ihtioza vulgara (o afectiune genetica datorata unor mutatii la nivelul genei filagrinei (filaggrin)– o proteina cu rol in functia de bariera a pielii, implicata si in dermatita atopica – ce se manifesta cu xeroza cutanata extrema). Este deci foarte des intalnita la copiii (si adultii) ce sufera de dermatita atopica. Desi debuteaza cel mai des in copilarie sau adolescenta si este mai rar intalnita la varstnici, keratoza pilara poate debuta la orice varsta.

Care este cauza keratozei pilare ?

transmitere autozomal dominanta
By Français : Domaina [CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons

Principala cauza pentru keratoza pilara este keratinizarea anormala a portiunii superioare a foliculului pilos numita infundibul folicular. Foliculul pilos are proprietatea de a se curata singur si de a elimina la exterior celulele „moarte” ce s-au descuamat. In loc sa fie eliminate, aceste celule se aglomereaza in interiorul foliculului pilos, blocandu-l.

Cercetarile au demonstrat o anumita predispozitie genetica mostenita autozomal dominant (daca unul din parinti sufera de aceasta afectiune, atunci exista 50% sanse ca ea sa fie transmisa la urmasi, vezi imaginea mai sus) [1]. Alteori, keratoza pilara poate apare ca efect secundar in urma terapiilor citostatice (vemurafenib) [2].

Cum arata keratoza pilara ?

Localizarile frecvente ale keratozei pilare includ:

  • zona supero-externa a bratelor
  • coapse
  • fese
  • obraji
  • antebrate
  • torace supero-posterior

Afectarea acestor regiuni este simetrica. Leziunile sunt punctiforme si de obicei grupate, putand avea diverse culori: culoarea pielii, rosii (keratosis pilaris rubra) sau brune (keratoza pilara hiperpigmentata).

Leziunile sunt asimptomatice si pacientii rar prezinta prurit (mancarimi) la nivelul zonelor afectate. Keratoza pilara tinde sa fie mai evidenta in lunile cu umiditate scazute, cum ar fi cele de iarna (suprapunandu-se si deshidratarea tegumentelor produsa de sistemele de incalzire domestice si aerul uscat din aceasta perioada).

Cum se stabileste diagnosticul de keratoza pilara ?

Diagnosticul de keratoza pilara se stabileste pe criterii clinice, tinand cont de aspectul leziunilor si istoricul pacientului. In cazurile in care exista incertitudini asupra diagnosticului medicul dermatolog va poate propune efectuarea unei biopsii cutanate, urmata de examen histopatologic.

Examenul histopatologic este relativ caracteristic (vezi imaginea mai jos) si arata: hiperkeratoza epidermica (ingrosarea stratului superficial al pielii), ingrosarea stratului granulos, foliculi pilosi astupati de material keratozic/cornos (dopuri keratinoase in pori), usoara inflamatie in jurul vaselor de sange superficiale.

hiperkeratoza foliculara folicul pilos keratoza pilara piele tegument cutanat
By Nephron (Own work) [CC BY-SA 3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0) or GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html)], via Wikimedia Commons

Ce optiuni terapeutice exista?

Avand in vedere natura genetica a afectiunii, nu exista un tratament universal eficient pentru keratoza pilara. Afectiunea are o evolutie ondulanta sezoniera cu ameliorari si agravari repetate, existand si cazuri cu vindecare spontana. De aceea, desi exista tratamente care amelioreaza semnificativ manifestarile afectiunii, acestea trebuie urmate pe termen lung (si uneori schimbate pe parcursul tratamentului) pentru mentinerea rezultatelor terapeutice. Dintre aceste tratamente amintesc (cele mai eficiente sunt tratamentele combinate):

  • Produse de igiena fara sapun de tip syndet (sapunul „clasic”, obisnuit, sau cele antibacteriene exacerbeaza xeroza cutanata)
  • Diverse metode de exfoliere a tegumentelor (scrub, gomaj)
  • Creme emoliente cu uree, acid salicilic sau alfahidroxiacizi
  • Retinoizi topici
  • Tratament laser PDL (pulse dye laser) sau
  • IPL (intense pulsed light)
  • Epilare definitiva laser (in unele cazuri se poate dovedi extrem de eficienta ca metoda de preventie)

Pentru mai multe detalii referitoare la aceasta afectiune, precum si pentru alcatuirea unui plan de tratament personalizat adaptat la forma clinica specifica, contactati-ma pentru o programare sau solicitati consultanta online prin platforma de teledermatologie.

Bibliografie

1. Al-Maawali A, Marshall CR, Scherer SW, Dupuis L, Mendoza-Londono R, Stavropoulos DJ. 2013. Clinical characteristics in patients with interstitial deletions of chromosome region 12q21–q22 and identification of a critical region associated with Keratosis Pilaris. Am J Med Genet Part A 164A:796800.
2. Wang, Connie M; Fleming, Kristy F; & Hsu, Sylvia. (2012). A case of vemurafenib-induced keratosis pilaris-like eruption.Dermatology Online Journal, 18(4). Retrieved from: http://escholarship.org/uc/item/8w90x9zb

Programeaza-ma acum!

Programeaza-te astazi la o consultatie in cabinet sau ONLINE si recupereaza sanatatea pielii tale!